USD 39.50 39.95
  • USD 39.50 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Студенти ЛНТУ конструюють болід для участі на змаганнях в Угорщині

6 Червня 2015 15:30
Студенти Луцького національного технічного університету розробили 3D-модель автомобіля та пакет креслень, згідно з якими створюватиметься експериментальний екземпляр боліда. Команда ЛНТУ працює, аби представити свій ВНЗ на гоночних змаганнях 2016 року в Угорщині.

Так, у Луцькому НТУ стартував міжнародний проект «Формула студент ЛНТУ». Варто зауважити, що в Україні луцький виш - в плеяді перших, хто реалізує подібний проект.



«Окрім нас досвід реалізації таких проектів мають лише два українські ВНЗ: НУ «КПІ» та Одеський національний політехнічний університет», - наголосив ініціатор та координатор проекту у Політесі професор Петро Савчук.

З його слів, у світі такі проекти відомі як «Формула SAE» (Society of Automotive Engineers), а у Європі більш прийнято називати «Формула студент» – це студентські інженерні змагання. Команди студентів проектують, виготовляють і беруть участь у змаганнях на спортивних гоночних автомобілях непрофесійного класу. Багатьох з учасників студентських змагань можна зустріти у топ командах Формули-1.

«Під час закордонних відряджень та стажувань, у тому числі за програмою Темпус, в університетах Італії, Швеції, Бельгії, мені неодноразово доводилося спостерігати, як команди студентів працюють над виготовленням спортивних автомобілів. Хочу наголосити, що виконані вони були на високому технічному та дизайнерському рівні. Вже тоді я замислився, що необхідно і наших студентів залучати до таких розробок. Я впевнений, що наші діти - не гірші, а за достатнього фінансування «дадуть фору» будь-якій європейській команді», - зауважив Петро Савчук.

У луцькому НТУ під керівництвом досвідчених викладачів, які мають практичний досвід роботи на автомобільному заводі та на інших підприємствах, сформувалася команда талановитих, енергійних, креативних та працелюбних студентів. Варто зауважити, що це не лише спудеї технічних спеціальностей (автомобілісти, матеріалознавці, механіки, електрики), але й маркетологи, менеджери та економісти.



Як розповів у коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини капітан команди, магістр ЛНТУ Володимир Сітовський, уже закінчили розробку 3D-моделі автомобіля. Окрім того, розробили пакет креслень, згідно з якими виготовлятиметься експериментальний екземпляр.

Згідно з правилами змагань, важливі не лише технічні характеристики розробленого боліда, адже необхідно «продати» свій автомобіль, тобто врахувати економічну доцільність у прийняті рішень, а також розробити бізнес-план на дрібносерійне виробництво.

Деревяний каркас моделі боліду
Деревяний каркас моделі боліду
Деревяний каркас моделі боліду
Деревяний каркас моделі боліду


«Поки що всі параметри майбутнього боліда моделюємо та прораховуємо на дерев’яних конструкціях, плануємо закупити двигун HONDA CBR 600 з шестиступінчатою трансмісією, елементи кузова та підвіски виготовити з карбонових композитних матеріалів. Окрім добре відомих матеріалів та технічних рішень будемо застосовувати та випробовувати нові матеріали, розроблені науковими колективами ЛНТУ», - розповідає Володимир.
Креслення майбутньої автівки
Креслення майбутньої автівки


До слова, проект «Формула студент ЛНТУ» реалізується за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

По закінченню робіт, автомобіль випробовуватимуть на міцність та надійність. А завершиться тест-драйв розробленого боліда динамічними випробуваннями в умовах гоночної траси.

Наразі команда студентів ЛНТУ працює, аби заявити свій автомобіль на змаганнях 2016 року в Угорщині. До речі, змагання відбуваються на всіх континентах і участь беруть близько 500 університетських команд світу. У Європі етапи змагань Формули SAE відбуваються у Англії, Італії, Германії, Чехії, Угорщині, Австрії.

На останок, Володимир Сітовський зізнався, що досі залишається відкритим питання, хто пілотуватиме авто на змаганнях та запрошує до участі у конкурсі всіх студентів ЛНТУ, які мають водійське посвідчення та досвід керування автомобілем. Вітається досвід участі у змаганнях на картингах.

Більше інформації про проект можна дізнатись, долучившись до відкритої групи на Фейсбук «Формула Студент ЛНТУ».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Студент Показати IP 6 Червня 2015 23:24
Класно, що звертають увагу на студентів ! Не віриться, що на такий рівень виходить політех. Гордий !!!
Студентка Показати IP 6 Червня 2015 23:25
Савчук рулить
аспірант до Студентка Показати IP 7 Червня 2015 00:34
Можливо буде майбутнім ректором, як не як ... Говорять знаючі люди що шансів багато має ...
небайдужий Показати IP 7 Червня 2015 10:29
Ого! Навіть не віриться, що у Луцькому політесі знайшлися люди, які взялися за таку розробку. Зазвичай далі стрясання повітря "великими науковцями" пустими балачками про високі матері не заходить. Час вже змінювати цей "совковий" підхід у вузах України. Останнім часом чую багато від знайомих про Савчука, як людину, що дійсно може змінити політех з "радянської школи комбайнерів" в сучасний європейський університет. Хочеться, щоб на Волині був якісний універ. Цікаво наскільки викладацька спільнота здатна до трансформацій і змін , яких вимагає суспільство! Чи знову буде та сама пісня: князювання, хабарництво, бла-бла....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus