USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Суїцид на другому місці серед причин смерті молоді, – експерт

20 Січня 2020 23:26
У списку основних причин смерті серед молоді у віці від 15 до 29 років на другому опинився суїцид, пише у своїй статті для DT.UA професор Михайло Матяш. Як зазначає автор, якщо так піде далі, то суїциди отримають першість, випередивши і насильницькі злочини, і військові конфлікти.

За п’ять років всього 38 країн реалізували національну стратегію щодо запобігання самогубств. Однак без широкої участі суспільства можна одержати в майбутньому глобальну проблему, особливо в нашій країні, яку роздирають військовим конфліктом, зазначає Матяш.

Психіатр Світлана Нетрусова два роки тому опублікувала статтю про причини самогубств. Вона виділила такі типи мотивів суїцидальної поведінки:

– протест (помста за завдані збитки; акт суїциду відбувається публічно, що визначається психопатологічною реакцією);

– заклик (індивід хоче, щоб йому надали допомогу для зміни ситуації; виникає жалість до себе);

– уникнення (виникає при очікуванні покарання або страждання; суїциду передує довгий період обдумування);

– самопокарання(виникає у разі переживання провини; передує тривала і ретельна підготовка до самогубства);

– відмова від життя (мотивом виступає відмова існувати; в основі втрата сенсу життя).

Водночас, як зазначає автор, суїцидальний вік знизився. ВООЗ звертає увагу на істотний приріст самогубств у віковій групі від 10 до 14 років. Фахівці завжди включали підлітків в групу ризику. Основні причини самогубств підлітків зводяться до наступних:

– важка ситуація в сім’ї;

– конфлікти з однолітками;

– нерозділене кохання.

Крім вищевикладених причин, відсоток до підліткових суїцидів додають соціальні мережі. Зокрема мова йде про так звані суїцидальні ігри, такі як «Синій кит», «Момо» і «Червона сова». Такі ігри шляхом маніпуляцій з психікою втягували молодь в процес вчинення суїциду. Тут на перше місце у світі Росія та її соцмережа «ВКонтакте».

Про те, що таке самогубство і як його уникнути, необхідно розповідати дітям з самого раннього віку, зазначає автор. Між тим багато батьків уникає цієї теми, вважаючи, що їх дитини це не торкнеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus