USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ставлення українців до війни на Донбасі: тендеції

9 Жовтня 2014 18:36
Значну розбіжність позицій респондентів щодо антитерористичної операції (АТО), яка проводиться в Донецькій та Луганській областях, виявило соціологічне опитування, проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України.

Понад 31% опитаних висловлюються за припинення АТО, трактуючи її як війну влади із власним народом, що призводить лише до жертв, руйнувань та нових сплесків тероризму. При цьому звертає на себе увагу доволі суперечлива тенденція: порівняно з травнем у вересні частка противників АТО дещо збільшилася в Західному та Центральному регіонах (на 1,6% і 4,2%, відповідно), тоді як на Півдні та Сході, навпаки, істотно зменшилася – із 42,9% до 34,5% та з 66,3% до 53,4%. Причому на Донбасі, тобто безпосередньо в зоні конфлікту, це зменшення виявилось особливо значним – з 91,7% до 67,2%. Можливе пояснення – на Донбасі люди наочно бачать, що проведення АТО зупиняє «беспрєдєл» бойовиків, а натомість на Заході та в Центрі це бачать лише по телевізору, а от поранених та загиблих земляків у трунах – наочно.

Діаметрально протилежну позицію обстоюють респонденти, на чию думку АТО довела свою результативність і має продовжуватися так само, як і досі – до позитивного завершення (24,1%). Прихильників цієї позиції у вересні порівняно з травнем стало більше в усіх регіонах (на Заході – 43,7% проти 23,5%; у Центрі – 26,8% проти 19,9%; на Півдні – 29,6% проти 14,8%), крім Східного, де частка таких респондентів залишилася приблизно на рівні 9%. Однак на Донбасі все ж простежується її певне, статистично достовірне, зростання – з 1,7% до 7,9%.

Ні з прихильниками продовження АТО в нинішньому форматі, ні тим паче з її противниками не погоджуються повною мірою ті понад 28% громадян, які вважають антитерористичну операцію малорезультативною і підтримують ідею введення замість неї режиму територіальної оборони – для більш ефективної боротьби з російським агресором та антидержавними збройними формуваннями. У Західному регіоні за це ратують 33% опитаних, Центральному – 29,5%, Південному – 15,5%, Східному – 27,9%, зокрема на Донбасі – 12,3%.

Що робити далі, одностайної думки немає.

З твердженням «На жаль, у донбаського конфлікту немає іншого вирішення, окрім швидких і рішучих воєнних дій, бо чим довше цей конфлікт затягувати, тим він буде кровопролитнішим» в цілому по виборці згодні 48,8%, не згодні 30,7%, вагаються з відповіддю 20,5% респондентів. Спостерігається суттєва «регіональна полярність» думок. Наприклад, в Донбасі з цим згодні лише 14,8%, не згодні 70,3%, у Західному регіоні навпаки – 65,9% та 18,2% відповідно.

Проте з позицією на підтримку воєнних дій різко контрастують відповіді на запитання, чи здатні Збройні сили України ефективно протидіяти армії Російської Федерації в умовах відкритої військової агресії з її боку: так – 24, 6%, ні – 53,7%, важко відповісти – 21, 7%.

Підготовлено згідно з результатами масового опитування громадян, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України 5-12 вересня 2014 року за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Опитування проводилося методом інтерв’ювання. Опитано 2000 респондентів у 154 населених пунктах (з яких 66 – міські, 88 – сільські) усіх регіонів України за винятком АР Крим та м. Севастополя. З огляду на неможливість проведення опитування в захоплених сепаратистами населених пунктах Донбасу відповідно було збільшено квоту респондентів на звільнених територіях. Похибка вибірки становить 3,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus