USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Сучасні, автентичні й намальовані: у Луцьку відбувся фестиваль рушників

11 Травня 2021 13:04
Всеукраїнський фестиваль «Вишиті обереги єднання» вже водинадцяте відбувся у Луцьку.

Майстрині принесли і рушники, вишиті власноруч, і сімейні реліквії, що передаються із покоління в покоління, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Лучанка Валентина Батіна захоплюється вишиванням змалечку. Каже, це передалося від бабусі. На виставку жінка принесла рушники свої та бабусині, а також вишиту родинну реліквію знайомої з Чернігівської області.

«У центрі я розмістила вишивочку з 52 року. Цей рушник приїхав до нас із Чернігівщини. І чим характерний він – що там зазначена дата, коли вишивали, ініціали майстрині, – розповідає лучанка. – Цей рушник вишивали у нас на Волині. Він з 56 року, на ньому зазначені ініціали жінки, яка його створювала. Вишиті вони гладдю, але що характерно – і на Чернігівщині, і на Волині використовували однакову тканину, ниточки однакові».

За давньою українською традицією, дівчата вже з років п’яти мали подбати про рушники на своє майбутнє весілля та вишити їх власноруч. Там неодмінно мали бути птахи, і обов’язково – у парі.
Оригінальний весільний рушник білого кольору до виставки підготувала і лучанка Галина Паушук. Жінка захоплюється вишивкою вже майже три десятиліття.

«Важливо дуже любити цю роботу. І робити, що тобі подобається. Що йде від душі. За те, що не йде від душі, навіть не треба братися, – вважає вона. – Я сюди всю душу свою вкладаю. І не тільки в той рушник, а і в кожну сорочку».

Всього на виставці – понад 150 найрізноманітніших рушників. Приносили свої вишивані реліквії і лучани та гості міста.

«Я є істинна українка, і мені приємно, що є виставка рушників. Хочу проказати рушник своєї мами. І я рада, що такі заходи відбуваються, – каже лучанка Любов Ганейчук. – Це – код української нації. Це наш оберіг – рушник».

Рушники не тільки на тканині і на виставці, але й на асфальті – в рамках фестивалю провели і конкурс дитячих малюнків «Малюю свій рушник мамі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus