USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це наука, яка буквально рятує життя», - очільник клубу бойових мистецтв у Луцьку

1 Квітня 2016 16:06
Древній латинський вислів «У здоровому тілі – здоровий дух» підтверджують волиняни й додають сюди ще й важливість культурного виховання, що дозволяє бути серед кращих у різних сферах життя. Вдосконалити себе, стати міцнішим, навчитися долати життєві проблеми допомагає старанна праця, зокрема, на спортивній ниві.

А говоримо ми про неї з керівником Федерації «Козацький Двобій» у Волинській області, президентом Волинського регіонального Клубу бойових мистецтв «Прайд» Олександром Кулаковим.
СІЯТИ РОЗУМНЕ, ДОБРЕ, ВІЧНЕ… СПОРТИВНЕ

Олександр Кулаков розповідає, що спорт – це наука, яка буквально рятує життя. І займатися спортом слід ще з дитинства.

«Вивчати бойові мистецтва можна вже з 6-річного віку, коли дитина опановує ази самообслуговування та починає усвідомлювати свої вчинки. Ми спочатку вчимо малюків акробатики, виконуємо гімнастичні вправи, роблячи акцент на гнучкість. Також працюємо над загальною силовою підготовкою та вчимо дітей боротьби на колінах.

До слова, щороку проводяться змагання з боротьби на колінах серед першокласників.

Уже в 7-8 років діти починають вивчати прийоми боротьби в стійці, ударну техніку і активно беруть участь у змаганнях із рукопашного бою, «Козацького двобою», кікбоксингу, бойового самбо. Вже тоді закладається фундамент роботи в колективі, взаємодопомоги, підтримки, дружби та перших спортивних досягнень», - каже пан Олександр.

СИСТЕМАТИЧНІСТЬ - ЗАПОРУКА УСПІХУ

Тим, хто вже покинув шкільні парти, спортсмен радить не зволікати, а активно долучатися до групи новачків, які тренуються тричі на тиждень по 1,5 години. А ось для групи спортивного вдосконалення та вищих спортивних досягнень підготовка насиченіша.

«Такі групи тренуються по 5 разів на тиждень. Для прикладу, зараз у нас відбуваються навчально-тренувальні збори, тому займаємося двічі на день. Ці збори специфічні, адже наше завдання - приготуватися одразу до декількох стартів, зокрема - Чемпіонату України з ММА, який стартує 1-го квітня у Житомирі та Чемпіонату з «Козацького двобою», що відбудеться 14-15-го квітня у Харкові. Тому підготовка різнопланова і включає кілька напрямків. Ми тричі на тиждень тренуємося в басейні, на стадіоні «Авангард». Далі – відпрацювання ударної техніки та змішана підготовка. У нас дуже динамічні й насичені зайняття, і так триває два тижні», - продовжує Кулаков.
ШАНОВНИЙ, ВОГНИКУ НЕ ЗНАЙДЕТЬСЯ?

Нерідко лучани стають жертвами вуличних хуліганів, тому питання самозахисту постає гостро. Ми запитали у тренера, чи дають здобуті навички змогу відбитися від нападників?

«Звичайно, тренування не проходять марно, а усі знання та вміння спортсменів дуже ефективні у випадку загрози чи нападу, адже змішані єдиноборства максимально наближені до вуличного бою. Тому ми навчаємо наших спортсменів не застосовувати свої вміння у повсякденному житті, проте у якості самозахисту такі вміння неабияк корисні. І на питання: чи не знайдеться вогнику – мої учні знають правильну відповідь», - жартує Олександр.
СПОРТ – ЦЕ КУЛЬТУРА

Найголовніше, каже пан Олександр, – це бажання тренуватися, а все інше залежить від тренера.

«Ми навчаємо своїх дітей не виражатися нецензурною лексикою, для початку в спортзалі. Й чим більше вони спілкуються в колективі, тим більше вчаться бути стриманими, порядними, вихованими, спокійними та толерантними до інших клубів, видів спорту й людей загалом. Тут на дитину великий вплив має як тренер, так і колектив. Коли люди проводять пліч-о-пліч по 5 годин щодня, вони зближуються, стають практично сімʼєю, спілкуються, виховуються. А в сімʼї прийнято ділитися думками, переживаннями, допомагати один одному.

Наші спортсмени – культурні та виховані, на щастя, ніколи не дзвонили зі школи й не скаржилися», - каже президент ВРКБМ «Прайд» Олександр Кулаков.

Та наголошує, що окрім моральної сторони виховання є ще й фізична, тому хлопці всю негативну енергетику лишають в залі.

ПРАВИЛО №1 – ДИСЦИПЛІНА

Перше правило успішного спортсмена – це дисципліна. Тому приходити на тренування потрібно вчасно, без запізнень. Якщо хтось лається чи ставиться до іншого спортсмена зневажливо або агресивно – таких ми караємо додатковими фізичними вправами, зокрема чималою кількістю віджимань, або ж можемо взагалі випровадити з тренування. Якщо ж дитина буде систематично порушувати порядок та не вчитиметься поводитись культурно, то таких ми виключатимемо, проте, на щастя, таких випадків не було. Це важливо, адже окрім професійного розвитку, ми повинні виховати гідних спортсменів», - наголошує спортсмен.
Та додає, що куріння та алкоголь – це табу.

«Якщо дитина, все ж таки, починає захоплюватися згубними звичками, то це одразу видно під час тренування, бо тоді спортсмен починає блідніти, під очима з’являються кола, нудота й інше. Ми тісно спілкуємося з батьками й намагаємося разом виховувати дітей, щоб вони йшли правильним шляхом. Зауважу, що тут має бути, в першу чергу, прикладом і сам тренер, зокрема, я й сам не курю», - запевняє Олександр.

ГАРМОНІЯ ТІЛА – УСПІХ У ЖИТТІ

Відомо, що займаючись спортом, людина стає зібраною, гармонійною та цілеспрямованою, не кажучи про фізичну підготовку.

«Спорт завжди навчає йти до своєї мети попри всі перешкоди. Приміром, коли зранку хочеться поспати, але треба йти на тренування й працювати на повну, то, попри лінь, – ти встаєш і робиш свою справу. Так в усьому: за щось взявся, то дороблюєш до кінця, якщо дав слово, то відповідаєш за нього. Це така риса, яка необхідна багатьом людям й через яку чимало хто не може досягнути своїх цілей. Я завжди казав, що при бажанні є тисяча можливостей досягнути свого, а при не бажанні є тисяча причин не зробити це», - веде далі тренер.

Та додає, що був випадок, коли займатися прийшов 15-річний підліток. Завдяки амбіціям, цілеспрямованості та силі волі за півроку він досягнув таких результатів, що декому для цього 10 років знадобилося.

СИЛА СЛАБКОЇ СТАТІ

Популярність бойових мистецтв серед дівчат зростає. ВРКБМ «Прайд» може похизуватися чотирма представницями слабкої статі.

«У нас вже є чотири юні леді. Одна дівчинка в групі з шестирічками, двоє у групі з новачками й одна індивідуально тренується, щоб підготуватися до занять в групі. Зауважу, що в «Козацькому двобої» теж є змагання серед дівчат та жінок. Тому, у перспективі, ми сформуємо свою команду. Втім, на відміну від хлопців, ми не сильно мотивуємо дівчат до змагань та високого спортивного визнання, бо робимо акцент саме на здоровий спосіб життя.

Тренування для дівчат і хлопців відрізняються. Адже для дівчат ми викладаємо ударну техніку, вчимо зміщення з лінії атаки, менше боротьби. Ви ж розумієте, у них манікюр, довге волосся, вії - шкода псувати. Родзинкою занять для наших паняночок та леді є вправи фітбоксингу та кросфіту, де поєднані різні вправи з елементами бою. Це новий та цікавий напрямок, який ми теж впроваджуємо на тренуваннях», - каже пан Олександр.

А щодо того, чи зможе дівчина «дати чортів» нападнику, Олександр Кулаков каже, що якщо вона буде старанною ученицею, то за два-три місяці буде результат.

І, насамкінець, президент Волинського регіонального Клубу бойових мистецтв «Прайд» Олександр Кулаков висловлює подяку тим, хто не стояв осторонь проблем клубу, а піклувався та допомагав.

«Приємно, що на Волині те небайдужі люди, які допомагають нашим юнакам їздити на всеукраїнські, міжнародні змагання й гідно представляти честь області та держави. Зокрема Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який допоміг поїхати на Чемпіонат світу з «Козацького двобою» і провести в Луцьку Міжнародний турнір з «Козацького двобою». Також відгукуються певні організації й люди, зокрема: Фітнес центр «Maximus», підприємство «Едельвіка», наш вихованець Дмитро Юзюк, який проживає в Європі, бізнесмен Василь Токарський, Ігор Бахмачук й багато інших», - каже пан Олександр.
А щодо того, яке життєве кредо кумира сотні учнів, Олександр Кулаков скромно відповідає: «Завжди досягайте поставлених цілей! Цьому я й навчаю дітей».

Підготували журналісти Вадим Панафідін та Анна Панафідіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Петро Володимирович Показати IP 1 Квітня 2016 16:10
Знаю цих людей, великі молодці: порядні та успішні спортсмени!!! Дякую, що гідно виховуєте наших дітей!
Metaller555 Показати IP 1 Квітня 2016 18:29
Правильні ідеї, які можуть формувати правильні погляди на життя. Таких секцій має бути більше. І по ТВ рекламу на немірофа і чернігівського пускати, а таких закладів.
маша Показати IP 1 Квітня 2016 22:02
Спорт це чудово!! Я з повагою ставлюсь до вас, як до спортсмена, але кожне бойове мистецтво , це свої традиції , культура, стиль життя...Яку основу ви закладаєте своїм учням? Якщо ви входите до федерації «Козацький Двобій",то я, чесно ,не розумію де у вас сповідуються козацькі традиції? Яке відношення до козацтва має кімоно? І з якого часу лев є символом козацтва?
Папа до маша Показати IP 2 Квітня 2016 21:44
О,шароварщики обізвалися від заздрощів))) Лев - символ клубу "прайд", а не клубу "козаки"! Це було по-перше, а по-друге, людина пояснила,що нещодавно почала представлять відповідну федерацію й думає як її грамотно розвивати. Бо вліпити на фору калину вистригти оселедня й кричатм Гімн,ще не означає стати професійним спортсменом та патріотом. А от результати його вихованців є справжнім показником роботи. Більше того,Кулакова знають в місті як поважаєму особистість!!!
Швед Показати IP 3 Квітня 2016 15:07
Папа. + Гарно вкінув атвєтку.Думаю Маша поняла,шо ненада кляцати клавіатурою просто так . Маша іди краще на кухню.
Ігор Показати IP 4 Квітня 2016 11:20
Я вважаю, що Ви повинні прислухатись до думки кожного а не посилати на кухню чи писати про якісь заздрощі. Думка досить доречна....що козацького там є??? Грамотно можна розвинути федерацію, але козацтво це не є лише збірка різних ударів з інших єдиноборств Це є культура, звичаї, атрибути, патріотизм, ідеологія! Саша хороший тренер, чудові результати показує на змаганнях... Але будь-ласка не плутайте козацтво з прайдом
Кулаков Показати IP 4 Квітня 2016 11:35
Всім дуже дякую за увагу до нашого Клубу і нашої діяльності! На жаль, в декого може сформуватись помилкове уявлення про нашу діяльнсть, тому вважаю за потрібне розтлумачити деяки моменти: І, Клуб "Прайд" - це клуб бойових мистецтв, а не козацького двобою чи козацтва, тому ми розвиваємося всебічно і беремо участь у змаганнях з різних видів бойових мистецтв: рукопашний бій, ММА, бойове самбо, універсальний бій тощо. Козацький двобій є універсальним видом бойових мистецтв і включає в себе різні стилі - від карате до ММА, як всі могли пересвідчитись, коли проводився у Луцьку Міжнародний турнір з козацького двобою "PRIDE-2016". Якщо хтось бажає поглиблено вивчати козацькі традиції, пропоную Вам своїх колег і добрих друзів СК "Герць" - клуб козацьких бойових мистецтв. ІІ. Кімоно - це форма одягу у змаганнях з рукопашного, універсального бою, бойового самбо та боротьби на колінах серед першачків, тому ми також на тренуваннях працюємо в кімоно, все залежить від того, куди готуємось. ІІІ. Лев є символом Прайду: 1. Значення - це сімейна зграя левів (в даному випадку - бійцівська спортивна сім'я) 2. Значення - це гордість (з англ.), тому що прогресивна спортивна молодь є гордістю нашої країни!
Маша Показати IP 14 Лютого 2017 16:30
Дякую, Олександру, за вичерпну відповідь. Тепер все зрозуміло. Просто враховуючи, що ви керівник Федерації «Козацький Двобій» у Волинській області , я подумала, що вашим пріорітетним напрямком є відродження традицій, саме українського бою і козацьких традицій.Та дякую ,Вам , за підказку. МИ знайшли свій клуб, дійсно з українськими традиціями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus