USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Страйк освітян у Луцьку: бути чи не бути?

14 Травня 2012 17:31
Враховуючи складну ситуацію з фінансуванням освіти в обласному центрі Волині, працівники галузі повинні оголосити передстрайковий стан. Профспілкові лідери педагогів кажуть, що вирішили подібні методи тиску на владу не вживати.
Про це йшлося 14 травня під час засідання тимчасової контрольної комісії з контролю за бюджетним фінансуванням закладів освіти міста Луцька.
Голова комісії Андрій Осіпов припустив, що міська профспілка освітян повинна активніше тиснути на владу, аби домогтися необхідного фінансування галузі. «Захист прав педагогів – це їх основний обов’язок. Хотів би, щоб профспілки написали жорсткий лист прем’єр-міністру Азарову та оголосили передстрайковий стан. Написати листа голові ОДА… Прийшов час це зробити і відправляти ці листи», ‒ заявив депутат.
Його підтримав екс-мер Луцька Богдан Шиба. Мовляв, якщо профспілки не заявлять про свою рішучу позицію, то ніхто їхніх прав не відстоюватиме.
Фінансові «перекоси» луцької освіти
Натомість керівник міської профспілки освітян Галина Василенко запропонувала членам комісії прочитати роман Івана Франка «Борислав сміється». «Там написано, чому страйки провалюються», ‒ зауважила посадовець.
Голова профспілкової ради школи №25 Віктор Ткачук відзначив, що в кошторисах навчальних закладів обласного центру «великі перекоси». «Одна школа достатньо фінансується, інша – ні. А якщо школа достатньо фінансується, то вони можуть і не захотіти страйкувати», ‒ сказав він.
На його думку, потрібно діяти відповідно до законів України, а саме – готувати подання по кожній школі з вказуванням обсягів недостачі коштів. «І не начальнику управління освіти, а міському голові і вище», ‒ додав фахівець.
Страйк без зриву навчання
Водночас Андрій Осіпов висловив думку, що нині немає єдності у профспілковому русі. Мовляв, влада, знаючи реальну силу спілок, впливає на внутрішню ситуацію в організації. «Поки не заявите, що готуєтесь до страйку, то влада вас сприймати серйозно не буде», ‒ зауважив обранець громади.
На цю фразу депутат Галина Василенко промовила, що міська профспілка на засіданні вирішила не страйкувати.
Натомість Осіпов розповів, що є різні форми страйку. На його переконання, не потрібно зривати навчальний процес мітингами. «Можна залишитися в класах або щодня збиратися на 15 хвилин біля школи. Це побачать всі. Уявіть собі, що Романюк (міський голова Луцька Микола Романюк,«ВН») і Клімчук (голова ОДА Борис Клімчук,«ВН») побачать це», ‒ зазначив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
з Луцька Показати IP 14 Травня 2012 20:43
Василенко і страйк - речі м'яко кажучи несумісні. Для чого тітоньці давно пенсійного віку, яку цікавить тільки збереження теплого місця і можливість влітку поїхати по пільговій путівці відпочити, такі проблеми? Та вона боїться навіть самого слова "страйк". А страйк вчителів дасть ефект і взагалі можливий тільки якщо перервати навчання. Поки діти в школі, вчителі головою відповідають за їх життя і здоров'я. При теперішніх батьках можливостей для підстави скільки завгодно.
небайдужа Показати IP 14 Травня 2012 21:06
Це вам не Европа-немае єдності
Просто так Показати IP 14 Травня 2012 22:31
Який страйк? Зарплата і аванс - день в день за графіком, звільнень немає, керівників закладів не змінюють-працюють "старі" кадри. Ну не хочуть освітяни спрацювати на чужий імідж, що ж тут робити? Їм би ще ті проблеми розрулити, що створює тимчасова контрольна комісія, адже вже давно ніхто не намагався збурити протистояння влади, профспілок та керівників освітніх установ.
лучанка Показати IP 14 Травня 2012 23:22
Кожна жаба переживає лише за своє болото.
Толян Показати IP 15 Травня 2012 09:50
За ради свого власного піару Осіпов здатен кинути на абмразуру сотні освітян. Він же не думає про наслідки такого страйку, бо сам залишиться осторонь.
Cправедливий Показати IP 15 Травня 2012 10:20
А тітоньку Василенко уже давно гнати в три шиї, давно пенсійного віку,забезпечена, іди бабонько онуков наньчить у тебе їх аж трійко, є чим зайнятися, тепленьке,насиджене містечко віддай молодим,хватить вже,бери свого науковця і рульте в теплі краї відпочивати не бідні маєте за що,хватить надурняк все брати,все має свій кінець.
народ Показати IP 15 Травня 2012 11:00
Просто давно пора відіслати педагогів - пенсіонерів на заслужений відпочинок,бо саме вони своїми вислугами та доплатами за стаж з'їдають левову частину освітянського бюджету: працевлаштується молодь,яка не буде просто втрачати фах за причини неможливості працевлаштування. Це ж так просто!
zoppo Показати IP 15 Травня 2012 13:06
балабола Осіпова на дибу!!!!!!
Педагог Показати IP 15 Травня 2012 21:37
Реальний страйк і попередження про страйк - це різні речі. Правильно каже Осіпов Андрій, поки освітянські профспілки не попередять владу про страйк, до педагогів будуть ставитись як до слухняного стада. Наша профспілка цього робити не хоче, бо боїться влади і боїться втратити свої теплі місця. Освіті потрібні справжній захист і добросовісна профспілка
Буча до Педагог Показати IP 16 Травня 2012 06:14
90% коментарів до цієї маячні пише сам Осіпов створюючи видимість проблеми та натякаючи на свою необхідність. Хвороба прогресує!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus