USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

«Списати себе – безвідповідально»: військовий після поранення служить у Волинському ТЦК

11 Лютого 2024 19:45
Військовослужбовець Антон Сосінський мобілізувався до лав ЗСУ із перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Нині живе в Луцьку, де служить в обласному ТЦК та СП, пролікувавшись після мінно-вибухового поранення ніг.

Як розповів Суспільному 48-річний чоловік, зараз намагається активно займатися тренуваннями на велосипеді, щоб бути в спортивній формі та потрапити в збірну України до участі у змаганнях Військово-повітряних сил США.

Залишив бізнес у Польщі, щоб захищати Україну

До повномасштабної війни вісім років жив і працював у польському місті Любліні, а 24 лютого 2022 року повернувся в Україну, каже Антон. Сам чоловік родом із Тернополя.

«Була власна справа. Компанія з переробки лікарських рослин. Досі вона функціонує. Просто розумів, що треба сюди їхати, бо у мене батьки у Тернополі, друзі усі тут. Не бачив іншого варіанта. Для мене більшою несподіванкою було те, що наша армія прийняла бій і це не було повторення Криму», – каже чоловік.

Служба у війську, поранення й тривала реабілітація

У березні 2022-го Антон Сосінський пішов служити у другий окремий стрілецький батальйон Сухопутних військ, де більшість бійців із Волині. 23 травня 2022 року у Лимані Донецької області отримав мінно-вибухове поранення ніг. Каже: госпітальне лікування зайняло чотири місяці, потім – подальше лікування і реабілітація.

«Ахілове сухожилля мені вирвало і гомілкова кістка була роздроблена. Звуку не було, можливо, скид, бо дуже точно попало... Операції – не пам’ятаю, скільки їх було. На двох ногах операції були. Виходить як знерухомлений, дуже важко таке сприйняти», – сказав чоловік.

Читати ще: У Луцьку поранені військові проходять реабілітацію за допомогою стрільби з лука. Фото

Зі слів Антона Сосінського, пережити емоційні труднощі допомогли батьки, сестра та друзі, котрі постійно навідувались до нього у шпиталі. Майже пів року завдяки волонтерам проходив реабілітацію у Данії. З його слів, спершу мала бути операція, проте пізніше лікарі рекомендували проходити реабілітацію, котра в його випадку ефективніша й могла б замінити операційне втручання.

«Мені купили велосипед, і ходити спочатку я не міг, а хотілось щось побачити, кудись вийти і почав їздити на велосипеді. У перший виїзд, певно, кілометр не зміг проїхати, бо без фізичних вправ і навантажень задишка дуже сильна. З часом почав їздити, а ходити – то я почав прив’язувати до велосипеда милиці і якщо треба було десь перекусити, то вже на милицях туди скакав», – каже Антон.
Двічі Антон відновлював здоров’я у Луцькому медичному центрі реабілітації учасників бойових дій, каже ерготерапевтка Тетяна Ткачук. З її слів, його відновлення має позитивну динаміку.
Читати ще: «Вчився дихати, ковтати, жувати»: як боєць реабілітується у Луцьку

«Ми працювали над першою реабілітацією певно до місяця. У період між реабілітаціями Антон займався і коли він прийшов на другу реабілітацію, результати були дуже відчутні», – сказала фахівчиня.

Сам військовий додав: «Списати себе і нічим не займатися – це не те що безвідповідально, а певно й неправильно».
Участь у відборі на змагання Військово-повітряних сил США і тренування для відновлення

На початку січня 2024 року Антон Сосінський взяв участь у відборі на змагання Повітряних сил США з адаптивних видів спорту у Києві. Для чоловіка це були перші такі змагання, і хоч не пройшов серед 300 учасників, але, з його слів, отримав стимул до тренувань на велосипеді й підтримку бійців після поранення.
Читати ще: Механотерапія, ерготерапія та кінезотерапія: як працює відділення фізичної реабілітації Волинського госпіталю ветеранів війни

«Головна суть цих змагань – те, що навіть підготовка до відбору дає стимул людині займатися, входити у більш тренувальний режим. Не кожен зможе встати зранку на тренування. Хочеться себе більше шкодувати, а підготовка до змагань заставляє тренуватися на межі своїх можливостей і розширяти їх», – сказав чоловік.
Зараз чоловік продовжує службу у Збройних силах України, працює у Волинському ТЦК.

«Списати себе і нічим не займатися – це не те, що безвідповідально, а певно, неправильно. Пережити, побувати на межі життя і смерті, вибратися... Треба старатися бути корисним, ефективним, допомагати», – сказав Антон Сосінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus