USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Таємниці, сховані у закинутій лабораторії. ФОТОРЕПОРТАЖ від ВН

4 Серпня 2013 12:00
Одним із найцікавіших і найзагадковіших місць столиці, без сумнівів, є закинута лабораторія, що знаходиться біля Протасового яру на території Київського науково-дослідного інституту епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського.

Ще донедавна мало хто знав про її існування, а ті, кому інформація таки була відома, тримали місцезнаходження об’єкту у секреті. Знайти приміщення, що під плином часу заховалось у чагарниках та хащах, - не так вже і просто. Утім, головне – бажання! Тож ми з друзями, добряче подерши ноги та руки об чагарник, врешті-решт дістались до місця, яке так довго шукали.




Цю лабораторію створили в сімдесятих роках як науково-дослідницький інститут Епідеміології УССР, що вивчав вірусні інфекції. Зокрема, СНІД, рак, холеру, чуму та інші «зарази».





Уже зайшовши всередину, ми одразу зрозуміли, що це місце – не для слабких нервами. Наче живі докази минулих подій, навколо валялися ампули та пробірки із збудниками цих страшних хвороб, шприци, клітки для піддослідних тварин, старі книги, медикаменти, органи у баночках (підозрюю, теж заражені якоюсь «бідою»).






Багато «експонатів», - наприклад, «законсервований» у банці мозок - любителі гострих відчуттів розтягнули ще в 2000-их роках, утім ампули з написами «Холера», «Тиф» та «СНІД» ніхто не спішить забирати у свої домашні колекції. Ба, навіть утилізувати!






Варто зазначити, що без рукавичок та високих черевиків заходити туди – зась! Хто-зна, які «сюрпризи» можна привезти додому з цього, м’яко кажучи, небезпечного місця.





То що ж трапилось із загадковою лабораторією?

За однією із версій у 90-х роках таємну лабораторію для розробки нових препаратів просто закинули, залишивши обладнання, препарати, інструменти… Такий собі міні-Чорнобиль.

За іншою - у зв’язку з розпадом СРСР фінансування лабораторії припинилось і її закрили.

Сьогодні приміщення колишньої медичної установи перебуває у наджахливому стані. Справа у тому, що лабораторія тричі горіла. Причому, перший раз – у тих же «гарячих» 90-их. Існує думка, що підпалили її спеціально ті, кому було невигідно поширення результатів експериментів та досліджень після припинення існування лабораторії. Дехто вважає, що таким чином намагалися знищити віруси та інфекцію. Інші ж дотримуються версії, що будівлю підпалили безхатченки, намагаючись зігрітися взимку.





Так чи інакше, історія припинення існування об’єкту вкрита мороком.

У саме приміщення, на перший погляд, не пробратися, адже усі вікна та двері забиті дошками й оснащені сталевими гратами. Тоді я дістала фотоапарат та засунула його в щілину. Спалах!!! І ось на дисплеї вимальовуються стелажі з пробірками. Значить, ми на місці. Тоді, обійшовши будівлю тричі, все ж таки вдалось знайти двері, що вели до якогось підвального приміщення. Як виявилося, це і був вхід.




Окрім медикаментів, на підлозі розкидані таблички з написами на кшталт «Обережно! Тварини інфіковані», номера кабінетів, наукова література та інші цікаві речі.






Звісно, лабораторія захоплює та приваблює до себе «сталкерів», фотографів та просто любителів екстриму. Але! Перш ніж відвідати це місце з досить цікавою репутацією, тричі подумайте, потрібне воно вам чи ні. Адже ніхто не знає, які ще «несподіванки» ховаються в запустілих кабінетах.



















Вікторія СЕМЕНЮК спеціально для ВОЛИНСЬКИХ НОВИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
LM Показати IP 4 Серпня 2013 14:47
Прикольно!Але сходіть в лікарню перевіртесь,щоб нічого не підхопили!
Читач Показати IP 4 Серпня 2013 14:52
Дуже цікавий матеріал.Ніби переглядаєш кадри фільму жахів. Вікторіє, ти молодець, що зважилась на таку експедицію.
РБ Показати IP 4 Серпня 2013 15:58
Вікуся, гарна краля *)
Ігор Показати IP 4 Серпня 2013 21:40
Я думаю що потрібно повідомити органи, щоб ліквідували це місуе оскільки хворі на голову люди можуть ще заразити когось!
Корінний лучанин Показати IP 4 Серпня 2013 21:58
ДУРНИЙ ЕКСТРІМ ТА "БЕЗБАШЕННАЯ" МОЛОДЬ! ЛІЗУТЬ ТУДИ БЕЗ ВСЯКИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ НАРАЖАЮЧИ СЕБЕ ТА ВСІХ НА НЕБЕЗПЕКУ, ЯКЩО ЦЕ НЕ МОНТАЖ!! НІХТО ІЗ ЗДОРОВИМ ГЛУЗДОМ ЛЮДЕЙ ТУДИ НЕ ПОЛІЗЕ, ДЛЯ ЦЬОГО Є СПЕЦПІДРОЗДІЛИ! І ЩЕ ОДНЕ, Я НЕ ВІРЮ В ТЕ ЩО в СБУ НЕ ЗНАЛИ ПРО ЦЕЙ ОБ'ЄКТ! Якщо не знали, то гріш їм ціна, а якщо навпаки - то це ЗЛОЧИННА ХАЛАТНІСТЬ!!! Такі обєкти охороняються 100%!
Тезка до Корінний лучанин Показати IP 6 Серпня 2013 01:09
Шановний, спочатку все написано - знаходиться на території Київського НДІ... Вся проблема в тому що немає фінансування, ніхто зайвий раз не хоче туди йти щоб прибрати це все. І на ліквідацію такого потрібні чималі кошти. Набагато дешевше буде це закинути та побудувати нове з сучасною апаратурою і т.п. Але більшість (якщо не сказати майже всі) українців живуть лише сьогодняшнім та вчорашнім днем, про завтрашній ніхто не думає. Всю цю гидоту дощем змиває... до наших організмів. Саме через це і виникає дуже багато нових хвороб, а вивчати і попереджати та лікувати їх вже немає кому. Я зовсім не здивуюся якщо завдяки таким витівкам заради цих фото в Луцьку почнеться якась епідемія. Вікторія, а ви знаєте яку саме гидоту сюди привезли?
Л-А до Корінний лучанин Показати IP 6 Серпня 2013 16:11
Наші Луцькі екстрімали полузуть ще й не в таке, знаю своїх і люблю!!!І думаю, якщо вони туди зважили піти, то якось себе захищали, і нічим не заразились. На рахунок СБУ, т очього вони не візьмуть цей будинок в оборот і нічього з цим не зроблять, якшо вони знають про нього і якшо воно охороняється?? Та якби воно охоронялося, то ніхто б туди не проліз! В Органи звісно повідомити б треба було обов*язково про таке. Таке не можна залишати просто так, йце все треба знищити.
Тезка до Л-А Показати IP 7 Серпня 2013 01:04
Ви вважаєте що Вікторія досвідчений епідеміолог, імунолог тощо? Якби всі знали як можна ту гидоту знищити, то і таких хвороб зараз не було б. А фотоапарат тих випарів там точно не міг в себе трошки вібрати? Ну одяг з взуттям вона спалила при температурі більше 200... градусів, звичайно... А відносно території, то вона охороняється ... якоюсь приватною охороною, якою платять раз в півроку - так і охороняють. А взагалі на такий фоторепортаж СБУ вже давно повинна була зреагувати. Але ж грошей то всерівно на це немає! Можливо в році так 4856 вони з'являться, якщо ще хтось виживе до того часу.
Рома Показати IP 4 Серпня 2013 23:50
За репортаж автору +, сам би я туди піти не наважився. Ще на завод "Радикал" можете сходити, не знаю, як зараз, але раніше там теж екстрим був пристойний.
Misteria до Рома Показати IP 5 Серпня 2013 11:36
Рома, якщо ще в лабораторії можна обійтися обережністю, рукавичками та гумовими чоботами, то на "Радикал" необхідно брати професійний хімзахист, распіратори, одним словом, готуватися до цього...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus