USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Таємний план Садового. Що чекає Львів після провалу мера на парламентських виборах

3 Серпня 2019 16:23
Після цілковито поразки на парламентських виборах партії Андрія Садового «Самопоміч», що набрала лише 0,6%, політичне майбутнє львівського мера виявилося непевним.

Навіть в самому Львові партія мера не подолала прохідного бар’єру. У 115 окрузі (Сихівський спальний район) отримала 4,13%, у 116 (Залізничний район) – 3,95%, в 117-ому (центральний Галицький і Франківський район) – 3,72%, у 118 ( Шевченківський район) – 3,36%.

Що буде з Садовим і в чиїх руках опиниться столиця Галичини, а разом з нею і ключі до західного кордону, яка вважається золотим дном, з’ясувала «Страна».

Туман Садового

Перед президентськими виборами, на яких він спочатку висунув свою кандидатуру, а потім знявся на користь «непрохідного» Гриценка, Садовій пообіцяв більше не балотуватися в мери.

Коли ж і «Самопоміч» провалилася, він залишив пост лідера збанкрутілої партії, і тепер в його оточенні готуються до місцевих виборів.

Хоч сам Садовій цього офіційно поки не визнає, джерела в кулуарах Львівської міськради розповіли, що мер таки буде балотуватися в четвертий раз (він керує містом вже 13 років), а від обіцянки цього не робити просто відхреститься.

«Як варіант, він може піти в бізнес, а замість себе висунути свою людину», – говорить джерело.

Сам Садовий уникає питання – чи буде знову йти в мери.

«У мене є таємний план. Але я його озвучу тоді, коли це буде необхідно озвучити», – загадково заявив він в інтерв’ю львівським журналістам.

У Львові жартують: мабуть, маленький Ісус знову з’явився дружині мера Катерині Кіт-Садовій і нашептав, що її чоловік має «йти і перемагати» – але цього разу на вибори градоначальника. Дивне зізнання Кіт-Садової «про видіння Боже» перед висуненням чоловіка в президенти довго тролили львів’яни.

Рейтинг завалило сміттям

Тим часом львівські рейтинги Садового не додають оптимізму. За даними соціологічної групи «Рейтинг», підтримка Садового серед львів’ян знизилася майже наполовину – з 70% до 40%.

На виборах президента Садовий, якби він не знімав кандидатуру, отримав би щонайбільше 7,8% голосів львів’ян.

У Львові по його іміджу успішного менеджера міцно вдарила сміттєва катастрофа. Коли після пожежі на звалищі в Грибовичах під Львовом довгий час львівське сміття подорожувало усією Україною. Після цього Садовий став мало не персонажем анекдотів.

Сам Садовий звинувачував у розкручуванні сміттєвої катастрофи Порошенка, який, як стверджував мер, намагався взяти його під контроль.

До речі, частина експертів вважає, що по рейтингах Садового вдарило його рішення не підтримувати на виборах експрезидента, за якого проголосувала більшість львів’ян.

«Те, що Садовий не підтримав Порошенка, було помилкою з точки зору його електорату у Львові», – сказав політолог Андрій Смолій.

Експерти вважають, що мер також розгубив свою підтримку серед львів’ян, коли відсторонився від справ міста і зайнявся великою політикою. Багато жартували над його передвиборним роликом на полі з коноплею.

Садового може перемогти людина Вакарчука

Після поразки Садовий знову згадав про «каналізацію» та іншу комуналку, але, на думку експертів, це рішення може виявитися запізнілим. Та прогнозують перемогу на наступних виборах мера темної конячки, наприклад, людини від партії «Голос» ексльвів’янина Вакарчука.

«На минулих виборах Садовий перемагав, оскільки не було гідної альтернативи. Зараз же люди голосують за бренди, на Львівщині – це «Голос». Великі шанси на місцевих виборах є у кандидата популярного бренду», – говорить львівський політолог Любомир Скочиляс.

Втім політолог Анатолій Романюк вважає, що Садовий може ще поборотися за крісло мера.

За іншою версією, він може висунути свою людину, а сам піти в бізнес. Серед «кандидатів Садового» називають його замісника, 32-річного Андрія Москаленка, який балотувався в парламент по львівському округу, але поступився кандидатці від «Голосу», і місцевого підприємця Андрія Худо, власника бандерівської «Криївки» та інших креативних ресторанів.

«Майно» і «кава»

Серед львів’ян про Садового – суперечливі думки. Одні хвалять його за розвиток та розкручування міста.

«При Садовому Львів розцвів, стало більше туристів і, відповідно, місто стало більше заробляти. Центр чистий, більше будинків ремонтують. Головне – він вирішив вічну львівську проблему з водою. Він – патріот Львова та країни, і цим все сказано», – говорить львівський бізнесмен Володимир Крупка.

Інші сперечаються, що не все так добре, і Садовий заробляє на «львівській кав», але завалив комуналку.

«Якби я був мером, то поставив би Садового начальником пресслужби. Він вміє красиво розповідати, і місто дійсно стало популярне. Але, крім фестивалів і промо, є ще ЖКГ, медицина, освіта. А ось тут – багато проблем. Замість того, аби вирішити проблему щодо надання якісних комунальних послуг, нас запрошують на «фестиваль кави», – говорить Володимир Гірняк, голова облради і опонент Садового.

«Туристи приїжджають в «рай», а самі львів’яни живуть в пеклі. Транспорт, дороги, комуналка – жителі міста щодня борються з незручностями, коли туристи в цей час просто відпочивають і насолоджуються», – нарікає львів’янин Роман Кравець.

Частина львів’ян також дорікає йому тим, що він нібито розпродав за копійки міське «майно», створив монополію на відкриття закладів для своїх людей і з кожного дозволу вимагає свою частку (за що отримав прізвисько «Доля»), а Львів кишить незаконними забудовами.

У самого Садового всі звинувачення, звичайно, відкидають, переконуючи, що в місті продають землю і майно прозоро.

Проте постійні скандали роблять проблематичним переобрання Садового або його ставленика на посаду мера. І збільшують шанси конкурентів – від партії Вакарчука або Порошенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus