USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Сучасний український футбол: коли друга ліга схожа на вищу

14 Липня 2017 18:27
Цими вихідними в Україні стартує новий футбольний сезон. Цього разу всі турніри варто розглядати під призмою майбутніх змін, які започатковані Федерацією футболу України. Інший вагомий чинник – все більше уваги до себе привертає футбол у нижчих лігах. Як і очікувалося, саме звідти йдуть оптимістичні імпульси – оптимальні бюджети клубів, вибудовування належної структури, робота з уболівальниками і пресою та перші кроки на шляху до заробляння, а не тільки витрачання коштів.

Газета Волинські Новини у №27 від 13 липня аналізує, яким буде новий футбольний сезон в Україні.

ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Найкращі команди країни змагатимуться у два етапи, як і минулого сезону. Спочатку визначаться дві шістки, у яких розіграють місця в єврокубках та на пониження в класі. Ймовірною тенденцією стане збільшення конкуренції топовим командам з боку «середняків». На жаль, прогнозувати щось позитивне щодо роботи Прем’єр-ліги і клубів зі збільшення популярності футболу та відвідуваності матчів годі. Парадоксально, але запалити інтриги та маячки привабливості футболу можуть новачки ліги – «Верес» і «Маріуполь». Рівняни задекларували бажання проводити свої матчі в різних містах Західної України, а от азовці здатні створювати свята футболу в своєму прифронтовому місті.

Невдача спіткала УПЛ щодо організації єдиного телевізійного пулу. Домашні матчі команд вищої ліги показуватимуть різні телеканали, а три команди наразі ще не уклали договір із телетранслятором.

РЕВОЛЮЦІЯ ЛІГ

Але є промінчики надії в нашому футболі. Виконком ФФУ ухвалив революційне рішення щодо реформування професійного футболу. Суть реформи зводиться до того, що нинішня Прем’єр-Ліга і перша ліга зберігають свій статус профі й нинішню формулу розіграшу (кількість команд у дивізіонах буде уточнюватися). А ось друга ліга, об’єднавшись з аматорським чемпіонатом, отримає напівпрофесійний статус, де гратимуть професіонали й аматори, а розіграш відбуватиметься у чотирьох зонах.

Заплановано, що реформа набуде чинності з сезону 2018/19, до 1 січня 2018 року мають бути розроблені відповідні документи. Отож, цілком імовірно, що нинішній сезон 2017/18, який стартує в середині липня, буде останнім, що пройде за звичною ще з часів СРСР структурою змагань.

Позитив – географія учасників першої і другої ліг розширилася. Білою плямою на футбольній карті України залишається лише Закарпатська область – цей регіон не буде представлений на професійному рівні.

Загалом концепція революції у професійному футболі має такий вигляд. У новоствореній Національній футбольній лізі України (НФЛУ) змагання проводитимуться у два кола. Команди сьогоднішніх другої та аматорської ліг будуть об’єднані в ній за територіальним принципом. Визначення переможця та призерів НФЛУ відбуватиметься за кубковою системою, а матчі проходитимуть тільки у вихідні (субота, неділя).

Перевагою цієї реформи стануть більш жорсткі атестаційні вимоги до професійних команд, адже заплановано ввести набагато жорсткіший «неприродний відбір», тобто атестацію.

Концепція реформи викликала очікувану радісну реакцію аматорських команд, які навіть вважали, що реформа досить запізнилася. Це не дивно, адже в Україні стабільно виступає 24 аматорські команди, і більш як 20 команд – у змаганнях другої ліги. Якщо об’єднати обидві ці ліги й розподілити їх на чотири географічні зони, то в кожній гратиме від 12 до 14 команд. Таким чином отримаємо національну лігу зі змішаним статусом – напівпрофесійним. Усі футболісти цієї ліги реєструватимуться у ФФУ. Ті аматорські колективи, що не захочуть чи не зможуть виступати в цій лізі, продовжать грати в іншому турнірі – Кубку регіонів ФФУ.

Отже, наступного року формат усіх змагань у нашому футболі, за попереднім планом, має бути таким: в УПЛ – 16 клубів, у першій лізі – 16-18 команд залежно від ситуації, в національній лізі – приблизно 48 команд, які будуть розподілені на чотири групи.

Усі ці змагання контролюватимуться одним адміністративним органом. Команди національної ліги обов’язково проходитимуть процедуру атестації, але вимоги будуть оптимізовані до її учасників. Якщо команда за спортивним принципом зуміє завоювати право вийти до першої ліги, але не відповідатиме вимогам атестації, то це стане перешкодою на шляху до підвищення у класі.

РЕІНКАРНОВАНІ Й ВІДРОДЖЕНІ

Уже в цьому сезоні перша і друга ліги можуть більше інтригувати вболівальників, аніж Прем’єр-ліга, яка мало того, що обрізана до 12 команд, але часто не задовольняє ані якістю футболу, ані інтригою. А от нижчі дивізіо¬ни, через які може відродитися справжній футбол в країні, вже нині можуть здивувати гостротою уболівальницьких емоцій.

Погляньмо, приміром, на першу стадію Кубка України. Минулого вікенду відбулося 12 матчів, які, власне, й почали новий сезон в українському футболі. У багатьох вболівальників ці матчі викликали більше емоцій, ніж сезон в УПЛ. Яка ж сумна ностальгія! «Металіст-1925», відразу два «Дніп¬ра», «Металург» із Запоріжжя, «Нива» з Тернополя, ФК «Львів», «Полісся» із Житомира. Додаймо сюди вінницьку «Ниву», «Поділля» з Хмельницького, сімферопольську «Таврію» – і постає ціла плеяда перенароджених клубів з великою історією. А ще до переліку перспективних слід докинути «Рух» з Винників та «Агробізнес» із Волочиська, які встигли наробити шуму на рівні аматорів та другої ліги і які володіють солідним фінансовим потенціалом. Мабуть, ніколи до цього початкові етапи кубка не викликали стільки зацікавлення й не інтригували з точки зору боротьби у першій та другій лігах.

Були й колізії та підводні течії. У Дніпрі ще не визначилися, за кого ж насправді вболівати. Хтось «глорить» за СК «Дніпро-1», куди перейшли Михайленко і частина основи старого «Дніпра». Інша частина фанів прокляла «переродженців» і «топить» «Дніпро», на якому залишилися борги і який, найімовірніше, пограє тільки до нового року, а далі зіллється в дружньому екстазі з СК «Дніпро-1». Два «Дніпра» по-різному зіграли в Кубку України. «Старий» програв «Демні» у Львівській області 1:2, «новий» – удома декласував «Буковину» 5:0.

Перший матч у другій лізі СК «Дніпро-1» зіграє проти такого ж реінкарнованого «Металіста-1925». Клуб, відновлений фанатами та «групою осіб, що їм допомагають», у Кубку України зіграв перший офіційний матч на професійному рівні. І програв його тернопільській «Ниві» в серії пенальті.

Відновився футбол і в Житомирі. Створений торік обласною радою МФК «Житомир» відіграв, відповідно до регламенту, сезон в аматорському чемпіонаті України і заявився в другу лігу, перейменувавшись у традиційне для вболівальницького ока «Полісся». Житомиряни в Кубку пішли далі, перегравши запорізький «Металург» 2:0. 26 липня відбудеться другий етап Кубка – до переможців першого раунду приєднаються команди першої ліги.

ХТО НА СТАРТІ?

УПЛ: «Шахтар», «Динамо», «Зоря», «Олімпік», «Олександрія», «Чорноморець», «Ворскла», «Сталь», «Зірка», «Карпати», «Верес», «Маріуполь».

Перша ліга: «Авангард» (Краматорськ), «Арсенал» (Київ), «Балкани» (Зоря), «Волинь» (Луцьк), «Геліос» (Харків), «Гірник-Спорт» (Горішні Плавні), «Десна» (Чернігів), «Жемчужна» (Одеса), «Інгулець» (Петрове), «Колос» (Ковалівка), «Кремінь» (Кременчук), «Миколаїв», «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка), «Оболонь-Бровар» (Київ), «Полтава», «Рух» (Винники), «Суми», «Черкаський Дніпро».

Друга ліга: «Агробізнес» (Волочиськ), «Арсенал-Київщина» (Біла Церква), «Буковина» (Чернівці), «Дніпро», «Дніпро-1», «Енергія» (Нова Каховка), «Інгулець-2» (Петрове), «Львів»,

«Миколаїв-2», «Металіст 1925» (Харків), «Металург» (Запоріжжя), «Мир» (Горностаївка), «Нікополь-НПГУ», «Нива-В» (Вінниця), «Нива» (Тернопіль), «Поділля» (Хмельницький), «Полісся» (Житомир), «Реал Фарма» (Одеса), «Скала» (Стрий), «Суднобудівник» (Миколаїв), «Таврія» (Сімферополь), «Тепловик» (Івано-Франківськ), «Тернопіль».

Юрій КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пильний Показати IP 14 Липня 2017 22:28
То Волині ще є куди рости. В другу лігу кроком руш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus