USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Був компаньйоном, а став шпигуном. З осені у власників iPhone будуть перевіряти фото та повідомлення

9 Серпня 2021 17:56
Компанія Apple офіційно підтвердила, що фото і повідомлення власників iPhone та iPad будуть сканувати в пошуках матеріалів, які містять інформацію про насильство над дітьми.

Небезпечні знімки зможуть передавати правоохоронним органам. Новий алгоритм запрацює вже з осені. Наразі, щоправда, лише на території США. Проте експерти вважають, що в майбутньому можуть охопити не лише інші країни, але й розширять список заборонених тем і фото.

У мережі це вже назвали наближення епохи цифрової диктатури. Адже, якщо розібратись, "яблучний" гігант почне масово порушувати приватність користувачів під приводом пошуку незаконних фотографій.

«Страна» розбиралися, як це буде працювати, чим це загрожує і як на це реагують українці в мережі.

Закинуть нейромережу у фотографії і повідомлення

Спочатку інформація про те, що Apple впровадить стеження за користувачами "яблучної" техніки з'явилася в ЗМІ.

Видання Financial Times з посиланням на власні джерела написало про те, що компанія Apple збирається встановити на свої пристрої програмне забезпечення, яке дозволить віддалено сканувати знімки, які зберігаються на iPhone і iPad або завантажені в iCloud. На першому етапі це поки випробують лише на жителях США.

Стеження запроваджують під приводом боротьби із жорстоким поводженням з дітьми і поширенням матеріалів про сексуальне насильство. Шукати зображення зі сценами насильства над дітьми буде система, яка називається neuralMatch. Вона навчена розпізнавати потенційно кримінальні фото на 200 тисячах зображень сексуального насильства, зібраних Національним центром зниклих безвісти та експлуатованих дітей.

NeuralMatch буде безперервно сканувати фото, зіставляти їх з наявною базою і надавати кожній "ваучер безпеки". При цьому, за інформацією Financial Times, картинки будуть виглядати для програми, як числовий порядок, а не зображення. Але якщо знімки отримають позначку підозрілих, то Apple дозволить їх розшифрувати. Якщо побоювання підтвердяться - знімки передадуть правоохоронним органам.

Пізніше в Apple офіційно підтвердили таку інформацію. Та заявили навіть більше - будуть сканувати не тільки фото, але й повідомлення, а також запити через Siri.

Додаток Messages буде використовувати програми машинного навчання, щоб попереджати про підозрілий контент. Якщо на пристрій дитини прийде фото, яке викликає підозру, то воно буде розмитим. Якщо ж сама дитина спробує відправити подібні знімки, то гаджет надішле попередження, а в разі їхньої відправки Apple повідомить батьків.
Крім того, голосовий помічник Siri та "Пошук" втрутяться, якщо користувач буде шукати теми, пов'язані з матеріалами про сексуальне насильство над дітьми. Система попередить, що інтерес до даної теми небезпечний.

Ці функції з'являться вже цього року в оновлення iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 і macOS Monterey. Очікується, що це буде у вересні. Поки це буде актуальним для користувачів в США.

Боротьба з насильством vs порушення конфіденційності

Сканування фото і повідомлень користувачів в Apple запроваджують, щоб задовільнити постійні вимоги влади, правоохоронних органів та активістів про забезпечення захисту дітей.

При цьому експерти вважають, що це може бути небезпечною тенденцією щодо порушення конфіденційності, а також може дозволити урядам у всьому світі отримувати особисті дані громадян.

У коментарі Financial Times професор університету Джонса Хопкінса Метью Грін сказав, що це може покласти початок тенденції, яка призведе до стеження за трафіком даних, що відправляються і одержуються з телефону.

Професор із інженерії кібербезпеки Кембриджського університету Росс Андерсон, заявив, що це "абсолютно жахлива ідея", бо вона відкриває шлях до масового спостереження за нашими смартфонами і комп'ютерами.

Дослідники також вважають, що в майбутньому систему можуть використовувати, щоб розпізнавати не тільки насильство над дітьми у фото і повідомленнях користувачів, а й інші теми - прояви тероризму, антиурядові знаки під час протестів.

Був компаньйоном, став шпигуном. Що українці пишуть у соцмережах

Українці обговорюють тему зі стеженням Apple. Вони пишуть про те, що нова цифрова диктатура стала ближчою, ніж здається, і ми опиняємося в світі Оруелла, де в ролі Великого брата виступає Apple.

Співзасновник компанії "Rozetka" Владислав Чечоткін написав, що тепер телефон офіційно буде служити для стеження в найдрібніших деталях, а західний світ, який постійно висловлює заклопотаність соціальними рейтингами в Китаї, приймає ще більш жорсткі заходи.

"Apple оголосила про пошук заборонених фото на iPhone і iPad. І це дуже погана новина. Формально таке рішення прикривають проектом підвищення безпеки дітей і блокуванням поширення контенту, який вже числиться в базах правоохоронних органів. Але, швидше за все, це просто привід. І насправді - це катастрофа для приватності.

У світі, в принципі, не залишилося цифрових речей, які належать і служать тільки вам. Це означає, що телефон (комп'ютер і планшет теж), який за останні роки став найголовнішим пристроєм, справжнім компаньйоном в житті людини - тепер офіційно буде служити для стеження за вами в найдрібніших деталях.

Фактично західний світ, який постійно висловлює заклопотаність соціальними рейтингами в Китаї, офіційно приймає ще більш жорсткі заходи щодо до свого населення.

Якщо це рішення втілять в життя, єдине, що нам залишиться, дістати з антресолей коробки з кнопковими Нокіа і Моторолами, які не вміють прокладати найкоротший шлях у заторах, знімати краще фотоапаратів і робити відеоконференції, зате з ними ми будемо відчувати, що життя хоча б трішки все ще належить тільки нам".
Політолог Віктор Таран написав, що світ нової цифрової диктатури стає ближчим, ніж здається.

"Ну і тепер погані новини для всіх власників Apple. Компанія оголосила, що починає перевіряти всі фото в айфонах і айпадах, щоб знайти і блокувати матеріали із забороненим контентом на зразок дитячої порнографії.

Звичайно, компанія оголосила, що все буде відбуватися максимально прозоро. Що сканування всіх фотографій, які перебувають у власності користувачів, буде максимально конфіденційним. Що не буде жодного витоку інформації. І якщо вони заблокують обліковий запис користувача, то рішення можна буде оскаржити.

Але фактично треба визнати, що насправді цей інструмент замість блага може стати зброєю в руках авторитарних урядів.

Всі користувачі Apple, включаючи мене, втрачають будь-яку приватність і право на конфіденційність. Ми стаємо об'єктами контролю й атаки зі сторони корпорацій і авторитарних урядів.

Ми опиняємося в світі 1984, в якому Великий Apple спостерігає за тобою.

Більш ніж упевнений, що скоро з подібною ініціативою виступлять "андроїдні" телефони. Світ нової цифрової диктатури ближчий, ніж здається.

P.S. Здається, пора відшукати стару Nokia. Так точно буде безпечніше ".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пейсбук Показати IP 9 Серпня 2021 20:04
И мы того же мнения.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus