USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волині бракує вакцин для щеплення

15 Липня 2016 11:48
Проблему катастрофічної ситуації із забезпеченням населення імунобіологічними препаратами підняли у зверненні до перших осіб держави депутати Волиньради.

Про це йшлося під час шостої сесії Волинської обласної ради 14 липня.

Депутати підтримали проект звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Ради національної безпеки і оборони щодо катастрофічної ситуації із забезпеченням населення імунобіологічними препаратами.

На критичному стані із забезпеченням населення імунобіологічними препаратами раніше наголошував автор звернення Сергій Сівак.

«Свого часу Україна була основним виробником сироваток і вакцин в межах СРСР, після розпаду якого ця галузь виробництва в Україні практично зникла. Хоча, згідно із нормативами ВООЗ, країна, що має понад 30 мільйонів населення, зобов’язана налагодити власне виробництво імунобіологічних препаратів. Ще у 2006 році МОЗ, підготувало проект Концепції Державної цільової програми створення вітчизняних імунобіологічних препаратів «Українська вакцина 2011-2015» на базі ПРАТ «Фарм-Стандарт-Біолік» (Харків), ВАТ «Фармак» (Київ), ТОВ «Фарма-Лайф» (Львів) та інших, оскільки пута якими Російська Федерація утримували нашу країну в орбіті своїх інтересів були не тільки газовими, але й медикаментозними (основна частина сироваток і вакцин закуплялась саме в Російській Федерації).

Ситуацію не покращила, а, зважаючи на наявний стан речей, погіршила постанова КМУ №422 від 10.09.2014 року, якою ліквідували санітарно-епідеміологічну службу і провели об’єднання ветеринарної, фітосанітарної, інспекції з питань захисту прав споживачів та санітарно-епідеміологічної служб в єдину Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Як результат, у новій структурі фактично відсутній такий напрямок діяльності, як профілактика інфекційних захворювань та ліквідація епідеміологічних ускладнень, а штат Волинської обласної СЕС залишили 23 висококваліфікованих лікарів епідеміологів та гігієністів, 33 особи середньої ланки, 4 лікарі лаборанти. За 2015 рік в області, відмічається в порівнянні із 2014 роком трьохкратний ріст захворюваності на кашлюк, значне збільшення випадків туберкульозу, вірусного гепатиту А, сальмонельозу, кліщового енцефаліту, поява випадків туляремії, ріст числа укусів домашніми тваринами, що вимагає проведення профілактичного протирабічного щеплення і т.д.

Пролонгація такої ситуації та повна бездіяльність зі сторони виконавчих органів, являє собою загрозу життю і здоров’ю не тільки населенню Волинської та інших областей, а й загрозу національній безпеці усієї країни. Підвищує ризики епідемій в країні і ситуація в зоні АТО, через тривалий збройний конфлікт на сході України, велику кількість переміщених осіб, цей регіон становить потенційну небезпеку з точки зору епідеміологічної ситуації», - йдеться у зверненні.

Відтак, у зверненні центральну владу закликають провести закупівлю за бюджетні кошти та централізовано забезпечувати населення Волинської та інших областей необхідними імунобіологічними препаратами. Окрім того, на законодавчому рівні розробити положення, що посилить відповідальність батьків за невмотивовану відмову від проведення дітям профілактичних щеплень та виділити кошти на відродження виробництва якісних імунобіологічних препаратів на вітчизняних підприємствах, українськими товаровиробниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus