USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сьогодні святкують Вербну неділю: історія свята і звичаї

24 Квітня 2016 10:51
Кожну шосту неділю Великого посту, рівно за тиждень до свята Пасхи, всі православні християни святкують Вербну неділю, що цьогоріч відзначається 24 квітня. З чим пов’язаний цей день, чому саме Вербна неділя, які традиції та звичаї супроводжують це свято – в цьому ми зараз і спробуємо розібратися.

Вербна неділя – це день входу Ісуса до Єрусалима. У православній церкві це свято носить назву Вхід Господній в Єрусалим. Після того, як Христос воскресив Лазаря, чутка про нього розійшлася багатьма містами Ізраїлю, люди повірили, що він саме той цар, який врятує їх від рабства. В ті часи було прийнято правителям в’їжджати в місто на ослі. Таким чином, він заявляв, що прийшов з миром. Тому Ісус так і вчинив. А народ Єрусалиму, своєю чергою, теж, як годиться зустрічати правителя, вітав месію пальмовими гілками, а деякі піднесли до ніг Ісуса свій одяг.

Напевно у кожного православного християнина хоча б раз у житті виникало питання про те, яким чином пов’язана верба з тим, що Христос увійшов у Єрусалим і його вітали як царя з пальмовими гілками? Це пояснюється тим, що не у всіх країнах, де сповідують християнство, є пальми. Тому в країнах їх замінюють гілками дерев, які першими розцвітають навесні. Тому в нас пальмові гілки замінили вербою. Крім того, у нас це дерево символізує цнотливість, оновлення, нове життя.

Традиції і обряди у Вербну Неділю

Ще в давнину це свято відзначалося з особливим розмахом, гуляння влаштовувалося в багатьох містах. Однак з плином часу цей день стали святкувати скромніше. Але деякі традиції побутують і в наш час.

Наприклад, в ніч на Вербну неділю прийнято проводити в храмі освячення гілки Верби, заздалегідь зірвані неподалік річок. Вранці ж було прийнято злегка бити гілками верби своїх дітей зі словами: «Не я б’ю, верба б’є!». Таким чином, батьки очищали своїх дітей від пристріту, злих духів. Той же обряд проводився і з дорослими. Люди вірили, що це допоможе залучити здоров’я, бути міцним і сильним.

Треба зауважити, що гілки верби, які збиралися нести до храму на освячення, потрібно зрізати тільки з молодих дерев, на яких ще немає засохлих гілок і пошкоджень. Також, згідно з народними повір’ями, у Вербну Неділю не можна брати гілки з дерев, у яких є дупла, а також з тих, що ростуть поруч із цвинтарем. Не рекомендувалося брати гілки з дерев, які схиляються над водою, адже ночами на них могли відпочивати і водяні русалки.

Дівчата, які хотіли вийти заміж за певного хлопця, весь день, з ранку й до самого вечора думали про цього хлопця. І вже незабаром готувалися до побачення.

А ось, щоб збільшити свій статок, у давнину люди садили квітку або ж пересаджували кімнатні рослини. Вважалося, що такі рослини і приносять багатство в будинок. Якщо ж квітка зів’яне, то прибутку не буде, а навіть навпаки, вірили, що незабаром чекають величезні фінансові втрати. Тому цю квітку намагалися зберігати і доглядати за нею особливо ретельно.

Гілки верби, принесені з храму, господині зберігали цілий рік, і ставили їх у передньому кутку хати біля ікони. Коли ж весна вступала у свої права, то, люди виганяли худобу саме цією гілкою. Згідно з повір’ями, це оберігало худобу від хвороб.

Коли ж починався посівний сезон, то на полі обов’язково встромляли в землю гілки верби. Люди вірили, що це сприяє багатому врожаю, і рятує його від напастей.

Багато жінок бруньки цієї рослини намагалися зберегти на випадок хвороби. Коли ж у будинку комусь кепсько, то дружини пекли пироги з бруньками верби, додавали їх у воду і чай і чекали швидкого одужання.

Дуже часто у цей день влаштовувались так звані вербні базари, де влаштовувалися пишні гуляння, продавали безліч товарів і влаштовували різні каруселі та ігри. Одним з основних звичаїв таких ярмарків - продаж вербових херувимів (гілки верби, прикрашені ангелами).

Як і у всі великі церковні свята, так і в цей день не можна працювати і готувати гарячі страви. Тому жінки готували для своїх домочадців заздалегідь. При цьому варто відзначити, що святковий стіл повинен був бути помірним, так як ще триває Великий піст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
угу Показати IP 24 Квітня 2016 11:10
Місцеві баггери теж несуть вербу та для годиться своїх "спідниць" ведуть аби решта носіїв не здогадалися про їхню справжню "орієнтацію"
цензор Показати IP 24 Квітня 2016 12:21
Волинські баггери теж несуть вербу та для годиться своїх "спідниць" ведуть аби решта "носіїв" не здогадалися про "орієнтацію" таких "сімянинів"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus