USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Проросійські проповіді від священиків Московського патріархату

3 Березня 2015 19:04
"Не схотів ховати українського військового", - вже неодноразово волиняни чули історії про священиків Московського патріархату. На жаль, вони повторюються.
Так, лучанин став свідком того, як в одному селі священик УПЦ МП відмовлявся ховати загиблого українського воїна. На нього «натиснула» громада й духівник виконав свій обов’язок, втім, у проповідях звинувачував українську владу у початку війни та захищав агресора – Росію.

У коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини лучанин Сергій розповідає, що став свідком прикрого інциденту, коли поїхав до своїх рідних у Рівне.

«У селі Новий Корець ховали загиблого в АТО рівнянина, а місцевий батюшка із Московського патріархату відмовлявся провести похорони. Втім, громада натиснула на нього: або він ховатиме, або його попросять піти. Це була церква, здається, святих Кузьми і Дем’яна. То от, коли похоронили Героя й закінчилася процесія в церкві, – піп виступив з проповіддю. Священик почав говорити, що війну на сході розпочала Україна, мовляв, Росії це не потрібно й країна-агресор не підтримує терористів тощо», - розповідає лучанин.

Це обурило багатьох людей, пригадує Сергій, зокрема й благочинного Корецького благочиння УПЦ КП протоієрея Іоана Мациканича, настоятеля Свято-Воскресенського храму УПЦ КП міста Корець.

Натомість усі ці заяви лучанина голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук називає провокацією і неправдою.

«Це - неправда. Сьогодні багато брехні говорять про Українську православну церкву. Волинська єпархія допомогла для військових коштами, а це - понад мільйон гривень, ще 800 тонн різної допомоги надали, 300 тисяч гривень дітям-сиротам. Також ми систематично сприяємо звільненню українських військовополонених, а на нас все одно «ллють бруд» і говорять неправду.

Зараз дуже багато таких провокаційних заяв. От хтось щось скаже, закине в Інтернет, а інформацію не перевіряють, чи була там людина, чи вона дійсно чула. Я впевнений, що це все - провокація. Я постійно чую заяви від очільника Київського патріархату УПЦ, що ми ледь не агенти Федеральної служби безпеки Російської Федерації, а ми любимо Батьківщину більше, ніж хто інший!», - наголошує Валентин Марчук.
Однак те, що інцидент із похованням бійця таки був, підтверджує сам протоієрей Іоан.

«Дійсно, такий факт був, коли ховали загиблого Героя Тараса. Втім, зауважу, що священик з Московського Патріархату прямо не говорив, що от, треба Росію підтримувати. Тобто прямого такого висловлювання «Путін заходь сюди» не було, але про те, що воїн загинув за Україну не йшлося. Проповідь ґрунтувалася на тому, що помер за «отєчєство», слово «Україна» не звучало. Суть в його словах була, що ми - «єдіне отєчєство», ми - «єдіний народ». Скажу вам чесно, що люди були приголомшені. Наприкінці виступив і я, і депутати. Ми почали говорити, що «путінський чобіт став на українську землю», що необхідно захищати один одного. Виступав колишній депутат райради й казав, що «кирилівські (ред. - Московський патріарх) попенята тут ходять і керують», - розповідає читачам ІА Волинські Новини благочинний Корецького благочиння УПЦ КП протоієрей Іоан Мациканич.

Він зауважує, коли в місті Корець люди проводять поминальні заходи в пам'ять про Героїв «Небесної Сотні», то духівники різних конфесій долучаються до проведення панахиди: УПЦ КП, римо-католицькі ксьондзи, але ніколи не приходять священики Московського Патріархату.

Лучанин Сергій, своєю чергою, каже, що попи Московського патріархату проросійську пропаганду вели неодноразово.

«Із моїм другом трапився неприємний випадок. У жіночому монастирі в Корці була нарада, коли приїжджав Онуфрій (ред. - Митрополит Київський і всієї України Української православної церкви (Московського Патріархату). Тоді від кожної церковної громади Московського патріархату збиралися 5-10 представників. Почали там теж вести проросійську пропаганду, розповідав мені товариш, стали говорити негатив й на церкву Київського патріархату, мовляв, це не канонічна церква, її ніхто не благословляв. Мій друг був обурений такими висловлюваннями й хотів вийти із зали, бо неприємно було це слухати, але на вході його повернула монахиня й сказала, що покидати приміщення не можна, а треба слухати від початку і до кінця. Так, йому довелося із 10-ї ранку бути до 17:00 години», - пригадує Сергій.

Щодо таких заяв, протоієрей Валентин Марчук знову стверджує, що це - неправда, мовляв, владика Онуфрій стоїть на таких засадах, аби молилися за військо, за Україну.

Нагадаємо, раніше вже йшлося про те, що Московський Патріархат відмовляється ховати загиблих воїнів АТО в селі Бовсуни Лугинського району Житомирської області.

Нагадаємо, ІА Волинські Новини повідомляло, чим загрожує безпеці України діяльність московської церкви на Волині. Мова була про те, що протистояння Київського та Московського патріархатів Української православної церкви є не лише конфліктом інтересів, а загрозою національної безпеки. Таким чином, Росія веде інформаційну та ідеологічну війну. А тому немає гарантій того, що не з’являться заклики до Путіна ввести війська від прихожан церков МП на Волині.

До слова, на Волині дві церкви Московського патріархату хочуть перейти до київського. Й в одній із них вже відбулася перша україномовна літургія. Зауважимо, що МП на Волині не визнає себе «московськими попами».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus