USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Скандал із донатами на ЗСУ: селищна рада на Волині не повідомила, на що витрачає кошти

21 Березня 2024 15:18
Скандал із добровільними внесками на армію в Голобах Ковельського району має продовження.

Нагадаємо, працівниця місцевого будинку мистецтв заявила, що майже рік колектив здає директору гроші на ЗСУ зі своєї зарплатні. Той віддає їх у селищну раду, але на що і як їх витрачають і чи витрачають узагалі, ніхто не знає, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Наталія Іванівна встає і каже: «Дуже мало здають. Деякі місяці – взагалі нуль». На мене ніби відро води вилили. Як нуль? Якщо навіть я по сто гривень здавала вісім місяців, то як може бути нуль?» – обурюється техпрацівниця Голобського будинку мистецтв Леся Дерев’янчук.

Читати ще: Куди ділися гроші? На Волині через збір добровільних внесків на ЗСУ розгорівся скандал

Звітності директор будинку мистецтв Григорій Тарасовський дійсно не вів і просто передавав гроші в селищну раду. Можливо, тому що більшість людей тих звітів не вимагали.

«Я знаю, що зі школи, соцслужби ніхто цих списків, підписів не робив. Це добровільно. Для чого мені ті підписи, ті списки, якщо я віддаю і довіряю?» – сказала одна з працівниць будинку мистецтв Людмила Клинова.

Яким чином збирають і витрачають гроші на ЗСУ в Голобській селищній раді, журналісти запитали в голови Сергія Гарбарука. Він запевнив, що на все є звітність, але показувати документи відмовився.

Оскільки такі звіти належать до публічної інформації, журналісти надіслали запит, у якому просили показати документи. У відповідь отримали відмову.

Керівник місцевої влади відписав, що, мовляв, добровільні внески не є бюджетними грошима, тому в Голобської селищної ради відсутні правові підстави для надання такої інформації ЗМІ.

Сергій Гарбарук ховається за відмовками: «А для чого це вам? Це гроші наших мешканців. Це їхні власні кошти. Ніяких нарікань, скарг, крім того випадку. Ми донатимо хлопцям, як тільки можемо».

Чи може керівник органу місцевого самоврядування не знати, що звітувати про суму тих донатів і про те, що саме за них купують для війська, – його обов’язок? Селищна рада – не приватна компанія. Тим більше, військові частини, якщо їм надають допомогу, надсилають місцевій владі про це документи.
Читати ще: «За 100 гривень заїкатись – це ганьба». На Волині не вщухає конфлікт із добровільними внесками на ЗСУ

«Після передання мають супроводжуватися відповідними документами, а саме – актом про передачу певного майна на певну військову частину. Вони могли приховати номер військової частини в цілях безпеки, однак те, що вони передали і це взяли, вони мали би, звичайно, задокументувати і про це повідомити, бо це є публічна інформація», – прокоментував юрист Олег Огородник.

Щоб передати благодійну допомогу, органу місцевого самоврядування потрібно або мати її на балансі громади, або закупити за бюджетні кошти. І навіть якщо це власні кошти людей, їх потрібно належно оформити.

«Якщо комунальна чи державна структура приймає благодійну допомогу, теж повинен бути підтверджуючий документ про це. Тому що вони не мають права навіть готівку брати. Вони повинні або відразу – на перерахунок, або навіть якщо беруть готівку, все одно показувати звітність», – наголосив юрист Олег Огородник.

Він акцентував: якщо передача благодійної допомоги відбувається від імені селищної ради, але без жодної на те документації, – це порушення законодавства. Тільки схоже, що голові ради Сергію Гарбаруку закон – не указ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 21 Березня 2024 15:37
то таке, усюди так
Правда Показати IP 21 Березня 2024 18:04
Не так страшні московські воші, як українські гниди. Нехай падло звітує! а в мешканців хочеться спитати: ви слухняна худоба? вас такі речи не цікавлять, куди пішли ваші кошти?!
Алекс Показати IP 22 Березня 2024 20:35
Час С, У, К !!!
Іван Показати IP 23 Березня 2024 18:58
В Оваднівській сільраді те ж. Збирають з бюджетників по 100 грн/місяць. Жодної звітності. Просто не доплатили і все. ,,Добровільно,,. Виступиш проти- не патріот.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus