USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Тендерний фаворит БПП отримує мільярди за держпідряди

28 Лютого 2017 23:33
ЗМІ продемонстрували, за рахунок чого заробляє мільярди тендерна компанія «Трейд Коммодіті», за якою стоять «друзі» Порошенка, пише МИР.

Лютий можна вважати справді золотим місяцем для колись нікому не відомої компанії «Трейд Коммодіті», яка з минулого року почала отримувати найбільші замовлення на постачання палива від державних підрядників на чолі з «бездонною» ПАТ «Укрзалізницею». На сьогоднішній день улов цього тендерного фаворита, а також іншої пов'язаної з нею фірми «Август пром» (обидві з міста Кам'янське - колишній Дніпродзержинськ), склав більше 7 млрд гривень. З них тільки в лютому «Трейд Коммодіті» підписав договорів майже на 3 млрд гривень із залізничним монополістом.

24 лютого «Трейд Коммодіті» підписав два контракти з «Укрзалізницею» на поставку 75 тис. тонн дизельного палива на загальну суму 1,665 млрд гривень, а 27 лютого - 50 тис. тонн дизельного палива на 1,114 млрд гривень. Втім, є всі підстави вважати, що ця вартість, яка дала можливість «Трейд Коммодіті» на торгах обійти всіх конкурентів, включно з «Окко», «Сокар» і WOG, дуже скоро істотно зміниться в бік підвищення.

Так, в кінці 2016 року «Трейд Коммодіті» виграв тендер аеропорта «Бориспіль» на постачання палива протягом 2017 року. Компанія запропонувала найнижчу ціну, порівняно з іншими - 14,66 млн гривень за партію в 611 тонн палива, і підписала контракт в січні цього року. Однак в результаті підписання додаткової угоди вже через місяць ціна контракту виросла до 15,84 млн гривень, або майже на 8%.
Те, що відбулося можна вважати видимою частиною айсберга, що відображає схему роботи «Трейд Коммодіті». На відкритих аукціонах ця компанія зі статутним капіталом 7,4 тис. гривень, оформлена на якогось Вадима Майко з Кам'янського, перемагає в тендерах, пропонуючи ціну нижчу за ринкову. А потім підписує додаткові угоди, в результаті яких прайси значно збільшуються (за законом, держзамовник і підрядник мають право узгодити збільшення ціни не більше, ніж на 10% у разі форс-мажору, наприклад, зростання цін на ринку або збільшення ставок акцизу на паливо). У випадку з компанією з Кам'янського ця тактика з минулого року працює без будь-яких проблем.

Що дуже просто пояснити.

Як раніше повідомляв «ОЛІГАРХ», «Трейд Коммодіті» близька до групи «НЕСТ», членом наглядової ради якої раніше був Ігор Гринів - нинішній глава фракції Блоку Петра Порошенка в парламенті (основний власник «НЕСТ» Вадим Трофименко і Ігор Гринів були нардепами від однієї політсили - «Батьківщини» - в 2007-2012 р). Крім того, за новим тендерним фаворитом простежуються інтереси скандального бізнесмена Андрія Адамовського, про що недавно на брифінгу у Верховній Раді заявив нардеп від БПП Сергій Лещенко. Адамовський був названий бізнес-партнером народного депутата від БПП Олександра Грановського, якого вважають неформальним «смотрящим» від Блоку Петра Порошенка за СБУ, Генпрокуратурою і судами в Україні. Крім того, Грановський вважається правою рукою Ігоря Кононенка - давнього партнера Порошенка і першого заступника фракції БПП в парламенті.
Олександр Грановський
Андрій Адамовський (в центрі)

Про зв'язок "Трейд Коммодіті" з Адамовський не так давно розповів і голова Держрезерву Вадим Мосійчук. Він звинуватив компанію в тому, що вона постачала неякісне паливо по одному з тендерів, виграних у 2016 році. «Вони дійсно виграли на прозорому публічному аукціоні. І навіть знизили ціни на кілька мільйонів гривень, уклали додаткову угоду про постачання і практично з кінця травня - початку червня почали постачання. Але виявилося, що через два тижні паливо почало розшаровуватися в наших резервуарах», - розповів голова Держрезерву в інтерв'ю сайту OilNews на початку лютого.

За словами Мосійчука, залагоджувати цей конфлікт до нього особисто приїжджав Адамовський. «Пан Адамовський був у мене в кабінеті два рази. Ми обговорювали ситуацію, пов'язану з торішнім тендером «Трейд Коммодіті» на постачання бензину А-80. Г-н Адамовський приходив, переконував мене в тому, що вони налаштовані на конструктив, і забезпечать якісне постачання. Але після цього він зник», - сказав Мосійчук.
На зв'язок Адамовського з «Трейд Коммодіті» вказує ще одне цікава обставина - рахунки «тендерного чемпіона» відкриті в одеському банку «Південний» бізнесмена Юрія Родіна. Зокрема, як уже повідомляли ЗМІ, банк «Південний» фігурував у скандальній схемою відчуження київського торгового центру Skymall у естонського бізнесмена Хілара Тедера, яка сталася восени 2014 року. А самого Родіна називають давнім другом Адамовського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus