USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Спецназ «втихомирив» на кордоні «фанатів». ФОТО. ВІДЕО

25 Листопада 2011 11:42
Спрощену процедуру перетину українсько-польського кордону застосували в пункті пропуску «Ягодин-Дорохуськ». Впродовж доби 24 листопада подорожуючі спинялися тут для перевірки лише раз – на «польській стороні», а не чотири (по два рази з обох боків кордону), як раніше. За такою схемою митники й прикордонники обох країн планують працювати під час чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Поки ж випробовують в межах тренінгів, черговий з яких відбувся учора.


Спільний митно-прикордонний контроль покликаний зробити подорож вболівальників під час Євро-2012 комфортнішою, через пришвидшення й спрощення процедур перетину кордону. Водночас, як зауважив під час прес-конференції начальник Департаменту розвитку митної інфраструктури та міжнародного співробітництва Державної митної служби Ігор Тимофєєв, спрощення не означає, що перевірки стануть менш ретельними.


«Ми виділили різні смуги руху, водночас маємо різні митні нормативи в Україні й Польщі. І маємо організувати роботу таким чином, що людина, яка стала на певну смугу руху, має усвідомлювати, що відповідає цим нормам на одній та іншій стороні» - наголосив посадовець.


Про дотримання норм Шенгенського кодексу про кордони під час зустрічі говорили також польські митники й прикордонники. Вони наголошують, що перевірки транспорту на кордоні поки не припиняться, оскільки багато подорожуючих ввозять на територію Польщі підакцизні товари. Однак за спрощеної системи «огляду підлягає тільки багажник авто», - кажуть польські митники.

Ще одна перевага спільного митно-прикордонного контролю – пришвидшення процедури перевірки паспортів. Як зауважив під час навчань директор прикордонного управління Головної комендатури Прикордонної служби РП Пьотр Патла, наразі тривалість паспортного контролю на автомобільному пункті пропуску «Ягодин-Дорохуськ» скоротилася приблизно до 2 хвилин.

Пьотр Патла додав, що пришвидшення перевірок в пунктах пропуску – крок виправданий, але лише впродовж року пасажиропотік через українсько-польські кордони збільшився на 6 відсотків, а під час Євро-2012 очікують збільшення ще на декілька відсотків.

Тим часом подорожуючі поки не відчули особливих змін під час перетину кордону. Волинянин Микола, який їхав до Польщі під час проведення експерименту, розповів: «Така сама ситуація, хіба може черга трохи менша. По часу так само – півтори години стою тут, на польській стороні». Втім, за словами чоловіка, спільний митно-прикордонний контроль кращий вже тому, що зупинятися треба лише раз.

Такої ж думки про умови перетину кордону в межах тренувань й поляки, які подорожують до України. Серед тих, хто буває в нашій державі раз або двічі на тиждень , більшість особливих змін поки не відчула, але не скаржаться на те, що їх обслуговують погано.

Втім, під час Євро-2012, так звані, «звичайні» подорожуючі проходитимуть митний і прикордонний контроль окремо від організованих груп вболівальників, для яких у пункті пропуску відведена окрема «зелена» смуга.

Власне, одним із спеціальних завдань правоохоронців буде контроль за безпекою під час руху таких груп через кордон. То ж під час тренувань частина прикордонників переодягається у форми футбольних фанів й імітує агресивну поведінку. Це дає змогу їхнім колегам відпрацювати систему поведінки зі справжніми вболівальниками, які поводитимуться неадекватно.



«Заспокоюватимуть» агресивних вболівальників на пункті пропуску під час Євро-2012 польські правоохоронці.








Загалом в межах підготовки до Євро-2012 українські митники й прикордонники втілюють багато інших заходів з забезпечення пришвидшення й спрощення процедур контролю в пункті пропуску «Ягодин» . Як повідомили у прес-службі Ягодинської митниці, крім організованих груп вболівальників окремою смугою рухатимуться такою порожні вантажівки. Крім того, позначено вказівними таблицями смуги руху «ЄВРО-2012», встановлено світлофори з обох сторін мостів через річку Західний Буг, забезпечено, у разі потреби, запровадження реверсного руху.

Також, за даними Ягодинської митниці, майже завершено 2 чергу реконструкції автомобільного пункту пропуску «Ягодин». Як наслідок, його пропускна спроможність збільшилась до 800 вантажних автомобілів на добу, 3000 легкових, 75 автобусів, загалом 8500 громадян на добу.

Наступні ж спільні тренування польських й українських прикордонників й митників заплановано провести у грудні цього року, а запровадити спільний контроль вже навесні наступного.




Відео Волинського інформаційного порталу .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus