USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Схід та захід єднали у Луцьку за допомогою вириванок

26 Грудня 2014 17:43
Роботи в унікальній та неповторній техніці вириванки від художниці з Дніпропетровська презентували лучанам.

Виставку робіт Юлії Дунаєвої презентували 26 грудня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України у Луцьку.

Як розповіла одна з організаторів виставки художниця Ярослава Галькун, роботи талановитої мисткині мають у собі певну архаїку та близькі до народного мистецтва. Тут можна відчитати певні язичницькі символи – дерево життя, символіка перетікання живого у фігуративні елементи. Художниця мешкає у Дніпропетровську, а оскільки більшість лучан не мають змоги побачити її виставки у цьому місті, роботи Юлії Дунаєвої вирішили привезти у Луцьк, аби довести, що схід та захід - разом. Хоча автор робіт не змогла бути присутньою під час презентації виставки на Волині, свою думку про її творчість висловила організатор заходу.
На думку Ярослави Галькун, культура повинна єднати українців, давати їм сил для життя та натхнення. В рамках цього проекту майстер-клас із виготовлення вириванки Ярослава Галькун планує провести на початку січня. Взяти участь у майстер-класі запрошують як дітей, так і дорослих. Захід буде спрямований на те, щоб діти отримали не лише корисну інформацію, а й радість та впевненість у своїх силах. Ця дивовижна техніка дуже відрізняється від відомої широкому загалу витинанки, маючи свої унікальні особливості – роботи виконуються лише пальцями. Варто зауважити, що Юлія Дунаєва не створює ескізів своїх робіт, а творить «наживо».

Ярослава Галькун визнала, що роботи художниці з Дніпропетровська надихають її та додають хорошого настрою. Звертаючи увагу на те, що в вириванках домінує чорний колір, вона підкреслила, що думка про те, що цей колір, нібито, негативний – стереотип. Насправді, це прадавній колір.
Особливість представлених у рамках виставки робіт полягає у тому, що чимало з них побудовані на принципі симетрії, що додає їм гармонії. Створюючи симетричний образ, потрібно визначити, яка тема домінуватиме, а яка доповнюватиме її, визначити взаємодію образу та порожнечі (об’єкту та простору). Вона зазначила, що структуру кожного образу вибудовує простір, який перетворюється у живу лінію.

На думку Ярослави Галькун, можна створити цілий посібник із композиції, базуючись на роботах Юлії Дунаєвої, адже художниця має відчуття композиції від Бога. Вона знайома з відомим митцем у сфері витинанки, писанкарства та живопису Андрієм Пушкарьовим, втім, не потрапляючи під вплив потужного митця та зберігаючи свій унікальний стиль.

Кожне з представлених в експозиції творінь – особливе, адже вириванку, на відміну від витинанки, неможливо відтворити.

«Роботи чудові – добра графіка, гарна композиція. Потрібно ще раз прийти після відкриття виставки та детально роздивитися кожну роботу», - зауважив один із відвідувачів виставки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 27 Грудня 2014 20:52
І що, об"єднали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus