USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині пояснили, що туберкульоз – основна причина смерті хворих на СНІД

30 Листопада 2015 14:04
Пацієнти з поєднаною інфекцією СНІД/туберкульоз є одними з найскладніших у лікуванні.

Про це йшлося під час прес-конференції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 30 листопада.

Як розповів генеральний директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрій Валецький, 95% дорослого населення України та 50% дітей інфіковано збудником туберкульозу. Туберкульоз починає розвиватися, коли руйнується імунітет внаслідок ВІЛ-інфекції, згодом розвиваються ознаки, які не є такими класичними, як в пацієнтів з хорошим імунітетом. Відтак, туберкульоз є однією з найчастіших причин смерті хворих на СНІД.

Пацієнти з поєднаною інфекцією СНІД/туберкульоз є одними з найскладніших, адже туберкульоз у них вражає переважно не легені, а інші органи – мозкові оболонки, мозок, лімфатичні вузли, а інколи декілька органів і систем. Таким пацієнтам доводиться приймати багато медикаментозних препаратів, тож таке лікування (яке триває від 6 до 24 місяців) складно перенести як психологічно, так і фізично.

Серед хворих на туберкульоз пацієнтів із поєднаною інфекцією налічується від 10 до 20% залежно від регіону (найбільше – у південних областях України). На Волині у 2014 році діагностували поєднану інфекцію у 41 одного пацієнта, а протягом 9 місяців цього року – 32 випадки.

У світі поєднану інфекцію СНІД/туберкульоз діагностували у понад мільйона пацієнтів. Щороку від поєднаної інфекції у світі помирає 360 тисяч осіб. З 2001 року показники захворюваності та смертності від поєднаної інфекції збільшилися у 10 разів.

Завдяки тісній співпраці обласного центру боротьби зі СНІДом та протитуберкульозної служби вдалося взяти ситуацію в області під контроль. Розробляють спільні програми боротьби з поєднаною інфекцією, пацієнти отримують безплатне лікування. Окрім лікування займаються профілактикою – ВІЛ-інфікованих пацієнтів обстежують і якщо вони інфіковані збудником туберкульозу, проводять профілактичне лікування, яке зменшує ризик захворіти на туберкульоз.

Міграція населення, особливо, з регіонів, де триває АТО, ускладнює процес обстеження та лікування, проте всіх переміщених громадян обстежують на туберкульоз, а також на ВІЛ-інфекцію. Наразі на Волині серед таких громадян виявили двох пацієнтів хворих на туберкульоз, але в жодного з них не виявлено ВІЛ-інфекції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus