USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

ТОП-10 подій підготовки України до Євро-2012

28 Грудня 2011 12:56
Рік, що минає, залишає по собі чи не найбільші досягнення у підготовці України до проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Запущені десятки нових об’єктів, завершена левова частку будівельних робіт усіх проектів за програмою Євро-2012.

Про це неодноразово заявляли як відповідальні особи за підготовку до Чемаіонату, так і керівники УЄФА.

Зокрема, прозвучало і славнозвісне «Браво, Україна!» від президента спілки Мішеля Платіні за результатами його вересневого інспектування чотирьох міст-господарів. Він також неодноразово хвалив українські арени, зауважуючи, що вони - кращі, ніж стадіони Євро-2008.

Інформаційний центр «Україна-2012» підсумовує рік десяткою досягнень, якими може пишатись країна.

КРАЩІ ФОТО-2011: ЯК ГОТУВАЛАСЯ КРАЇНА ДО ЄВРО

Безперечно, першою подією у рейтингу є відкриття двох арен до Євро – у Києві та Львові. Після пишних урочистих церемоній, проведених 8 та 29 жовтня на аренах, Україна отримала весь комплект з чотирьох стадіонів, на яких відбуватимуться матчі турніру.

Фінальна арена запам’яталась монументальним шоу за участю 2500 артистів та волонтерів, спортивних зірок країни, найвідоміших співачок, світової зірки Шакіри. Подивитись на те, як відкривають головну арену Євро прийшли майже 60 тисяч глядачів.

Відкриття Львівської арени не поступається ефектністю – під час свята глядачі побачили масову театралізовану історичну постановку, парад зірок спорту, циркові номери та файєр-шоу, а також виступи переможиці «Євробачення» Руслани та 45-хвилинний концерт Анастейші.

Водночас арени встигли пройти і футбольне хрещення товариськими матчами збірної України з Німеччиною та Австрією.
Важливо, що тестові ігри відбулись без інцидентів і довели, що усі чотири арени готові до проведення Євро-2012.
Наразі арени підлагоджують операційну роботу до найдрібніших деталей. Експерти УЄФА особливо відзначили потенціал Львівської арени, яку назвали одним з претендентів на статус найкомфортабельнішого стадіону Євро-2012. Адже на об’єкті є усі зручності для вболівальників: чудовий огляд поля і комфорт для футболістів.

По-друге, це завершення до кінця 2011-го всіх будівельних робіт і передача в експлуатацію терміналів «приймаючих» аеропортів Києва, Львова та Донецька.
Реальний їх запуск відбудеться у березні 2012-го, на початку літнього європейського сезону. Але важливою є і точка завершення масштабного будівництва на об’єктах.
Найближчим часом в найбільшому терміналі «D» аеропорту «Бориспіль» розпочнуться пуско-налагоджувальні роботи обладнання. Оскільки новий термінал є надсучасним, на запуск всіх систем знадобиться приблизно три місяці, - розповів Інфоцентру «Україна-2012» генеральний директор МА «Бориспіль» Антон Волов.

Без сумніву, нові євротермінали – стрибок у розвитку авіаційної інфраструктури України. Адже за останні півтора року Україна побудувала аеропорти, які разом кожну годину можуть приймати до 22 тисяч гостей. У МА «Донецьк», наприклад, у вісім разів збільшить пасажиропотік на Євро, порівняно з нинішнім показником (вимога УЄФА – 3100 проти нинішніх 350 на годину).
Львівський аеропорт, названий нещодавно іменем Короля Данила Галицького, розрахований на обслуговування суден класу «А», «В», «С», а також класу «D» (типу Boeing-767).
Після завершення всіх робіт повітряні ворота Галичини, які досі обслуговували 8 областей України, перетворяться на потужний регіональний порт. У перспективі на базі аеропорту «Львів» може бути створений міжнародний хаб, який відповідатиме рівню «Борисполя».

Третьою подією року можна вважати здачу в експлуатацію найбільшої злітно-посадкової смуги у Донецьку.

Не лише найсучаснішої в нашій країні, але й однієї з найкращих в Європі. Вона повністю відповідає всім міжнародним стандартам і здатна приймати всі види літаків, зокрема, «Аеробус-380» та «Боїнг-747».

Перед урочистим відкриттям 26 липня 2011-го на нову смугу приземлився найбільший в світі літак АН-225 «Мрія». «Посадка літака «Мрія» підтвердила високий стандарт нової смуги», – наголосив під час відкриття Віце-прем’єр-міністр України – Міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Нова ЗПС в Донецьку має довжину 4 кілометри, ширину – 75 метрів, товщину – 1 метр. Її будівництво розпочалося у липні 2007-го року, а завершилося у травні нинішнього.

По-четверте, не оминути однієї з ключових подій року – церемонії жеребкування фінальної частини Євро-2012, яку Україна провела на висоті.

2 грудня у київському палаці «Україна» жереб визначив суперників групового етапу і місця матчів. Для широкого загалу ця подія, яка вважається третьою за рейтингом УЄФА після фінального і стартового матчу чемпіонату, транслювалась в прямому ефірі на країни Європи та усього світу.

У списку запрошених гостей значились не тільки президенти УЄФА та ФІФА, члени європейської та світової футбольної родини, перші особи країн-господарок турніру, а й легенди європейського футболу - Зінедін Зідан, Луїс Суарес Мірамонтес, Марко ван Бастен, Петер Шмейхель.

П’ята за рейтингом – нова надсучасна розв’язка на трасі Київ-Чоп (128-й кілометр). Об’єкт європейського рівня, який було споруджено у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та турецькими будівельними компаніями, урочисто відкрили 29 серпня 2011-го за участю перших осіб держави.

Розв’язка не має аналогів в Україні – це перший об’єкт такого рівня складності. Тут побудовано три шляхопроводи, понад 10 кілометрів основного проїзду та з’їздів, реалізовано понад півмільйона кубометрів земляних робіт, укладено покриття зі щебенево-мастикового асфальтобетону, нанесено довговічну розмітку з полімерної стрічки та холодного пластику.

З метою забезпечення ефективної експлуатації та безпеки руху за складних погодних умов на розв’язці встановлено дорожню метеостанцію.
Очікувана інтенсивність руху автомобілів тут у 2011 - 2026 роках сягне 48,7 тисяч автомобілів на добу.

Забезпечити довговічність дорожнього покриття за умов постійно зростаючої інтенсивності руху покликані сучасні технології й матеріали, застосовані під час ремонту.

По-шосте, передача українській урядовій делегації першого потягу «Хюндай», який вже у травні буде запущено для швидкісного сполучення приймаючих міст Євро-2012.

20 грудня в місті Чангвон (Південна Корея) відбулась презентація швидкісного потягу, який після цього протягом 45 днів буде доставлено в Україну.

Завдяки швидкісному сполученню відстань від столиці до Харкова можна буде подолати за 3,5 години, до Львова – за 4,5 години, до Донецька – за 5,5 годин.

Сучасні вагони суттєво відрізняються від нинішніх українських. Зручні сидіння, широкі полиці для ручної поклажі, багажні полиці, телеекрани, сенсорні вхідні двері в вагони, є можливість доступу до Інтернету, послухати радіо – усе це здивує українців і гостей Євро-2012.

Тут є також окремі туалети для людей з обмеженими фізичними можливостями, цікавий дизайн має вагон-ресторан. Загалом наступного року Україна отримає перші 10 нових міжрегіональних електропотягів у 9-вагонній комплектації, згідно контракту «Укрзалізниці» і «Hyundai Rotem», який підписано 16 грудня 2010 року.

Сьома подія – представлення у листопаді нового екіпірування національної збірної України на Євро. Як довели перші два матчі, зіграні проти Німеччини та Австрії – форма фартова.

Нове ексклюзивне екіпірування збірної України з футболу розроблене із застосуванням передових технологій та оригінального дизайну, що ввібрав у себе чоловічі символи-обереги нашого народу.

Родзинкою футболки стала виділена на грудях широка смуга, обрамлена жовто-блакитним орнаментом, що імітує вишивання «хрестиком». Всередині смуги – малий герб України, а також візерунки у вигляді вишитого дубового листя, символ, що традиційно наносили на чоловічі вишиванки, які відправлялися захищати рідну землю.

Кольори національного прапора також присутні на комірцевій канві футболки, окантовці шортів та логотипі Федерації футболу України. Ззаду, в зоні комірця, також розміщений герб України та заклик-гасло «Україно, вперед!».

Показати нову форму поціновувачам футболу вийшли члени української збірної Анатолій Тимощук, Артем Мілевський, Денис Гармаш, Сергій Назаренко, Олексій Гай, Андрій Ярмоленко, а також тренер національної команди Олег Блохін.

По-восьме, відкриття VIP-терміналу та п’ятизіркового готелю Харкова. Більше того, символічну «червону стрічку» реконструйованого старого аеровокзалу особисто перерізав президент УЄФА Мішель Платіні.

Саме красень-термінал буде приймати родину УЄФА під час матчів Євро-2012 у Харкові. А після чемпіонату він сконцентрується на обслуговуванні Very Important Persons.

Ця невелика будівля притягує до себе увагу ще й тому, що на відміну від більшості інших об'єктів Євро-2012 не є модерною спорудою зі скла, сталі й бетону, а повертає нас у зовсім іншу епоху, відтворену талановитими реставраторами.

А 13 грудня відкрили п’ятизірковий готель Kharkiv Palace» – міні-штаб-квартиру УЄФА. 13-поверхова будівля на 180 номерів під час Євро-2012 виконуватиме функцію міні-штаб-квартири УЄФА.

Як розповів головний інвестор будівництва об’єкту Олександр Ярославський, завдяки новозбудованому готелю приймаючому Харкову вдасться компенсувати дефіцит п’ятизіркових готелів.
«Якби проводився конкурс серед кращих готелів Євро-2012, цей об’єкт неодмінно переміг би. Бюджет готелю складає 126 мільйонів доларів, він має 180 номерів і площу 24 тисячі квадратних метрів. Під час першості континенту-2012 тут розміщуватиметься родина УЄФА», – розповів він.

Новий п’ятизірковий готель у Харкові має п’ять ресторанів, п’ять конференц-залів, спа-салон, спортивний зал з басейном. До послуг гостей 180 номерів п’яти різних класів – від «делюкс» до президентських апартаментів.

Дев’ятий пункт – про найкоштовніші сувеніри турніру.

У грудні Національний банк України випустив 11 пам’ятних монет, присвячених Євро-2012 з нейзильберу, срібла та чистого золота – 8 присвячено українським приймаючим містам Євро-2012, дві загальні монети Євро-2012, а також одна колекційна. Номінал монет – 5, 10, 20 та 500 гривень.

На кожне українське євромісто припадає по дві випущені монети. Одна з них – з нейзильберу, номіналом 5 гривень та тиражем 100 тисяч штук, інша – срібна, номіналом 10 гривень та тиражем 15 тисяч штук.

Напередодні Євро-2012 НБУ планує випустити в обіг 1-гривневу монету тиражем 5 мільйонів штук. З 28 грудня кожен українець зможе купити як подарункові набори з 5-ти срібних монет, так і монети з нейзильберу номіналом 5 гривень.

Колекційна 500-гривнева монета Євро-2012 буде золотою, яка важить 500 грам, має лімітовану серію у 500 штук. За словами Віце-прем’єра – Міністра інфраструктури України Бориса Колеснікова, цінність колекційної монети в тому, що на відміну від інших монет, її тираж не будуть збільшувати.

Замикає ТОП-десятку новий проморолик до Євро-2012 під назвою «High time to see Ukraine», який Україна випустила на початку грудня 2011-го. Серія кліпів, які орієнтовані, перш за все, на європейську аудиторію, розповідають про Україну та майбутній футбольний чемпіонат.

До переліку медіаресурсів, на яких буде проведена кампанія входять 7 міжнародних телеканалів – CNN, BBC World News, National Geographic channel (Nat Geo Wild), FOX, Sky Sports та SkyNews, Eurosport – загальна аудиторія яких складає понад 2,544 мільярди людей та охоплює Європу, Африку, Азію, Австралію, Північну та Південну Америки, а також Близький Схід.

Загалом на цих телеканалах планується більше 8500 відеопоказів. Також передбачається розміщення банерів на офіційних сайтах цих світових ресурсів (більше 2 мільйонів показів). Творцем нових відео, як і промокліпу «Switch on Ukraine», став режисер Юліан Улибін. Операторську роботу виконав відомий український фахівець Юрій Король.

«Перед нами стояло завдання відобразити красу насамперед 4-х приймаючих міст Євро – Києва, Донецька, Львова та Харкова. Але до них ми ще додали відеоряд з фортеці Кам’янець-Подільська, високогірних Карпат, церковного Святогірська і кримського Тарханкута», – каже Юліан Улибін.

Режисер також наголосив, що короткометражні промоційні фільми, які розраховані на європейського глядача, повинні стати унікальними візитками України до Євро-2012.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus