USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скільки коштуватиме навчання в луцьких вузах?

25 Червня 2010 16:35
Усіх, хто збираються цього року стати студентами волинських вузів, чекають в приймальних комісіях з 15 липня. В цей день офіційно розпочинається вступна кампанія.

Якою буде плата за навчання, знають поки що не в усіх вузах, однак запевняють, що «кусатись» ціни не повинні. Хоч в приймальних комісіях розповідають, що наразі оплата за навчання переглядається.

В Луцькому національному політехнічному університеті дещо знизяться ціни на бакалаврат. Спеціалісти та магістри платитимуть стільки ж, як і минулого року – розповіли у приймальній комісії ЛНТУ. У Волинському національному університеті імені Лесі Українки плата за навчання також не зростатиме – обіцяють залишити на минулорічному рівні.

Серед приватних вузів лише у Міжрегіональній академії управління персоналом чітко запевнили, що оплата знань «не підскочить». У всіх інших ціни ще остаточно не затверджені.

Так, переглядається вартість навчання у Волинському інституті економіки та менеджменту, Луцькому гуманітарному університеті, Інституті розвитку людини «Україна» та Луцькому біотехнічному інституті.

Найдорожчими у приймальних комісіях називають економічні науки та правознавство. У ВНУ за рік навчання на стаціонарі юридичного факультету треба буде віддати 12 тисяч, у МАУПі просять майже вісім тисяч. Якщо ж ціна не «підскочить», то в Біотехнічному інституті зі студентів братимуть трохи більше семи тисяч, в «Україні» – 8500 гривень.

Кругленьку суму за рік навчання на спеціальність дизайнера потрібно буде віддати в касу луцького «політеху» – дев’ять тисяч на бакалавраті й 11 тисяч в магістратурі. Цей фах вважається найдорожчим в ЛНТУ.

Серед найдешевших спеціальностей – фізика, хімія, математика, інформатика. У ВНУ за рік студіювання на цих факультетах просять близько 8 тисяч гривень. В ЛНТУ можна зекономити, навчаючись на інженерній механіці – протягом року навчання тут треба витратити всього лиш 3 тисячі гривень. Недорого вчитись й на біомедичній інженерії в Луцькому «біотесі» – за чотири з половиною тисячі.

Цікава цінова політика наразі у «приватників» – ВІЕМу, МАУПу та ЛГУ. Так, у ВІЕМі ціни на всі спеціальності єдині – 4500 гривень на бакалавраті і 4680 у магістратурі. В МАУПі рік навчання на всі спеціальності, окрім правознавства, коштують по 6 тисяч українських грошей. Так само і в ЛГУ можна вступити на будь-яку спеціальність трохи більше, як за 6 тисяч.

Якщо вартість року навчання після перегляду не підвищиться, то й цінова політика залишиться такою ж, кажуть у вузах.

Завідувач відділу зв’язків з громадськістю та профорієнтації Волинського інституту економіки та менеджменту Олена Мисковець пояснює, що приватні вузи можуть підвищувати оплату за навчання тільки відповідно до збільшення рівня офіційної інфляції.

«Втім у нинішній кризовий час вузам невигідно піднімати ціни на навчання, оскільки існує ризик втратити потенційних студентів. А якщо зважати на демографічну «дірку» 1993-1995 років, бо саме народжені в ці роки абітурієнти нині обирають вузи, то за місце на ринку освітніх послуг навчальним закладам тепер буде вкрай важко боротись. Загалом ми не маємо права збільшувати вартість оплати навчання для студентів, які у нас вже навчаються, бо при вступі вони підписують договір, у якому обумовлюється стала сума плати за навчання. Абітурієнтам, гадаю, також не варто переживати, адже зараз вузи відстоюватимуть кожного студента», – переконана вона.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
onenchitelo Показати IP 20 Вересня 2011 06:11
Второе высшее - быть или не быть?! виллы на Бали
cesePhyclemew Показати IP 25 Жовтня 2011 16:18
Какое место занимает Украина по населению в ЕВРОПЕ!?!? новости кино
дарина самчук Показати IP 27 Січня 2012 11:59
скільки коштує навчання в Луцькому інституті розвитку людини університету "Україна"?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus