USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

США планують видобувати ресурси на Місяці без Росії

6 Травня 2020 09:15
Влада США готує проєкт нової міжнародної угоди про видобуток ресурсів на Місяці, до якої вони планують підключити низку держав-партнерів.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі з процесом підготовки документа, передає Кореспондент.

Зазначається, що договір повинен отримати назву Artemis Accords (Угода Артеміди) на честь американської місячної програми Artemis. Він передбачатиме створення «зон безпеки» навколо майбутніх баз на Місяці для «запобігання шкоди або втручання з боку країн-конкурентів або компаній, що працюють в безпосередній близькості», зазначає агентство. У ньому також будуть прописані правила в рамках міжнародного законодавства, які дозволять компаніям, які ведуть видобуток на Місяці, встановлювати права власності над цими ресурсами.

Проєкт поки не був представлений союзникам США, проте в найближчі кілька тижнів Вашингтон планує офіційно почати переговори з такими країнами, як Канада, Японія і держави ЄС, а також з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

При цьому, за інформацією джерел Reuters, Росії на початковому етапі серед партнерів не буде, в тому числі через позицію Пентагону. Американське військове відомство, згідно з цими даними, стурбоване «загрозливими» маневрами російських супутників, тому виступає проти підключення до проекту Москви.

Джерела заявили агентству, що не йдеться про встановлення США і їхніми союзниками суверенітету над будь-якими територіями на Місяці.

«Це не якісь територіальні претензії», – заявило джерело, яке говорило на умовах анонімності. «Ідея полягає в тому, що, якщо ви наблизитеся до району, де хтось веде діяльність, і вони оголосили про встановлення навколо нього зони безпеки, вам потрібно буде заздалегідь встановити з ними контакт, провести консультації і вирішити, як ви можете забезпечити безпеку для всіх», – зазначило воно.

Навесні 2019 року NASA анонсувало проєкт місячної програми Artemis, яка буде складатися з трьох етапів.

Перший з них – Artemis 1 – передбачає непілотований політ встановленого на ракету Space Launch System корабля Orion навколо Місяця і його повернення на Землю, він запланований на другу половину 2020 року. Другий етап – Artemis 2 – передбачає обліт природного супутника Землі з екіпажем на борту, він намічений на 2022 рік. На третьому етапі місії – Artemis 3 – NASA сподівається здійснити висадку астронавтів на Місяць в 2024 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дипломмав Показати IP 6 Травня 2020 09:59
Угоду з Україною, в тому числі. Що вони скопають нашу грядку, а що знайдуть, все їхнє. Печать, підпис перзидента.
Корiнний лучанин Показати IP 6 Травня 2020 10:21
Головне,що з Украiною.
Правильно Показати IP 6 Травня 2020 10:35
ще тих москалів клятих тільки на місяці не вистачало!
Отак Показати IP 6 Травня 2020 10:47
Мало на Землі гидоти наробили, то вже сунуть свої криві рученятка до Місяця.....Нехай в Іраку, Лівії, Афганістані, Сирії, Україні все до ладу доведуть, куди свого носа впхнули...
Президент президента до Отак Показати IP 6 Травня 2020 17:00
Чим слабші інші держави, тим сильніша наша держава. Нічого особистого, таке життя.
777 Показати IP 6 Травня 2020 11:09
А допрыгивать до луны на батуте будут?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus