USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

«Татку, поїхали. Нас бійці чекають», - 10-річна Соня з сім’ї волонтерів

6 Серпня 2017 19:38
Ця історія – про сім’ю волонтерів, які їздять у військові госпіталі й підтримують бійців піснею.

Лучанину Юрію Морозовичу – 37. Його доньці Соні – 10, сину Іллі – 15. Вони не просто сім’я, вони – надійний тил, зразок чудової самоорганізації українців. Їх об’єднує бажання допомогти і боротися у війні своєю зброєю – добром.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №30.

Ні дня без війни

Дівчинка, зручно вмостившись на кріслі, розбирає ноти, складає тексти пісень за порядком. Її звати Софійка. Вона співає для бійців. Поруч сидить її тато – Юрій Морозович. Він налаштовує гітару, адже за кілька хвилин вони даватимуть хлопцям невеликий імпровізований концерт. У психологічний кабінет Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни сходяться бійці. За якусь мить тут яблуку ніде впасти. Хтось дивиться на волонтерів з острахом, хтось – із цікавістю. Софійка співає перша. Коли бійці чують пісню «Човен» у дитячому виконанні, розчулюються. Медсестри слухають ці пісні уже не вперше, але знову плачуть.
Боєць Віталій наближається до Юрія, каже, що у нього теж є гітара. Він навчився грати, співати й навіть складати пісні на війні. Юрій пропонує йому зіграти. «Та я не такий, як ви, граю тільки для себе», – каже хлопець. «А звідки знаєте, який я? Я теж музичної освіти не маю», – відповідає Юрій і простягає йому гітару. Віталій бере її до рук, починає грати, тихенько наспівує, соромиться. Якщо прислухатися, то можна почути, що він співає «Алілуя»...
До війни Юрій працював заступником генерального директора у великій компанії. Потім започаткував власний бізнес у Закарпатті. Коли в країні розпочалася війна, став волонтером. Допомагав усім, чим міг.

Кілька років тому Морозовичі відкрили в собі, що можуть співати та грати на публіку. Почали виступати в госпіталях Луцька та Мукачевого. А вперше чоловік заспівав для хлопців два роки тому в АТО. Побачив, що бійцям потрібна психологічна підтримка більше, ніж продукти чи одяг. Вони замкнуті, у кожного – психологічна травма. Вони не можуть вирватися з усього цього самотужки.

«Це було 29 грудня. Сім’я приїхала до мене святкувати Новий рік у Мукачеве, – каже він. – Уже тоді в мене було багато друзів-волонтерів з мукачівського госпіталю. Сказали, що не всі хлопці роз’їхалися по домівках, багато з них залишилися на Різдвяні свята у госпіталі. Мій син якраз навчився грати на гітарі. Кажу до нього: «То що, зіграємо для хлопців? Їм веселіше буде». Він відразу ж погодився. А вже 4 січня ми грали та співали для бійців. Хлопцям дуже сподобалося, а ми тішилися з цього. Потім приїхали туди вдруге, а тоді вже й у Луцьку почали виступати. Гра на гітарі – то як їзда на велосипеді: ти або їздиш, або ні».
Крім госпіталів, Юрій співає ще й в АТО. Його рідні взагалі знали лише про одну його поїздку на схід. А про перші ніхто не знав. Вигадував для сім’ї різні історії, куди їде. Просив волонтерів, щоб не публікували у соцмережах його фото.

«Мене здав один з капеланів, – каже Юрій. – Тато якраз приїхав із Закарпаття. Капелан сказав, що їздив зі мною на схід. Батько тоді вже й дружині розказав. Сприйняли нормально. Я ж не поїхав у нічний клуб гуляти, заради доброї справи поїхав. Хлопці життя там кладуть, а я поїхав на балалайці пограти. Вони з автоматами, щодня під обстрілами, ризикують собою. Як не поїхати?».

Чоловік каже, що без дитини співати важко, бо хлопцям тоді важче відкритися, довіритися. Нині у Соні серед бійців багато друзів. Батько розповідає, що навіть якщо на Світязь їдуть, то вона до них обов’язково заїжджає. Хлопці її обожнюють, на руках носять.

«Мені було страшно співати, – зізнається дівчинка. – Голос не був такий, як зараз. Найбільше переживала за те, щоб хлопцям сподобалося. А потім звикла. Зараз постійно повторюю: «Татку, поїхали. Нас бійці чекають. Співаємо для того, аби хлопці забули про лікарняні будні. Забули про біль, який пережили на війні».

Волонтерство як обов’язок

Чоловік переконаний: якщо люди прагнуть змін, то мають самі їх здійснити. Кожен має чимось допомагати, адже в країні війна, і не треба про це забувати.

«У кожного своя роль, кожен може допомогти по-своєму, – каже Юрій. – Ми не музиканти. Ні у мене, ні в моїх дітей нема музичної освіти, але якщо Бог дав нам такий талант, то чому не використовувати його? Нині армія більш-менш забезпечена, а от психологічної підтримки бійцям бракує. Це мають робити усі нормальні свідомі українці. Хто як може, так і має боротися з загарбником. Підтримувати хлопців потрібно: хтось грошима, а хтось піснями. Найбільше вони потребують психологічної підтримки. Коли приїжджаю в АТО, то вони мене просто не відпускають. Завжди стараюся приділити їм увагу, незалежно від того, поспішаю я кудись чи ні. От тільки люди в госпіталях завжди нові. Прикро, що їх так багато».

Юрій зізнається, що не вирішував ставати волонтером, це сталося природно. Чоловік робить це передусім для себе і для своєї сім’ї. Він не хоче, щоб загарбники прийшли до нього додому, на Волинь. Прагне, аби його діти були вільними та щасливими людьми, не жили в час війни.

«Для мене волонтер – це людина доброї волі, – каже чоловік. – Коли приходжу у волонтерський центр, наприклад, в Дніпрі, то не можу довести, що я волонтер. Бо будь-яка людина може прийти і сказати, що вона волонтер. Ти або допомагаєш армії, або ні. Ми зобов’язані захистити себе таким чином.

Дуже часто волонтери кажуть: «Ой, як попросити щось у когось, соромно». Зав­жди відповідаю, що просимо не для себе, а для хлопців. Для них не соромно просити. Ми ж не заберемо це собі додому, не поставимо у сервант. Зараз люди набагато менше допомагають. Розумію, що в них інші клопоти. У когось грошей нема, а хтось і забув, що війна триває. Коли спілкуюся з хлопцями, то вони завше кажуть, що ми не маємо сидіти і плакати, бо війна йде. Треба жити далі. Вони кажуть: «А для чого ми там стоїмо на передовій? Гуляйте. Співайте. Живіть. Ми тут стоїмо, щоб ви могли нормально жити».

За словами Юрія, військові сьогодні і військові в той час, коли почалася війна, – різні. Раніше вони були голодранцями в капцях. Їм було потрібно все: від шкарпеток до зброї.

«Зараз харчування нормальне. Якщо передаємо щось із їжі, то це печиво та шоколадки. Бійців ЗСУ і одягають, і споряджають. А от з добровольцями біда. У мене є товариш, командир батальйону «Донбас». Якось зателефонував мені й каже, що скинулися і передали хлопцям на передову 70 кг овочів. Я здивувався. Виявляється, їх годують консервами. Як воювати, коли ти голодний? Ми з фермерами домовилися і привезли усе, що потрібно».

Чоловік каже: добровольці – це ті самі козаки. Адже їм теж ніхто не казав іти й бити ляха чи москаля. Вони самі організовувалися, і не від хорошого життя. Їх кличе кров. Їм потрібно рухатися вперед, звільняти свою землю. Вони не розуміють, чому нема наказу і чому, коли у тебе стріляють, не можна давати відповідь.

«Це моя країна, моя вулиця і мій будинок. Я змушений щось зробити, щоб жити щасливо. Знаю таких людей, які витратили на АТО мільйони. Але вони не афішують це. Даючи те, що потрібно хлопцям, ти захищаєш себе і свою сім’ю. Бо вони зроблять так, що ця наволоч сюди не прийде. Дехто каже, що воюватиме, якщо вій­на прийде у Західну Україну. Та не треба буде тоді воювати. Бо тоді вже черевики москалям натиратимемо, а не воюватимемо», – переконаний волонтер.

Юрій розповідає, що йому прик­ро чути, коли люди кажуть, що Майдан не потрібен був, що війна даремно триває.

«Ні, не даремно, – переконаний він. – Згадайте, як боролися наші діди в УПА. Вони розуміли, що у них нема шансів. А нині УПА визнано однією з найбільш серйозних партизанських організацій, яка існувала в ті часи. Вони розуміли, що не будуть героями, а на їхніх могилах ніколи не стоятимуть хрести. Але йшли воювати. Вони показали, що боротися – важливо. Серед вояків є такі люди, які фанатично до війни ставляться. Готові вже класти життя. Це і піднімає бойовий дух, і насторожує водночас. Не можна, щоб такі люди розгубили свої життя. Вони потрібні і в мирному житті. Бракує нам таких патріотів у Верховній Раді та в уряді».

Чоловік каже, що коли спілкується з бійцями, співає для них, то йому ще більше хочеться щось змінювати у країні.

«Бійці нас прийняли. Це працює, як дзеркало: усміхнись – і тобі усміхнуться. Ти відкритий – і до тебе відкриті. У мене є мрія: хочу приїхати в госпіталь і побачити, що тут більше нема бійців, вилікувалися, поїхали додому, – зізнається чоловік. – Хочу співати та грати для медперсоналу. Це наша ненька Україна. Ми сюди нікого не запрошували. Хай хто прийде – турок, німець, москаль – переможемо, проженемо. Шлях важкий, але треба йти. Україна переможе. Це безсумнівно. Нема шансів у того, хто прийшов загарбувати землю тих, у кого в крові закладено, щоб її захищати».

Лілія БОНДАР, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus