USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Студентів зобов’яжуть вивчати «Історію української культури»

1 Жовтня 2009 17:17
Міністерство освіти готує нову дисципліну для українських студентів – «Історію української культури». Її вивчення стане обов\'язковими як для гуманітарних ВНЗ, так і для технічних. Про це 1 жовтня інформують «Волинські Новини».
«Історія української культури» стане обов\'язковою для вивчення у всіх навчальних закладах України вже у другому семестрі цього навчального року, повідомляє Коммерсантъ-Украина.
«Робочий проект програми міністр підпише найближчим часом, після чого дисципліна буде вивчатися в обов\'язковому порядку у всіх українських ВНЗ», - зазначив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Юрій Коровайченко.
Курс «Історії української культури» розрахований на 72 години. Він покликаний ознайомити студентів з «сучасними підходами до вивчення національної культури» та особливостями її історичного розвитку.
У результаті студент повинен вміти класифікувати явища культури за їх історичною значимістю, національною приналежністю і стильовими особливостями, а також аналізувати перспективи розвитку української культури.
Програма «Історії української культури» розділена на два модулі. Перший - вступний - присвячений етапам становлення української культури і охоплює період від Київської Русі до часів СРСР.
Другий модуль присвячений індивідуальним особливостям національної культури. У його рамках студентам пропонується вивчити обряди і традиції, регіональні особливості побуту українців, проаналізувати еволюцію української кухні та символіку національного костюма.
У Міністерстві освіти необхідність введення даного предмета пояснюють «шаблонністю» існуючих знань про українську культуру у сучасних випускників.
«Спитайте, що таке українська культура, і вам назвуть тільки ключові фігури XIX століття - Тараса Шевченка і Лесю Українку», - заявив один із розробників проекту програми доктор філософських наук Олексій Шевченко.
Однак історики кажуть, що українську культуру не можна відокремлювати від становлення держави. Тож і до обов\'язкового вивчення «Історії української культури» ставляться не надто добре.
«Немає необхідності робити її обов\'язковим предметом поряд з історією України. Коли пишуться підручники історії, то для кожного історичного періоду все одно виділяється параграф з культури», - пояснив директор Інституту археології НАНУ академік Петро Толочко.
Нагадаємо, 9 червня було оприлюднено наказ Міносвіти «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким було встановлено перелік нормативних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної спрямованості для бакалаврів. До цього переліку увійшли українська мова, історія України, філософія, іноземна мова, а також історія української культури.
 
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 2 Жовтня 2009 01:06
Цитата ..."особливості побуту українців, проаналізувати еволюцію української кухні..." А чогож про будинки не згадаєте від Шевченкової хати до сучасної віли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus