USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Теплопостачання: у новий рік із новою забороною

25 Січня 2016 09:42
Із подачі Кабміну безліч мешканців багатоповерхівок можуть залишитися без права переходу на автономне або індивідуальне опалення. Втім із перспективою накладення штрафів у розмірі до 1360 гривень - за самовільне відключення батарей.

Три тижні у Верховній Раді нудиться урядовий проект закону №3742 щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання». Його вже завізували 7 парламентських комітетів, у тому числі профільний комітет з ЖКГ. Загалом, шлях до прийняття проекту відкритий. Проблема в тому, що за його красивою назвою ховається в основному жорсткість правил забезпечення населення теплом і гарячою водою. Про це пише «Україна Комунальна».

Найбільший резонанс викликала норма проекту про встановлення для «самовільників» штрафів у розмірі до 1700 гривень. Однак, насправді, він цікавий «не штрафом єдиним». Ключове нововведення проекту — введення регламентованих територій теплопостачання. Це — найбільш істотна і найбільш спірна із всіх змін, запроектованих Кабміном.

БАТАРЕЇ КОТЛАМ НЕ ДРУЗІ

Суть регламентації, передбаченої проектом, проста — розробники запропонували розділити території населених пунктів на зони з певним типом теплопостачання — згідно зі схемою теплопостачання, затвердженою місцевою владою. На регламентованій території теплопостачання може діяти або як система централізованого теплопостачання, або система автономного теплопостачання, або система індивідуального теплопостачання.

Простіше кажучи, на території централізованого теплопостачання прямо забороняється встановлення автономних систем опалення або індивідуальних котлів. При цьому зонування за типами теплопостачання передбачено для всіх видів територій населених пунктів: як запланованих до забудови, так і вже забудованих.

Правда, практичне втілення вимог про районуванні — завдання не з простих. Як відомо, вільна в оснащенні квартир індивідуальними системами опалення закінчилася в 2007 році, коли Мінжитлокомунгосп наклав заборону на відключення від систем централізованого опалення окремих квартир і під'їздів. До цього часу багато власників житла встигли обзавестися персональними котлами. Тому «острівці» індивідуального опалення в містах розташовані хаотично. І місцева влада при всьому бажанні не зможе безболісно поділити багатоповерховий сегмент на зони. Безпроблемне виділення територій індивідуального опалення в багатоквартирному фонді в більшості випадків неможливе навіть в теорії.

Фактично проект Кабміну надає місцевій владі всього дві можливості: або спочатку відмовитися від районування територій, тобто проігнорувати нововведення, або нарізати території «по живому» — в основному на користь тепломереж та централізованого теплопостачання.

«Фокус» у тому, що для багатьох власників квартир результат в обох випадках один — введення законодавчої заборони на встановлення індивідуальних котлів. А все тому, що проект містить застереження: у випадках, коли в населеному пункті не затверджена схема теплопостачання або в ній не визначено регламентовані території, всі забудовані райони міста «за замовчуванням» вважаються регламентованими територіями системи централізованого теплопостачання. Виняток передбачено лише для проектів нового будівництва, якими передбачено підключення автономної або індивідуальної систем теплопостачання.

Ситуацію ускладнює низка обставин.

По-перше, далеко не у всіх містах затверджені схеми теплопостачання. В кінці 2014 року Мінрегіон відзвітував, що третина населених пунктів не має схем теплопостачання. З тих пір становище мало змінилося: відомство намагалося ввести в законодавство норму, що забороняє будівництво, ремонт і реконструкцію будівель в містах без схем теплопостачання, але безуспішно.

По-друге, кабмінівський проект не відповідає на питання: що робити власникам індивідуальних котлів і мешканцям будинків з автономним опаленням, якщо їх житло знаходиться в зоні централізованого теплопостачання. Фактично вони виявляються поза законом і прирівнюються до «самовільників». Це означає, що тепломережі зможуть подавати на них в суд і вимагати підключення до системи централізованого опалення. Сьогодні подібні розгляди з приводу самовільної обрізки радіаторів опалення, — тепломережі легко виграють.

Правда, норму про визнання «за замовчуванням» територій населених пунктів зоною централізованого теплопостачання Кабмін запропонував ввести в дію з відстрочкою — з 1 січня 2017 року. Однак це наврядчи можна назвати вирішенням проблеми. Просто термін формування в Україні однією гігантською зони централізованого теплопостачання без права відключення від неї трохи відсувається.

ПРИВІТ З МИНУЛОГО

Примітно, що регламентація зон теплопостачання — аж ніяк не винахід Кабміну-2015. Насправді, це — «привіт» від Кабміну Миколи Азарова і Нацкомпослуг. Проект №3742 — злегка доопрацьований і відредагований варіант проекту, розробленого і презентованого Мінрегіоном у квітні 2015 року. Однак це вторинний проект. Спочатку ідею про необхідність підвищення штрафів за самовільне відключення від тепломереж і зонування територій сформулювала Нацкомпослуг — ще в 2012 році. У 2013 році Кабмін подав відповідний проект — №3142, — у Верховну Раду. Теперішній проект — його спадкоємець: відредагований і пом'якшений варіант. При цьому ключові положення про регламентовані території в обох проектах тотожні.

І це при тому, що проект 2013 року головне науково-експертне управління парламенту забракувало. Крім іншого експерти розкритикували і норми проекту про регламентацію територій теплопостачання.

На їх думку, у зонуванні населених пунктів два істотних недоліки.

По-перше, воно позбавляє мешканців багатоповерхівок свободи вибору — намертво прив'язує їх до якогось одного типу теплопостачання. А фактично — до тепломереж, що суперечить ідеології енергоефективності — максимальної диверсифікації джерел теплопостачання.

По-друге, введення регламентованих територій, по суті, консервує існуючу систему і ніяк не стимулює впровадження перспективних моделей теплопостачання.

В експертному вердикті за проектом 2013 року підкреслено, що не можна допускати заподіяння шкоди систем централізованого теплопостачання, проте акценти в держрегулюванні повинні бути зміщені не на «примусові» — заборона відключення, — а на модернізацію існуючих систем та їх адаптацію до можливої диверсифікації теплопостачання, щоб споживач мав можливість вільного відключення і, відповідно, був вільний у виборі постачальників.

Крім цього, на думку експертів, нова система взаємовідносин споживачів з постачальниками тепла повинна будуватися таким чином, щоб споживач не був «рабом» централізованого теплопостачання та при виникненні форс-мажорних обставин — після втрати роботи, вимушеного переїзду тощо міг відмовитися від подальшого отримання послуг, щоб уникнути ситуації, коли за нав'язаним зобов'язаннями доводиться відповідати майном. Всі ці претензії у повній мірі застосовні і до теперішнього проекту Кабміну.

До речі, у 2013 році представники Нацкомпослуг, обґрунтовуючи необхідність зонування територій, акцентували увагу на тому, що в багатоквартирному фонді найбільш доцільна система централізованого опалення. Роки пройшли, а пріоритети не змінилися.

СХЕМИ ЗАМИКАЮТЬСЯ НА ОБЛАСТЬ

Серед інших нововведень, передбачених проектом №3742, найбільш значиме «відв'язування» від центральних органів влади. Зараз Закон «Про теплопостачання» наказує великим населеним пунктам з населенням понад 20 тис. осіб погоджувати схеми теплопостачання з Мінрегіоном. Проект процедуру лібералізує — зводить її до рівня облдержадміністрацій, з якими міськради і сільради повинні будуть погоджувати схеми теплопостачання. На думку розробників, це буде сприяти дебюрократизації.

Дві норми чинного закону проект вилучає зовсім: пункт, що дозволяє проектування і будівництво об'єктів теплопостачання лише компаніям, що мають відповідні ліцензії. А також пункт, який дозволяє оснащувати об'єкти теплопостачання за державний рахунок виключно на тендерних засадах.

У той же час, проект доповнює Закон «Про теплопостачання» визначенням системи індивідуального теплопостачання і низкою норм, які сьогодні прописані на підзаконному рівні. Наприклад, вимогою дотримуватися при відключенні порядку, встановленого Мінрегіоном.

І ПРО ШТРАФИ ЗА ВСЕ

Що ж стосується перегляду штрафів за самовільне відключення — це чергова ремінісценція проекту 2013 року. В цій частині за два роки взагалі нічого не змінилося.

Кабмін запропонував посилити статтю 150 КУпАП: вилучити з неї покарання у вигляді попередження, а до порушників застосовувати виключно штрафи: стягувати з громадян від 340 до 1360 гривень, а з юридичних осіб — від 850 до 1700 гривень.

Певний резон у цьому, безумовно, є, оскільки зараз стаття 150 передбачає символічне покарання для громадян — попередження або штраф у розмірі до 51 гривень.

Як наслідок, адмінкомісії при міськрадах штрафують «самовільників», але ні до яких практичних наслідків це не призводить. Після чого тепломережі судяться з порушниками самостійно. Так, при розгляді справи 176/965/13-ц за позовом тепломережі до «самовільника» апеляційний суд Дніпропетровської області з'ясував, що протокол про адмінпорушення щодо відповідача був складений ще у 2009 році. У кінцевому рахунку порушнику наказали підключитися до централізованого опалення, але лише після того, як до суду звернулася тепломережа, а справа дійшла до другої інстанції — в лютому 2015 року. По справі 686/25039/14-ц ситуація аналогічна: у 2015 році Хмельницький міжрайонний суд наказав «самовільнику» підключити батареї, але сталося це через 13 місяців після накладення на нього штрафу. І подібних прикладів можна навести багато.

Втім, з урахуванням того, що плата за централізоване опалення зараз часом вимірюється вже не сотнями, а тисячами гривень, невідомо, наскільки сильним буде стримуючий ефект нових штрафів.

Нюанс посилення відповідальності, запропонованого Кабміном, в іншому. Статтею 150 встановлені штрафи не тільки за самовільне відключення від централізованого теплопостачання, а за порушення правил користування житловими будинками в цілому. На практиці, штрафи накладаються з найрізноманітніших приводів: за недопуск до місць загального користування, за ведення господарської діяльності у житловому приміщенні, і навіть за банальну заборгованість за комунальні послуги.

При цьому символічне покарання призначається навіть за серйозні порушення. Наприклад, в рамках справи №607/8517/15-а Тернопільський міжрайонний суд розглянув позов про скасування штрафу у 17 гривень, накладеного за самовільне перепланування квартири.

Якщо проект №3742 буде прийнятий, такі парадоксальні випадки залишаться в минулому. Правда, дуже часто судові розгляди у статті 150 КУпАП громадяни виграють, але це вже зовсім інша історія.

Володимир АРТЕМЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus