USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Таємниці Шеффілдського замку: археологи розпочинають розкопки в'язниці королеви Марії Стюарт

26 Березня 2024 00:36
Команда археологів з Wessex Archaeology готується до розкопок у Шеффілдському замку, Англія. Цей замок посідає важливе місце в історії, оскільки його побудували після нормандського завоювання Англії у 1066 році на місці злиття річок Шіф та Дон.

Про це пише HeritageDaily.

Уперше згаданий в історичних документах 1188 року, Шеффілдський замок став свідком багатьох подій протягом століть. Зокрема, він слугував в’язницею для королеви Шотландії Марії у 1570-1584-их роках. Однак під час громадянської війни в Англії парламентські війська взяли його в облогу і врешті-решт знищили, залишивши після себе лише руїни. На жаль, не збереглося жодних креслень чи планів замку, які б давали уявлення про його первісну структуру.

Читати ще: Криптографи розшифрували листи королеви Шотландії Марії І Стюарт і знайшли там 50 раніше невідомих літер

У квітні-травні 2024 року археологи розпочинають місію, щоб розкрити таємниці, приховані під замком. Вони зосередяться на виявленні та збереженні фундаментів веж замку, зокрема, надбрамної вежі. Крім того, планують заглибитися у сліди руйнувань, що виникли внаслідок першого знищення замку Джоном Д’Ейвіллом у XIII столітті.
Ці розкопки – це не просто повернення до минулого, це відкриття нових аспектів історії, які ніколи не досліджувалися раніше. Команда планує дослідити райони, яких ніколи раніше не торкалися археологи, в тому числі залишки замку, де колись утримували в ув’язненні Марію, королеву Шотландії.

Читати ще: Археологи знайшли монастир давньої королеви

Дослідники наголошують на важливості цього проєкту, зазначаючи, що Шеффілдський замок колись був потужним символом влади протягом понад 600 років.

Археологи також планують залучити місцевих жителів Шеффілда до участі у розкопках. Протягом квітня і травня 2024 року відбуватимуться дні відкритих дверей та можливості для людей долучитися до розкопок на один день.

Довідка

Марія I (8 грудня 1542 — 8 лютого 1587) — королева Шотландії з дитинства (фактично з 1560 року) до повалення в 1567 році, а також королева Франції в 1559—1560 роках (як дружина короля Франциска II) і претендентка на англійський престол. Її трагічна доля, повна цілком «літературних» за драматизмом поворотів і подій, приваблювала письменників романтичної і наступних епох.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus