USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Спецслужби Норвегії викрили масову роботу російських шпигунів і диверсантів

3 Травня 2024 10:23
Норвезька поліційна служба безпеки (PST) виявила, що агенти російської розвідки працюють у Західній Норвегії, та вважає, що Росія може готувати диверсії проти об’єктів критичної інфраструктури.

Про це розповів в інтерв’ю NRK керівник PST у Західній Норвегії Торгілс Лутро, повідомляє Європейська правда.

У цьому окрузі розташована найбільша в Північній Європі військово-морська база Хоконсверн, а також важливі нафтогазові об’єкти, такі як Монгстад, Колснес і Стуре та електростанції й інші об’єкти, пов’язані з електропостачанням.

«Ми бачимо, що деякі з намірів Росії можуть полягати в підготовці диверсійних актів. Вони діють по всьому району і пересуваються», – сказав Лутро.

Зокрема, PST заявляє, що викрила кількох російських агентів. Їхню кількість не називає.

Читати ще: Сім’я російських шпигунів організовувала вибухи та отруєння в Європі, – ЗМІ

Лутро вважає, що, окрім особистої вигоди, Росія хоче зашкодити репутації Норвегії перед її союзниками.

«Зрозуміло, що одна з цілей Росії – виставити нас у поганому світлі. Вони намагатимуться показати, що ми самі себе не контролюємо, або що ми не можемо допомогти нашим союзникам з експортом у потенційних майбутніх ситуаціях», – сказав він.

PST стверджує, що російська розвідувальна діяльність на норвезькій території посилилася після повномасштабного нападу Росії на Україну в лютому 2022 року.

«Агенти російської розвідки працюють проти різних цілей, таких як критичні та вразливі об’єкти інфраструктури та військові об’єкти. Вони також мають чітку мету викрити норвезькі плани дій в надзвичайних ситуаціях», – сказав Лутро.

Читати ще: В Австрії працює сотня російських шпигунів під дипломатичним прикриттям, – ЗМІ

На тлі російсько-української війни норвезька влада вислала понад 15 співробітників посольства Росії в Норвегії за підозрою в розвідувальній діяльності. Як наслідок, Росії довелося переосмислити свої інструменти розвідки.

«Нам нелегко з’ясувати, хто ці агенти. Вони змішуються з натовпом, що також є їхньою роботою. Вони не обов’язково мають російське громадянство, але їх можуть мотивувати діяти від імені Росії, наприклад, грошима або погрозами», – пояснив Лутро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus