USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Смерть на уроці фізкультури очима школяра

11 Листопада 2008 13:13

Тиждень тому країну знову потрясла шокуюча звістка про чергову смерть дитини на уроці фізкультури. Чотири смерті школярів за одну осінь. Чотири – на уроці фізкультури. Такі речі фатальним збігом обставин аж ніяк не назвеш!

 
1 жовтня на уроці фізкультури в Новоселицькій школі, що на Буковині, померла тринадцятилітня школярка Світлана Кукуряк. Причиною смерті учениці на уроці фізкультури медики визнали гостру серцево-судинну недостатність, ускладнення якої могло бути спричинене різким фізичним навантаженням.
 
3 жовтня ­– наступний шок! У школі N67 міста Запоріжжя помирає 15-річний Богдан Подлобніков. І знову зловісний урок! Десятикласникові стало зле на занятті з фізкультури. Лікарі констатували смерть через гостру серцеву недостатність.
 
Через півтора тижні, 13 жовтня, під час занять з фізичного виховання в технічному коледжі Луцького національного технічного університету помирає студент першого курсу Андрій Соломаха. За підсумками медогляду, проведеному напередодні, хлопцеві було рекомендовано заняття в спеціальній групі по фізичному вихованню.
 
І ось остання страшна звістка. Тиждень тому, 4 листопада, в місті Кам’янці-Бузькій на Львівщині в загальноосвітній школі № 1 під час уроку фізичної культури раптово помер учень п’ятого класу Богдан Лужковський. Причиною смерті визнано раптову зупинку серця.
 
Відразу після чергового випадку Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні уряду заявила, що до з’ясування ситуації з системою спеціального медичного обстеження дітей, їхніх здібностей і рівня фізичної підготовки, кроси на уроках фізичної культури необхідно терміново заборонити, а дітей замість кросів завантажувати заняттями з ігрових видів спорту. Однак відмінити обов’язкове складання нормативів у кінці кожного року чиновники наважилися лише минулого тижня – після четвертої за останній місяць раптової смерті дитини на уроці фізкультури.
 
Читаючи подібні інформативні повідомлення у різних ЗМІ, дивуюся прагматичним холодом заробітчанського «журналістського» пера. Але найбільше обурюють приклеєні до них недолугі коментарі так званих спеціалістів: медиків, посадовців-освітян, колишніх учителів, які насправді не те, що далекі від справи, а й не знають, де розташована та лиховісна школа, і навіть не уявляють, як саме проходять сьогоднішні уроки фізичної культури. Проте вони впевнено й беззаперечно коментують та, в більшості випадків, чомусь роблять винними самих дітей. Чому так? Здогадайтеся самі.
 
Щоб вималювати загальну картину проведення сучасного уроку фізкультури, ми вирішили поцікавитися думкою учнів різних шкіл. Діти відмовлялися відповідати на запитання стосовно фізичних занять та їхніх учителів. Проте, запевнивши їх в абсолютній анонімності, вдалося довідатися жахливі факти. У одних, якщо забудеш кросівки, вихователь карає додатковими тридцятьма (!) колами бігу по спортзалу. Інших за забруднену спортивну форму змушують віджиматися від підлоги чи качати прес доти, доки не виступить піт. Ще інших за не зовсім добре складений норматив обзивають нецензурними словами і, як висловилися школярі, «опускають» перед усім класом. То це у нас школи чи концентраційні табори?
 
Відтак, боячись бути «опущеним», незважаючи на своє самопочуття, дитина лізе зі шкіри, щоб отримати позитивний результат за нормативами, які неодноразово в останні роки піддавалися критиці міністерств. Затверджені в 96-му році, вони мало чим відрізнялися від радянських, орієнтованих не так на культуру фізичної підготовки, як на постійно готовність до війни. Підкріплені маніакальністю окремих учителів, уроки фізкультури у деяких школах перетворюються на справжню муштру.
 
Запитайте у школярів, чим відрізняються вчителі фізкультури від викладачів інших предметів – і ви отримаєте безліч епітетів та відразу пригадаєте народну назву факультету, що випускає таких спеціалістів. Потім у пам’яті зринуть власні уроки фізичної культури. За ними виникнуть спогади про університетські нульові пари «фіз-ри», коли взимку о сьомій годині ранку при ввімкнених ліхтарях вас гонили по стадіону. Фізичні знущання як невід’ємна частина середньої та вищої освіт? Звичайно, що серед цієї когорти є й висококласні спеціалісти, хороші педагоги, проте, на жаль, це у нас не правило, а швидше навпаки – виняток із нього.
 
Андрій ПЕТРИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанка Показати IP 11 Листопада 2008 15:02
Я взагалі вважаю, що по такі предмети як співи, малювання, трудове навчання та фізкультура повинні бути факультативами. І оцівання по них треба проводити як по заліку (зараховано - не зараховано)
мама десятикласниці Показати IP 11 Листопада 2008 17:40
наразі недостатньо вважати- необхідно колективно боротись із цим. Ніхто, крім нас самих не захистить наших дітей від наруги вчителів, які в свою чергу по-своєму розуміють і нормативи і розпорядження Міносвіти. Ніякої медкомісії по виявленню хвороб не проводилось в школах. Просто умовно розділили дітей на три групи. І не гарантія, що ваша дитина не попала в "групу ризику"
Анонім Показати IP 11 Листопада 2008 18:28
давно пора задумуватись над програмою та нормативами фіз-ри. але у нас завжди, як не в людей. починають про це говорити в даному випадку тільки після 4х смертей невинних дітей, яких змушували виконувати нормативи, які привели до смерті!!!
Лучанці Показати IP 11 Листопада 2008 22:52
Сучасні діти й так культурно "обмежені" і вчителя ставлять за ніщо. Ще зробити їм факультативом співи, малювання і трудове навчання - що це за суспільство таке в нас буде в майбутньому??? Дитина повинна розвиватися всесторонньо, і мистецтво, почуття прекрасного має "витягувати" дитину з страшних реалій нашого життя! А до теми, то виникає запитання, чому діти не помирають на інших уроках - на уроках співів, малювання, трудового навчання, математики і т.д.? Лише на фізкультурі... Дивно...
Лучанці Показати IP 11 Листопада 2008 23:26
Сучасні діти й так культурно "обмежені" і вчителя ставлять за ніщо. Ще зробити їм факультативом співи, малювання і трудове навчання - що це за суспільство таке в нас буде в майбутньому??? Дитина повинна розвиватися всесторонньо, і мистецтво, почуття прекрасного має "витягувати" дитину з страшних реалій нашого життя! А до теми, то виникає запитання, чому діти не помирають на інших уроках - на уроках співів, малювання, трудового навчання, математики і т.д.? Лише на фізкультурі... Дивно...
Бородате Чудовисько Показати IP 11 Листопада 2008 23:48
А хто цікавиться здоров"ям своїх дітей і знає про їхні хвороби?? Чого не проводяться обстеження самими батьками, навіть планові?? Саме заняття фізкультурою в університеті дозволяють студентам не засохнути зовсім від комп ігор типу доти чи лінєйки, зараз пагубна тенденція розповсюдилась і на школи. Головне - самим піклуватись про своє здоров"я і здоров"я близьких і не нехтувати порадами лікарів
Бородате Чудовисько Показати IP 11 Листопада 2008 23:51
До того ж вчитель фізкультури скоріше асоціюється з алкоголіком ніж з садистом. Особисто в мене було в 2х школах що я вчився різні викладачі фізкультури і пор жодного з них я не можу сказати поганого слова. Першокласні спеціалісти які з допомогою доброго гумору і правильних стимулів спонукали до досягнення позитивних результатів
Лучанка Показати IP 13 Листопада 2008 10:27
Я про школу говорю із власного досвіду. Коли в дитини 12 років (7 клас) кожен день по шість уроків + навчання у суботу, то про 12-бальне оцінювання з малювання взагалі якось смішно говорити. А якщо дитині не дано малювати чи співати??? Стосовно ж всестороннього розвитку (як культурного, так і фізичного) – то це основне завдання батьків, а не школи. Якщо тато з мамою культурно "обмежені", то школа навряд чи допоможе.
Анонім Показати IP 13 Листопада 2008 15:19
Прочитав і пригадав свої заняття з фіз-ри у ВДУ. Викладач хлопців відправляє на турнік, а сам тим часом займається мацанням (чит.: сексуальним домаганням) студенток. Всі наступні пари проходять за тим самим сценарієм.
Лучанці Показати IP 16 Листопада 2008 23:51
Якщо дитині не дано співати чи малювати - то батьки "обмежені", дивний висновок.... На уроках музики діти не лише співають, до Вашого відома, зараз у цей урок повинні входити такі види діяльності, як слухання музики (теж не дано?), вміння розповісти про музику, про автора, про свої враження. Навіть намалювати музику, чи зобразити її у танці - міжпредметні зв'язки, так звані. А якщо проблеми з оцінюванням - потрібно поговорити з викладачем, поцікавитися, чи дитині справді не дано, чи це все через небажання самої дитини, чи через ставлення батьків до таких предметів, як до непотрібних. А фізкультура теж повинна йти від батьків - як дитина може виконувати якісь там нормативи, коли вона займається лише в школі? А вдома навіть елементарної ранкової зарядки не практикує?
мама десятикласниці Показати IP 18 Листопада 2008 15:10
Панове, ви збились з теми - уважно прочитайте заголовок! Про фізкультуру говоримо, ау!
Анонім Показати IP 22 Листопада 2008 00:32
Урок фізичного виховання займає 45 хвилин.Це дуже мало для фізичного навантаження.Про які нормативи можна говорити .Уроки ,як правило проходять 2-3рази на тиждень.Діти зараз дуже фізично слабкі.Більшість дітей мають викривлення хребта .Це в майбутньому пацієнти аптекарів .Коли чую ,що пропонують замість уроків зробити факультатив це виглядає смішно.Діти ,як правило не відвідують факультатив.Нормативи високі це правда.Але,якщо дитина не пропускає уроків,старається .Таким учням учителі ставлять добрі оцінки.Учитель не звертає уваги на показники нормативів.Зараз пішло покоління дітей батьки яких пережили Чорнобиль.Тому маємо таку ситуацію.Якщо відмінять уроки фізичного виховання ситуація буде ще гіршою.Призидентські тести ,які прийняв Кучма треба було на самому початку відміняти.Зараз діти пішли в школу ще фізично слабші за тих,що навчаються у 5 класі.Проблем багато ,чим закінчиться не відомо.
Алла Показати IP 23 Травня 2010 08:51
Дивує те,що коли люди гинуть у різних катастровах,такого галасу не виникає,а уроки фізкультури-це кінець світу.Головна причина не фіз-ра,а спосіб життя,якому мало приділяється суспільством.Раніше ранок починався із зарядки,а зараз з телевізора і компютера.Чесно кажучи,є ще багато не провесійних вчителів фіз-ри,які не правильно будують методику уроку.Також виную і самих батьків,які тільки цікавляться оцінками розумових предметів.Оцінка по фікультурі- це оцінка по здоровю.І якщо вона низька-це вже трагедія,а не навпаки,як скажімо з хімії чи любого предмету.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus