USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Ратнівщині жінка завідує фермою вже понад 30 років

31 Березня 2019 22:05
У Здомишлі, що на Ратнівщині, уже 33 роки тваринницькою фермою СВК «Полісся» завідує Валентина Чернусь.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини від 28 березня 2019 року.

Вирушаючи у Здомишель, навіть не сподівалися, що завідує тваринницькою фермою в СВК «Полісся» така презентабельна вродлива жінка. Та й, зізнаюся, саме існування колгоспу викликало деякий сумнів, бо багато хто вважає, що час колективних сільськогосподарських підприємств давно минув. Натомість...

Валентина Іванівна зустріла нас на подвір’ї біля власної хати. Сім’я перебирала картоплю, яку привезли з поля. Висока, красива, навіть виконуючи, здавалось би, брудну роботу, має вигляд на всі сто. Ще й про манікюр не забула. І коли тільки встигає! Дві свиноматки, восьмеро свиней, корова, шістдесят курей і на додачу – два гектари землі в обробітку.

«Допомагають діти та онуки, – каже Валентина Чернусь. – А щоб полегшити польову працю, маємо трактора, саджалку, косарку, плуга, розпашника і всілякий інший реманент. Син Андрій, у якого підростає троє синів, самотужки причіп до трактора змайстрував. Зрештою, у селі тепер так всі живуть: лінуєшся працювати влітку – взимку зуби на полицю покладеш».

А при всьому цьому Валентина Іванівна левову частку доби проводить на фермі: ледве у вікні заясніло – вона скутером на роботу поспішає, не раз темна ніч застає на робочому місці, бо жінка і керівник, і ветеринар, і фуражир, і лаборант – усе в одній особі. Завідує фермою вже 33 роки.

«Маємо 158 голів великої рогатої худоби. Попри те, що до складу СВК входить кілька сіл, приміщення з ВРХ лише в Здомишлі, – розповідає. – Після того як люди забрали з кооперативу свої земельні паї, обробляємо 500 гектарів поля. Як для не зовсім вдалого року отримали цьогоріч по 18 центнерів зернових з гектара. Молоко здаємо в «Дубномолоко». При цьому доярки в нас мають по п’ять-шість тисяч гривень заробітної плати на місяць – а для села це непогані доходи. Прикро, що при Союзі були дотації на худобу, зараз держава руки вмила, не підтримує виробника практично нічим».

Валентина Чернусь каже, що до реформування їхнє господарство було одним із найсильніших у Ратнівському районі. Добрим словом люди згадують і колишнього голову Сергія Левківського, який зумів створити в СВК найбільший автопарк на Ратнівщині.

«При ньому півсела звело оселі, – каже Валентина Іванівна. – Колгосп надавав забудовникам усілякі пільги при придбанні блоків, розпилюванні лісоматеріалів тощо».

У Здомишлі й про Валентину Чернусь відгукуються як про напрочуд чуйну і добру людину. А факти, як відомо, річ уперта: незважаючи на те, що чоловік нашої співрозмовниці пішов із сім’ї до іншої, його бабуся доживала з Валею, жінка й свекрушиного брата поховала. Отака вона – велика трудівниця, добра господиня, ласкава мати й бабуся і просто красуня.

Наталія Дмитрук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus