USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Суд відсторонив Додона від посади президента Молдови

9 Червня 2019 12:40
Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади. Повноваження передали експрем’єру Павлу Філіпу.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на Newsmaker, рішення ухвалили через те, що Додон не розпустив парламент. На сайті КС повідомляється, що Додон порушив Конституцію, не розпустивши парламент. КС вирішив тимчасово передати повноваження Павлові Філіпу.

«Павло Філіп звернеться в Конституційний суд, щоб визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту Х скликання», – зазначили в рішенні. Судді КС наголосили, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

Зазначається, що за годину до відсторонення Додон написав на своїй сторінці в Facebook, що «Демпартія не збирається мирно передавати владу законній парламентській більшості і законному уряду. І це попри те, що вчорашні процеси в парламенті і новосформований уряд зустріли підтримку переважної більшості громадян і були визнані нашими зовнішніми партнерами з Заходу і Сходу».

Він повідомив, що звернеться до міжнародного співтовариства із закликом стати посередниками в процесі мирної передачі влади та/або закликати народ Молдови на безпрецедентну мобілізацію і вихід на мирні протести.

Нагадаємо, парламент Молдови напередодні визнав її «захопленою державою» і сформував новий уряд. Уряд Молдови очолила Майя Санду. Її кандидатуру запропонував президент Ігор Додон.

Раніше Конституційний суд країни оголосив незаконними дії депутатів. У КС заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і має бути розпущений. У зв’язку з цим парламент ухвалив декларацію «Про захоплену державу».

У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку главу Служби інформації і безпеки та голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що партія соціалістів і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні. У столиці Молдови невідомі особи в ніч на 9 червня заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища та інші державні установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Je suis votre pays Показати IP 9 Червня 2019 12:55
а команда нашого додона все ніяк не може відсторонитись
! Показати IP 9 Червня 2019 13:08
А це дзвіночок!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus