USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сонце, комарі, «совок»: на Шацьких озерах стартує сезон відпочинку

12 Червня 2010 08:41
«Сині очі Волині» - Шацькі озера, за ціною відпочинку вже давно не поступаються Криму. За що і скільки доведеться платити відпочивальникам на волинських озерах у Шацькому краї, «ВН» дізнавалися напередодні відкриття сезону.


Відпочинок на Шацьких озерах може бути різним: «диким», «зеленим», «турбазовим», «котеджним», «пансіонатним»...

Дикий, дикий захід

Охочі повною мірою відчути присмак багаття, зеленої трави, дзижчання комарів, та зблизитися з природою, живуть просто неба у наметових містечках. Місця, спеціально відведені для цього є біля пансіонату «Шацькі озера» (містечко «Незабудка»), на території Мельниківського лісництва («Пісочне»), в селі Пульмо та в урочищі Гряда.

В решті місць адміністрація Національного парку ставити палатку забороняє. Як і паркувати авто біля водойми та розводити багаття у лісі.

У наметових містечках є дерев’яні туалети, вивозять сміття, пробиті водні свердловини, ці місця охороняють та освітлюють. Директор Нацпарку Петро Юрчук обіцяє, що містечка під шефством парку («Незабудка» та «Пісочне») огородять новою огорожею та повністю підготують до літнього сезону.

Серед можливих несподіванок такого відпочинку – брак вбиралень, буйні сусіди та необладнаний пляж. Досвідчені туристи радять не забувати аптечку та потужні засоби від шацьких комарів. Місця бажано займати рано вранці, аби не довелося паркуватися біля смітників.

За відпочинок у наметових містечках кожній людині доведеться викласти 8-12 гривень щодня. При цьому діє принцип – чим більша компанія, тим більша плата з кожного. Окремо коштує припаркувати авто: за легкове авто доведеться віддати 10 гривень, за мікроавтобус - 12, за автобус - 20 гривень.

До речі, за в’їзд на територію Шацького нацпарку також доведеться заплатити. Юрчук каже, що тарифи діють з 4 червня і до вересня, коли буде закриття сезону. Зупиняти автівки будуть працівники ДАІ. В залежності від габаритів авто, доведеться віддати від семи до 25 гривень та по дві гривні з людини за кожен день перебування на території парку. Після розрахунку, вам видадуть квитанцію, яку бажано зберігати до кінця відпустки у парку.

Якщо ви їдете на бази відпочинку, можете пред’явити на в’їзді в парк документ, що підтверджує це – і від сплати вас звільняють. За туристів платять власники відпочинкових баз, - каже Петро Юрчук.

Є на Світязі й місця для одноденного відпочинку. На таких рекреаційних об’єктах облаштовані альтанки, кострища, пляж, урни для сміття та вбиральні. Поки що в’їзд на їх території безкоштовний, проте, за словами Юрчука, відпочинок і на таких об’єктах можливо вже з цього літа стане платним.

Приватний сектор

У селі Світязь відпочиваючих не приймає хіба лінивий. Для більшості селян – це єдиний спосіб заробітку протягом усього року. До речі, саме цим тут пояснюють той факт, що ціни на житло на озерах мало чим поступаються витратам на узбережжі Чорного моря.

Класичним «зеленим туризмом» назвати відпочинок в селі Світязь важко. Туристи просто орендують житлову площу та користаються послугами комфорту, за який заплатили - вбиральнею, душем, кухнею.

А от такі елементи класичного зеленого туризму як автентичні домашні страви, риболовля чи збиральництво, тут майже й не йдеться.

«Харчування, та ще й автентичне - це вже наступний, вищий рівень розвитку будь-якої садиби або бази відпочинку. І переважна більшість власників вирішує не морочити собі голову, обладнуючи кухню, наймаючи досвідчений персонал, бути залежними від купи контролюючих органів. Тому й склалась така ситуація, коли харчування доступне максимум у 15-20% місць відпочинку», - коментує директор туристичної агенції «Світязь Тур» Сергій Пархонюк.

Проте, за словами Пархонюка зустріти на Шацьких озерах їдальні з місцевою кухнею можливо, й це стало непоганим бізнесом для їх власників.

Початкова «такса» за ніч біля озера у Світязі починається від 40 гривень. Це – за ліжко, постіль, користування кухнею і, зазвичай, туалет на вулиці. За кожну додаткову умову комфорту, наприклад кондиціонер, супутникове телебачення, телевізор, душ тощо - доведеться віддавати приблизно на десятку більше. Впливає на ціну і відстань від садиби до озера.

Так господиня Тетяна у селі Світязь здає кімнати біля табору «Чайка». Відстань до озера - менше 50 метрів. У кімнаті – супутникове телебачення, туалет, душ, у дворі - мангали, літня кухня. Тетяна каже, що у неї найдешевша ціна - 75 гривень за добу з людини.

Попередньо домовлятися за місце проживання не обов’язково, адже знайти собі помешкання не проблема навіть в розпал сезону.

«Класика» відпочинку - бази

Бази відпочинку в урочищі Гряда, та в селі Світязь є як старі дерев’яні - «совдепівські», так і нові.

Перші пропонують туристичний стандарт: переважно кімнатки два на чотири метри, душ, туалет на вулиці і спільну кухню. Ціна – 50-70 гривень за добу. За проживання в сучасніших базах, де влаштовують дискотеки, є кращі санітарні умови, більше меблів, віддати доведеться від 80-100 гривень за ніч.

Оптом брати дешевше. Наприклад, за проживання чотирьох туристів у «вагоноподібному» будиночку з чотирма сучасними диванами та душем з туалетом усередині просять 270 гривень за добу.

Елітні бази відпочинку, які переважно працюють через туристичні агентства, пропонують також послуги сауни, тренажерних залів, більярду, масажу, спа-процедур.

Серед небезпек для «зелених» та «турбазних» туристів – переважна відсутність каналізації та санітарних норм у орендарів. Голова Шацької РДА Володимир Найда підтверджує, що в селі Світязь каналізації немає взагалі, таке благо цивілізації є лише на Гряді. Для сільського і навіть обласного бюджету цифра в 20 мільйонів для будівництва каналізації поки що непідйомна.

«Повний фарш»

Є на Шацьких озерах і дорогі бази відпочинку, де оренда двомісного номера коштує 250-700 гривень за добу, а також, котеджі та пансіонати.

Котеджі переважно облаштовані для відпочинку компанії від шести до п’ятнадцяти чоловік. Тут є мангали, вбиральні, душ, кухня, паркова для автомобіля, телевізор, холодильник. Як правило, у котеджів відстань до озера трішки більша, ніж у баз відпочинку – переважно від 300 метрів.

Ціна за котедж починається від 900 гривень за добу. Туристи, які спробували такий відпочинок, кажуть, що ціна того варта рівня комфорту, адже тут і максимальний комфорт, і безпека.

З пансіонатами і санаторіями на озерах ситуація скромніша. Їх тут два - пансіонат «Шацькі озера», якому вже 44 роки, та санаторій «Лісова пісня» на озері Пісочному.

В «Шацьких озерах» доба у найскромнішому номері зі зручностями коштує 250 гривень. Більшість корпусів санаторію - готельного типу, проте є тут і будиночки на самому березі Світязя.

Покращити здоров’я їдуть переважно у «Лісову пісню». Тут передбачене спеціальне обладнання та є відповідний персонал. Хоча звичайним відпочиваючим тут теж не відмовляють.

Світязь-інтертеймент

Не зважаючи на те, що інфраструктура розваг на Шацьких озерах розвивається не надто швидко, розважитися все ж тут можна. Наприклад, пограти у пейнтбол або поїздити на конях.

«Гра у війну» обійдеться в 50 копійок за вистріл, інвентар та одяг видають. Прокататися верхи на коні в супроводі інструктора коштуватиме 100 гривень за годину, проїхатися у бричці на чотирьох людей – 50 гривень.

Серед водних розваг – прокат човнів та катамаранів, який коштує від 15 гривень за годину. Аквапарку на Шацьких озерах немає, на людних пляжах подекуди можна зустріти хіба надувні водні гірки чи «банани».

Екскурсії екологічними стежками пропонує Шацький національний парк. Подорожувати ними можна як самостійно, так і з інструктором. За словами директора парку Петра Юрченка на таких стежках туристи зможуть дізнатися побільше про природу Волині, й навіть набратися здоров’я.

Цього року за словами Юрченка на модернізацію двох таких стежок – «Світязянки» та «Лісової пісні» - витрачено близько 20 тисяч доларів від Глобального екологічного фонду. На стежках встановили інформаційні стенди, вказівники, зробили мощення.

У 2009 році Клуб екологічного туризму та Центр розвитку кінного туризму розробили (http://www.volynnews.com/news/10635) екологічно-туристичні маршрути Волині. Частина з них пролягає і територією Шацького заповідника.

За словами голови клубу екотуризму Віталія Мороза, сім маршрутів діятимуть і у нинішній сезон. Серед екскурсій кінні, водні, велосипедні та пішохідні маршрути. Ціна на такі поїздки - в межах 100 гривень.

Туристи часто жартують: поїхав на Світязь, там дощ, посадив печінку. Мовляв, якщо на Шацьких озерах негода зайнятися тут нічим окрім застілля.

Сергій Пархонюк підтверджує, що інфраструктура на озерах – справді програє Карпатам чи Криму. Пояснює це тим, що туристичний сезон на Світязі – всього два місяці, та й конкуренції на озерах мало.

«Чи є конкурентами два нічні клуби, які знаходяться на протилежних берегах озера Світязь? Звичайно ні! В обох закладах аншлаг гарантований протягом усього сезону. Чи потрібно облаштовувати пляжі, якщо на них за будь-яких умов яблуку ніде впасти?», - коментує бізнесмен.

Втім наплив туристів, зокрема Києва, Рівненської та Львівської областей, улітку 2010 року очікують не менший, ніж у минулі роки.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Митрофан Показати IP 12 Червня 2010 10:05
Чому ви "волиняни" бачите тільки погане, хоча його дійсно багато - я другий рік відпочиваю у Шацькотелі, раджу друзям, та висловлюю подяку організаторам цього гарного отеліка.
Sergey Показати IP 12 Червня 2010 10:27
Хороший матеріл. Сенкс.
турист Показати IP 13 Червня 2010 09:50
Шкода що відсутній сайт про відпочинок на озері із телефонами, фотографіями і можливістю замовлень. Влада обласна і районна могла б про це подбати.
турист Показати IP 14 Червня 2010 08:53
Матеріал дійсно змальовує реальний стан справ, але можна було і трішки про позитивні моменти. Світязь в Україні один!
123 Показати IP 27 Червня 2010 14:00
to Митрофан: відпочинок там гарний, але більша частина населення не може собі дозволити викласти такі гроші(
ОЛЯ Показати IP 2 Липня 2010 15:37
Я завжди відпочиваю на Шацьких озерах. Влітку буваю 2-3 рази, переважно з друзями на вихідні. Дуже задоволена відпочинком!!!! Але ціни з кожним сезоном піднімаються, а от послуги ті самі (зокрема хочу відзначити урочище Гряда). Умови - радянських часів, а оплата за такі послуги не з дешевих - 75грн. за добу з людини. Чому районна адміністрація не звертає уваги? Вклавши інвестиції ви зможете привабити більше туристів. Чи у Вас і так все добре? На мою думку, на Шацьких озерах дуже пригальмована інфраструктура!!!!!
Олександр Показати IP 17 Серпня 2010 13:06
хочу внести поправки саме зараз відпочиваю на базі Шацькі озера взяли два двомісні номери, по 200грндоба виходить 100 за людину без харчування.Номери супер(якщо оцінити стіни,стелю-підлогу-вікна-двері-санвузол,меблі,освутлення і тп - все на рівні євро), душ,туалет,гаряча вода, чудові ліжка, столик, стільці...Балкон в сторону лісочка, вікна-пластик. Нічого зайвого, щоправда не завадив би холодильник.Бачу виведений кабель до ТВ, напевно це в планах :) Одним словом чудові умови за 100грн.Виклав би фотки кудась, але інет дорогий Зверніть увагу-це новий корпус, №5 Бо в старому ми першу ніч ночували, в напівлюксі-це звичайно жах, не раджу пробувати.І взяли з нас 450грн за двокімнтний 4-місний, душ там з болотом(унітаз тече)під вікном пивбар і шашлик-пяні крики до глибокої ночі... Харчування берем в столовій, сніданок і вечеря по 21 грн.Обід в них як в совкових лікарнях, тому обідаєм в кафе А загалом досить непогано, коли вже влаштуватися, озеро це просто чудо, повітря як бальзам для міських жителів! Думаю краще тут наж в приватному секторі
Інна до Олександр Показати IP 17 Серпня 2010 17:09
Пропоную вам це викласти у "Свої новини". З фото. думаю, волинянам буде цікаво

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus