USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

США ввели санкції третього рівня проти РФ

17 Липня 2014 12:12
Вперше після початку війни на сході України введено санкції проти найбільших, наближених до Путіна компаній.

Президент США Барак Обама оголосив про уведення третього етапу санкцій щодо Росії. Про це повідомляє ВВС-Україна.

Санкції США стосуються найбільших російських компаній "Роснефть", "Новатэк", "Внешэкономбанк" та "Газпромбанк", установ, які обслуговують фінансові операції “Газпрому”.

Обмеження застосують і до оборонних підприємств, таких як "Калашников", "Уралвагонзавод" та "Конструкторське бюро приладобудування".

Володимир Путін заявив, що потрібно: "спокійно і без метушні, проаналізувати, як ці санкції вплинуть на російську економіку".

Європейська Рада у середу також погодилася розширити санкції у зв'язку з ескалацією конфлікту в Україні.

Президент Петро Порошенко заявив, що Європейська Рада зробила важливий крок "на підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України". Про це сказано на його сторінці у Facebook.

Тим часом на тлі американських заходів падають індекси російських фондових ринків.

"Болісна і гостра" відповідь

На думку пана Путіна, нові заходи з боку Сполучених Штатів матимуть "ефект бумеранга" і зашкодять американським національним інтересам.

"Що стосується різноманітних санкцій, то я вже казав, вони, як правило, мають ефект бумеранга, і, безумовно, у цьому випадку заганяють російсько-американські відносини в глухий кут, завдають їм серйозних втрат", - заявив очільник Кремля.

Крім того, пан Путін звинуватив Вашингтон у агресивній і непрофесійній зовнішній політиці і порушенні норм міжнародного права.

Чи збирається Росія сама вводити санкції проти США, Володимир Путін не уточнив.

Однак замість нього відповіддю Вашингтону пригрозили у російському МЗС.

Російські дипломати пообіцяли "болісну і гостру" розплату, назвавши нові секторальні обмеження обурливими і незаконними.

"Ми засуджуємо тих політиків і чиновників, які стоять за цими діями, і підтверджуємо наміри вжити заходів, які будуть сприйняті в Вашингтоні болісно і гостро", - заявив в інтерв'ю "Інтерфакс" заступник глави російського МЗС Сергій Рябков.

"Максимальний вплив"

Напередодні ввечері американський президент Барак Обама оголосив про введення нового етапу санкцій проти Росії..

Нові заходи стосуватимуться не тільки фізичних осіб, а й окремих галузей економіки і найбільших російських компаній.

"До уже запроваджених санкцій, ми додаємо також обмеження щодо окремих секторів російської економіки, - заявив пан Обама. - Ми заморожуємо рахунки деяких російських оборонних підприємств і блокуємо фінансування кількох найбільших банків та енергетичних компаній".


Барак Обама переконаний, що Росія не зробила нічого задля деескалації ситуації в Україні

Зокрема, під нові санкції потрапили російська державна нафтова компанія "Роснефть", газова компанія "Новатек", державні "Газпромбанк" і "Внешэкономбанк", повідомили у міністерстві фінансів США.

Крім того, до списку увійшли оборонний концерн "Калашников", військово-промислова корпорація "Машиностроение", "Уралвагонзавод" та інші виробники зброї.

За твердженнями американського лідера, нові заходи розроблені так, що "обмежують будь-які супутні ефекти на американські компанії чи союзників", натомість здійснюють "максимальний вплив" на російську економіку.

Крім того, до нового пакету санкцій увійшли п'ятеро офіційних осіб, зокрема віце-спікер Держдуми Сергій Неверов, помічник президента Росії Ігор Щоголєв і федеральний міністр у справах Криму Олег Савельєв.

Також до чорного списку внесли одного з лідерів самопроголошеної "Донецької народної республіки" Олександра Бородая і самі так звані ДНР та ЛНР.

Президент США Барак Обама наголосив, що вже неодноразово закликав свого російського колегу Володимира Путіна припинити постачати зброю бойовикам за сході України і підтримати міжнародні зусилля з проведення переговорів.

"На цей момент, Росія не спромоглася втілити ні один із названих мною кроків", - заявив пан Обама.

Перша реакція

Незважаючи на заяви російський посадовців, російська економіка уже реагує на нові обмежувальні заходи проти неї.

На тлі санкцій у четвер вранці упали російські біржеві індекси. Торги на фондових майданчиках у четвер відкрилися зниженням індексів на 3-3,6%.

Акції "Роснафти", яка потрапила під американські обмеження, обвалилися на 5,6%. Газовики з "Новатек", у свою чергу, втратили на "паперах" 6,8%.

Також щодо долара і євро помітно подешевшав російський рубль - на 35 і 46 копійок відповідно.

До кінця липня

Тоді як США уже провадять третій етап санкцій, у ЄС до цього готуються.

У підсумках засідання Європейської Ради від 16 липня лідери країн-членів ЄС таки погодилися розширити заходи проти Росії.



Європейська Рада схвалила укласти новий "чорний список" до кінця липня

"Європейська Рада погоджує розширення обмежувальних заходів, які будуть спрямовані на компанії, в тому числі з Російської Федерації, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають або загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України", - йдеться у висновках, оприлюднених після зустрічі в Брюсселі.

Європейські лідери доручили укласти новий чорний список осіб і компаній до кінця липня.

Крім того, Європейська Рада ухвалила обмежити Європейський інвестиційний банку у фінансуванні операцій із Росією. А також доручила Єврокомісії переглянути програми співробітництва з Москвою - із можливістю розірвання окремих двосторонніх угод.

"Це поглиблення економічних санкцій. Запровадження заходів проти окремих осіб теж стосувалося обмеженнь щодо економіки, але нині ми поглиблюємо ці обмеження", - прокоментувала нові європейські рішення німецька канцлерка Ангела Меркель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ура Показати IP 17 Липня 2014 12:32
Ура, нам писец!!!
Антисистема Показати IP 17 Липня 2014 12:41
Дякувати Обамі, що хоч США робить кроки на підтрику України. Бо Європа, очевидно Путіна боїться і обмежується у його бік лише намірами (а останнім часом і взагалі мовчить). Видно, що Меркель і Олланд грають на стороні Путіна. Хоча завдяки санціям зростає напруженість серед олігархів в Росії, модливо вони вплинуть на Путіна. Чому Україна має страждати через неадекватні його амбіції
Яя Показати IP 17 Липня 2014 15:12
Нарешті дійсно, хоч щось, а не один сміх а не санкціїї, як було до цього часу. Респект США, а європа поки що себе показала, як консервативна, можна навіть сказати недалекоглядна і тугодумаюча, ляклива і продажна. А взагалі шок від реакції світу на те, що зараз робиться з Україною. Висновок один - вірити не можна нікому, ніяким обіцянкам, навіть офіційним гарантіям, навіть в письмовій формі. Держави гаранти Україну тупо кинули. Отже ніякої миролюбивої політики бути не може - курс на гонку озброєнь і ядерний статус.
007 Показати IP 17 Липня 2014 19:05
достатньо припинити видачу віз всім громадянам раши, як вони почнуть давитися гівном від насолодження відпочинку у власній паРаші.
Зоряна Показати IP 22 Липня 2014 12:34
Громадяни колишнього сересер! Ви є свідками того, як риторика путіна подібна до висловлювань діячів кпрс. Та ж сама брехня, тільки не знаю, на кого розрахована.Уявіть, що москалі вірять у всю цю фігню. Мені їх духе шкода, вони так і не вилізли з тої совєтської ями, в них затьмарена свідомість. Гомо совєтікус думають, що весь світ неправий, тільки вони одні справедливі. Глибоко співчуваю їм...
PRAVDA Показати IP 23 Липня 2014 21:17
Санкції третього рівня прийняті США проти РФ не зможуть ,на жаль,завдати відчутного удару та шкоди по російській економіці. Наприклад,низці російських кампаній в оборонній та енергетичній сферах було відмовлено у можливості брати кредити на фінансових ринках США.Ну і що з того-будуть позичати долари у КНР,китайці кредитують пів-свііту.Біільш потужній удар міг би бути по Росії,якби санкції третього рівня прийняв Євросоюз,але той відмовляється це робити і обмежується, по суті, пустою балаканиною

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus