USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Спадок Обами: яким його запам'ятають українці?

12 Січня 2017 11:58
Прощальна промова Барака Обами зворушила мільйони людей у всьому світі. Його прощальний запис у Twitter став найпопулярнішим за всю історію існування його аккаунта в цій мережі мікроблогів. Про це свідчать дані американського інтернет-порталу CNET, пише Главком.

«Спасибі вам за все. Моє останнє прохання буде таким же, що і перше. Я прошу вас вірити не тільки в мої здібності робити зміни, а й у ваші власні», - цей опублікований учора допис процитували понад 650 тисяч користувачів Twitter, він зібрав понад 1,5 млн «лайків».

Вісім років тому він ішов до влади на хвилі ентузіазму, завищених очікувань. Барак Обама залишає посаду хоч і з високим рейтингом підтримки, але і з доволі зневіреним американським суспільством у цілому. Яким Обаму запам'ятаємо ми, українці?

Хоча про Україну в прощальній промові не згадано і словом, проте її важливість для українців аж ніяк не менша. До певної міри це було послання не лише до американців, але і до всіх, хто обирає демократію, а не тиранію, міркує голова Аграрної партії України Віталій Скоцик у ЛІГА.Блоги.

Найбільш прискіпливі слухачі промови навіть підрахували, що Обама згадав слово «демократія» понад двадцять раз. Чи не актуально це для України, яка через страшні випробування, шляхом провалів, але і демонструючи взірцеві громадянські подвиги, рухається до побудови так само успішної, демократичної країни? Обама нагадав американцям, скільки зусиль і часу знадобилося, аби Америка стала сильною - американці від покоління до покоління демонструють свою здатність змінюватися і досягати кращих результатів для майбутніх поколінь. Найбільша загроза - сприймати демократію як даність.

Вочевидь, саме розуміння цінності демократії, необхідності її захищати не лише в США, але і в усьому світі скеровувало адміністрацію Обами до підтримки українців, які перебувають на передовій захисту демократичного світу. США послідовно підтримують українців: і через надання військової допомоги, яка є однією з наймасштабніших, і через інвестування мільярдів в українські реформи, і через політичну підтримку - зокрема, через посилення тиску на російську владу.

Без сумніву, прикро, що Барак Обама увійде в історію українсько-американської співпраці як перший президент США, що не відвідав Україну. Можна, звісно, припустити, що американці таким чином убезпечували і себе, і українців від необґрунтованої критики американофобів усіх мастей. Доводилося чути, що з цієї ж причини не хотів до останнього їхати в Україну і Джордж Буш-молодший, аби Росія не звинуватила його у втручанні в українські справи після Помаранчевої революції. Вочевидь, що після війни Росії проти Грузії він зрозумів - такий підхід був позбавлений сенсу. Команді Обами тим більше не варто було послуговуватися подібною логікою: від того, що він не був в Україні, в російських мас-медіа та навіть і в багатьох європейських не поменшало звинувачень щодо «вини» США за «українські біди».

Так само запам'ятається українцям Обама і невдалими спробами помиритися з Росією в перші ж дні свого президентства. Лише через півроку після війни в Грузії. Українці в останні три роки досить часто нагадували американським партнерам про помилку «перезавантаження», яка фактично стала кроком заохочення Росії до подальших агресивних дій щодо сусідів.

Ми почуємо в ці дні, напевно, ще чимало і критичних, і позитивних відгуків про американського лідера. Утім, найважливіше, яку оцінку йому ставлять самі американці. Останнє опитування показало, що Обама залишає президентську посаду з рівнем підтримки в 55%. Чи пригадуєте ви українського президента з таким рейтингом? Хіба що на початку президентства...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Всезнайко Показати IP 12 Січня 2017 13:02
Запам"ятаємо його мавпочкою...
Активіст Показати IP 12 Січня 2017 13:12
Я, звичайно, не расист, але деколи...
Mykola Показати IP 12 Січня 2017 13:59
Запам'ятається цей г**н тим, що не виконав будапештський меморандум. Дав загарбати русофашистам землі Грузії та України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus