USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Співпраця з МВФ відлякує від України інвесторів, – думка

8 Березня 2017 09:57
До того часу, поки Україна співпрацює з МВФ, це означатиме, що в економіці країни є серйозні структурні проблеми, які з року в рік не можуть вирішити. До того ж, суспільству нав’язують зовсім хибне твердження, що кредит МВФ – це сигнал для інвесторів і ознака того, що у країну можна вкладати гроші.

Таку думку у прямому ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

«МВФ – це звичайний кредитор, який ніколи не ставить собі за мету, наприклад, розвиток української економіки, або покращення заможності українського суспільства. Якщо ж розглядати світову практику, то немає майже жодної країни, яка, співпрацюючи з МВФ, досягла високих економічних показників. Наприклад Мексика, яка довгі роки співпрацювала з МВФ, із країн зі швидкими темпами розвитку перетворилася у країну, від якої зараз відгороджуються. Натомість Бразилія, яка відмовилася від співпраці з МВФ і почала стимулювати свою національну економіку, зараз входить у 20-ку найбільш розвинених країн світу», – розповідає фінансовий аналітик.

Відтак, серед українського суспільства створили хибне уявлення щодо важливості та цілющості грошового траншу МВФ.

«Сам дискурс, який нав’язують українському суспільству щодо МВФ, є неправильним. Він побудований тільки навколо меморандуму та вимог Фонду, щоб кредитор надав країні черговий транш. Натомість не пояснюється, на скільки країні реально потрібна співпраця з МВФ та його гроші. Також, наприклад, нав’язується зовсім хибне твердження, що кредит МВФ – це сигнал для інвесторів і ознака того, що у країну можна вкладати гроші. Насправді ж все навпаки: підтримка кредитора – це сигнал для підприємців, що з цією державою краще не співпрацювати», – пояснює експерт.

Відтак, до того часу, поки Україна співпрацює з МВФ, це означатиме, що в економіці країни є серйозні структурні проблеми, які з року в рік не можуть вирішити.

«Україна повинна мати свою власну думку і залучати МВФ на рівноправних умовах. Але перед цим держава повинна розуміти, чи що зможе вона повернути ці кредити. Адже світ постійно змінюється, тому заходи, які були прийнятними п’ять років тому для одужання економіки, сьогодні вже можуть бути недієвими. Натомість МФВ працює та кредитує досить традиційно», – додає екс-міністр економіки та торгівлі України Анатолій Максюта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
патріот Показати IP 8 Березня 2017 10:29
А люди сліпі і необізнані, що підтримують таку владу яка тільки і живе на подачки МВФ!!! Свого нічого не будують - лише все знищують! А взагалі-то є влада в Україні?! :)))
Анонім до патріот Показати IP 9 Березня 2017 10:25
звідки в УРКАїні влада ? це купка олігархів, які систематично дерибанять бюджет і опікуються своїми кишенями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus