USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

«Сила мови формує силу держави», – Ірина Констанкевич

14 Липня 2023 20:57
Народна депутатка Ірина Констанкевич відвідала сесію Волинської обласної ради, під час якої депутати одноголосно підтримали Програму розвитку та функціонування української мови у Волинській області на 2023-2026 роки.

Вона назвала це рішення надважливим задля утвердження конституційних гарантій і створення умов для всебічного розвитку української мови. Про це народна депутатка повідомила на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

«Зміцнення статусу державної мови – першочергові завдання і в боротьбі з російським агресором, і задля успішного майбутнього України! Мова – це фактор націєтворення, фактор національної ідентичності! Я щиро вітаю і дякую за це рішення особисто і від імені Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, з яким ми особисто комунікували з приводу важливості сьогоднішнього рішення волинських депутатів», – наголосила Ірина Констанкевич.

Серед основних положень Програми:

- зміцнення державного статусу української мови в області, вироблення механізмів її захисту та розвитку;

- формування цілісного інформаційно-культурного простору;

- проведення комплексу регіональних заходів, спрямованих на підтримку й популяризацію української мови;

- підвищення рівня володіння державною мовою державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування під час її застосування при виконанні посадових обов’язків, недопущення її дискримінації;

- розширення сфери застосування української мови серед дітей та молоді як невід’ємного елемента національно-патріотичного виховання;

- збереження культурної спадщини як основи національної культури та розширення доступу до неї громадян.

Ірина Констанкевич додала: досі не ухвалено відповідної державної програми, хоча національну концепцію розвитку і функціонування української мови схвалено ще у 2021 році. Тому регіони ухвалюють свої програмні документи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олеся Показати IP 16 Липня 2023 04:36
Уявімо, що я зі східного регіону України. Все життя розмовляла російською. І ось мені років 50. Мовного середовища не маю. Куди мені звертатись? Приїжджаючи в будь яку цивілізовану країну людина потрапляє аба в мовну школу, або на мовні курси. А де ті школи і курси в Україні? Штрафи є, програми є, діячі є. А можно хоч один покроковий алгоритм для простої людини?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus