USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Татари, Леся і Волинь: виставка у Луцьку

17 Травня 2016 18:09
Виставку «Кримські татари і Волинь» про історію татарського народу відкрили у Луцьку.

Експозицію можна оглянути у Волинському краєзнавчому музеї від 17 травня, - повідомляють Хроніки Любарта.

Виставку розділили на кілька блоків: документи, речі побуту, літературні видання, депортація у 1940-х. Як розповів завідувач відділу давньої історії музею Михайло Вашета, на виставці присутній цікавий оригінал документу – лист кримського калги до князя Любомирського XVII століття, де він жаліється на утиски відносно його купців. Документ недавно був відреставрований.

За словами Вашети, появу кримських татар на Волині пов’язують із діяльністю великого князя литовського Вітовта наприкінці XIV століття. А в XVI столітті до справи появу татарів в Острозі доклався Костянтин Острозький. Станом на початок ХХ століття кримські татари проживали у різних волинських містах: Дубно, Острог, Житомир, Рівне, Корець тощо.

На виставці представлені посудини, люльки, елементи одягу, монети тощо. Також експонується рукописний коран початку ХІХ століття. Частина виставки присвячена Агатангелу Кримському, який народився у Володимирі-Волинському. Твори Лесі Українки, перекладені кримськотатарською мовою, виставлені на окремому стенді.

На відкритті виставки були присутні представники татарської громади, яка зараз проживає в Луцьку. Ульвія Аблаєва по відкритті прочитала лекцію про історію кримських татар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
рекламотворцям Показати IP 17 Травня 2016 18:56
Українською кована хвіртка, а не калітка!
задрала брехня Показати IP 18 Травня 2016 06:30
Може досить на татарах піаритись? Теж мені "героі Украіни"!Батьки Джамали за приеднання Крима до Росіі між прочим голосували,робіть висновки,а ще краще повчити історію,що то за публіка. Толерантність толерантністю але не забуваймо факти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus