USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Схоже на полярне сяйво: в атмосфері Сонця вчені помітили незвичайне випромінювання

19 Листопада 2023 00:25
В атмосфері Сонця вчені помітили незвичайне радіовипромінювання, схоже на полярне сяйво.

Про це повідомляє Science Alert із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Nature Astronomy, пише УП. Життя.

Радіовипромінювання зафіксували у фотосфері на висоті 40 тисяч кілометрів над сонячними плямами (темніші та холодніші ділянки на поверхні зорі).

«Ми виявили особливий тип довготривалих поляризованих радіовипромінювань, що виходили від сонячної плями та тривали понад тиждень. Це зовсім не схоже на типові, швидкоплинні сонячні радіосплески, які зазвичай тривають хвилини або години. Це захопливе відкриття, яке потенційно може змінити наше розуміння зоряних магнітних процесів», – пояснив співавтор дослідження Сіцзе Ю.

Читати ще: Спалахи на Сонці та магнітні бурі: вчені розповіли, чи можуть вони впливати на здоров’я людини

Полярні сяйва досить поширені на Землі. Крім того, їх фіксували й на всіх інших великих планетах Сонячної системи та навіть на чотирьох галілеєвих супутниках Юпітера.

Полярні сяйва утворюються, коли сонячні заряджені частинки потрапляють у магнітне поле, яке підсилює їхню енергію перед падінням в атмосферу. Там частинки взаємодіють з атомами та молекулами, створюючи світіння. Крім видимого світла, існує також радіовипромінювання.

Читати ще: Вода на Землі давніша за Сонце, – вчені

Сонячні плями виникають у фотосфері зорі. Це ділянка з надзвичайно потужними магнітними полями, які стримують сонячну плазму. Тому прискорення сонячних частинок може відбутися і там. До того ж, значно потужніше, ніж на Землі.

Вчені планують вивчити архівні дані, щоб знайти докази явища полярного сяйва в попередніх сплесках сонячної активності.

«Ми починаємо складати пазл того, як заряджені частинки та магнітні поля взаємодіють у системі з довготривалими зоряними плямами. Не лише на нашому Сонці, але й на зірках далеко за межами Сонячної системи», – зауважив співавтор дослідження Сураджит Мондал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus