USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

ТОП-10 впливових жінок Волині

17 Травня 2010 09:25
Жінок на Волині більше, ніж чоловіків, каже статистика: на кожні 100 представниць «слабкої статі» припадає 88 чоловіків. Статисти кажуть, що жінки домінують серед працівників економіки та соціальної сфери, серед кандидатів наук. Проте більшість ключових постів у владі, політиці, бізнесі, культурі – суспільних сферах, які, власне, й формують впливовість людини – належать чоловікам.

Натомість жінки мають свої переваги: чарівність, шарм, зрештою, своїх чоловіків – голів сімей, для яких зачасту є «шиями», повертаючи ці голови у потрібний бік.

Інтернет-видання «Волинські новини» представляє рейтинг впливових жінок Волині. При формуванні цього ТОП-10 «ВН» брали до уваги статус жінки у владі і політиці, її контроль над бізнес-структурами чи важливими інфраструктурними об’єктами, а також її родинні та особисті зв’язки як засіб впливу і лобіювання інтересів.
Ці ж складові формули впливовості були рекомендовані експертам рейтингу - відомим чоловіка Волині, оцінки яких і стали визначальними у формуванні остаточної десятки впливових жінок Волині.

«Парламентарій від сохи»
Катерина Ващук, народний депутат України (Блок Литвина)
Єдина жінка-нардеп з Волині, Катерина Ващук до того ж одна з найактивніших представниць слабкої статі у парламенті. За «Рейтингом активності роботи депутатів Верховної Ради України шостого скликання», обнародуваним агентством «Соціс» у січні цього року Ващук найактивніше серед депутатів жінок виступала у парламенті: на її рахунку 166 виступів лише за останню каденцію.

На початку березня, коли усі губилися у здогадках, кому ж дістануться міністерські портфелі в новому «уряді від Януковича», журнал «Фокус» назвав Катерину Ващук ймовірним кандидатом на пост міністра агрополітики. З міністерським портфелем не склалося, але, очевидно, соратниця Володимира Литвина зі зміною влади в країні лише здобула впливовості.

Колишній голова колгоспу імені 25-го з’їзду КПРС Горохівського району (1979-1990 рр.), а згодом – голова агрофірми «Колос» на Горохівщині відносно рідко буває на Волині. Поза тим Ващук відома і авторитетна у рідній області. Сила її впливу визначається не тільки статусом найдосвідченішого українського нардепа-жінки (вона – депутат чотирьох парламентських скликань). Вона, окрім того – друга людина у «найаграрнішій з найадміністративаніших» Народній партії, близька до бізнесмена Ігоря Єремєєєва.
«Її люди» на Волині – це, зокрема, керівник найбільшої в регіоні мережі телерадіомовлення, генеральний директор Волинської обласної держтелерадіокомпанії Святослав Пирожко, екс-заступник губернатора Василь Дмитрук, який, за деякою інформацією, може невдовзі очолити Управління статистики у Волинській області, крупні аграрні бізнесмени і депутати Волиньради Андрій Турак та Віктор Шумський.

«Телезубр»
Ольга Куліш, заступник генерального директора Волинської обласної державної телерадіокомпанії, голова правління ВОГО «Волинський прес-клуб».
Ольга Куліш – друга людина у наймасовішому медіа-ресурсі області, у склад якого входить телеканал, проводове радіо, FM-радіостанція та газета.

Та все ж формула впливовості Ольги Куліш має дві складові: статус другої людини ВОДТРК плюс особистий авторитет мудрого і розважливого професіонала-керівника. Для журналістів-телевізійників вона своя, адже ремесло знає досконало, і, кажуть, не раз може дати дієві поради навіть операторам.

В колах волинських політиків та бізнесменів високо оцінюють і ділові якості Ольги Куліш. Цінує її й сам шеф, адже вирішувати багато які питання життєдіяльності компанії та має право одноосібно.

У колах медіа авторитет і впливовість Ольги Куліш посилюється й її посадою голови правління ВОГО «Волинський прес-клуб». - незалежного майданчика для преси.

Окрім того, подейкують, що Куліш має шанси зайняти на ВОДТРК головний пост: у травні закінчується дія контракту патріарха волинської журналістики Святослава Пирожка на посаді генерального директора ВОДТРК.

«Сильний заступник слабкої статі»
Лариса Соколовська, заступник луцького міського голови
Роботу Луцької міської ради не критикує хіба лінивий. Це зрозуміло, адже з одного боку – Луцьк живе в умовах перманентних виборів, а з іншого – приводів дійсно чимало. Нереалізовані програми енергозбереження, невирішені проблеми з підприємством електротранспорту, невиконаний бюджет, скандали з хабарниками, запущена «комуналка» – це лише короткий список промахів, мінусів та відвертих провалів в роботі муніципалітету.

Найменше на горіхи від громадськості за будь-яких обставин діставалося їй, - чи не єдиній, хто незмінно, з 2006 року, залишався в команді Богдана Шиби, завжди прямолінійній та витонченій заступниці міського голови Ларисі Соколовський.

Вона аполітична, врівноважена, переконлива і не страждає «синдромом мікрофона», як дехто з її колег. Про неї позитивно говорять навіть ті, хто нещадно критикує самого голову і його роботу. Коли справа «догори дригом», Соколовська про це відверто каже, а не вигадує казочки про ворогів, які постійно вставляють їй палки в колеса. Або ж просто мовчить.

Кажуть, це - завдяки її досвіду роботи в економічній сфері. Соколовська багато років пропрацювала у газовому господарстві, а з 2001 до 2005 року очолювала ВАТ «Волиньгаз». Вона вміє вибудовувати логічні схеми, на які мало впливають суб’єктивні фактори. Загартована роботою в чоловічих колективах, Соколовська вміє вдало вставити гостре слівце та дати прочухана. Кажуть, часом навіть занадто емоційно, проте завжди - переконливо.

Імідж правої руки мера сформований завдяки її особистій харизмі та вмінні триматися осторонь «брудних справ» міської ради.

Люди з близького оточення зазначають, що Соколовська людина, яка тримається власної команди. І навіть якщо хтось з її оточення схибить – вона завжди підставить власне плече.


«Рефері бізнесу»
Валентина Білецька, голова Волинського обласного відділення Держкомпідприємництва у Волинській області
Про голову представництва Державного комітету України з регуляторної політики та підприємництва в області Валентину Білецьку кажуть, що це чиновник старого типу: інтелігентна, професійна, толерантна, ніколи не переходить на бік конфліктуючих сторін.

Вона - своєрідний рефері між владою та бізнес-структурами області. Чудово знає законодавство та завжди працює в рамках, передбачених законом та власними повноваженнями. Наближені до особи Білецької кажуть, що працювати в малоактивному середовищі підприємців доволі важко, проте на її роботу небагато об’єктивних та аргументованих нарікань.

Абсолютно аполітична особистість залишається на своїй посаді не зважаючи на зміни урядів та місцевої влади. Не зважаючи на те, що Білецька керує переважно чоловіками, впливова жінка ніколи не переходить до грубощів та розуміє відповідальність власної посади в повному обсязі.

У 2009 Валентина Білецька увійшла до Антикризового комітету Луцька. Нині без цієї жінки не проходить жоден бізнесовий та інвестиційний форум чи будь-яка інша важлива подія в підприємницькому середовищі.

«Жінка у білому»
Лариса Духневич, головний лікар Луцької міської лікарні, депутат Луцької міської ради
Наближені до особи головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні Лариси Духневич кажуть, що стіни її медкабінету вже стали затісними для цієї впливової жінки. За останні роки, зайнявши крісло депутата Луцької міської ради від партії «Наша Україна» сфера впливу головного лікаря тільки розширилася.

Нині вона - одна з найавторитетніших партійців у Луцькому осередку «помаранчевих» та опікується проблемами соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства в депутатській комісії.

Вона очолює одну з найкраще обладнаних лікарень області, маючи для того непоганий важіль – лобіювання інтересів лікарні у представницькому органі міста. Відтак Духневич керує найбільш життєво важливою та завжди актуальною інфраструктурною одиницею – установою де повертають здоров’я і рятують життя.

Духневич, яка зазвичай була доволі не публічною особою, останнім часом показала себе як непоганий оратор та доволі гнучкий депутат. Її колеги зізнаються, що це, напевне, найкращий перемовник та майстер компромісу, яка вміє вдало розставити акценти та прикрити слабкі місця.

«Та, що відповідає за базар»
Марта Кандиба, голова правління Волинської обласної спілки споживчих товариств

Не так давно голову волинської облспоживспілки Марту Кандибу сприймали лише, як дружину чоловіка екс-завгоспа Луцької міськради Олега Кандиби, коли ще мерію очолював Антон Кривицький.

Проте, зумівши пробратись крізь «зубрів» до керівної посади в «совдепівській» структурі з центром у Луцьку на Ковельській,13, Кандиба довела, що вона – впливова й достойна особистість. Про неї кажуть, що це жінка, яка з усього може робити гроші, навіть зі збору макулатури на базарах, чого до неї ніхто не робив.

Структура Волинської обласної спілки споживчих товариств розгалужена по цілій області. Не дивлячись на застарілість принципу їх господарювання, інфраструктура та кількість людей, зайнятих у цій діяльності говорить про те, що споживча кооперація ще не скоро відійде в минуле.

Свою силу, а заодно й живучість своєї структури Марта Кандиба довела, перемігши у суперечках з Луцькою міською радою: у вересні 2009-го облспоживспілці продовжили договір оренди землі, на яких розташовані Завокзальний та Центральний ринки Луцька, аж до кінця 2014 року.

Наближені до неї особи кажуть, що Кандиба дуже жорстка у роботі, не визнає фамільярності і панібратства, цілеспрямований прагматик, часом «перегинає палку», часом надто емоційно може доводити власну позицію.

Нині вона керує усіма ринками області, будучи повністю компетентною у цій справі. Можливо, могла би піти у політику чи великий бізнес, так як має для того можливості, проте зараз це буде для неї значним кроком і не факт, що успішним, - кажуть експерти.

«Метреса нотаріату»
Тетяна Ариванюк, приватний нотаріус

Найвідомішу жінку-нотаріуса на Волині Тетяну Ариванюк нині позаочі називають «Аллою Пугачовою серед нотаріусів». Ніби, вона забирає "під своє крило" перспективних та молодих спеціалістів і робить з них зубрів нотаріату.

Ариванюк – знакова особистість в колі юристів завдяки тому, що стала першим приватним нотаріусом Луцька і нині, подейкують, є однією з найбагатших на Волині у своїй сфері.

У стінах нотаріальної контори Ариванюк зберігаються майнові, бізнесові та сімейні секрети відомих людей області. Серед її клієнтів - бізнесмени, політики та чиновники. І про них вона знає чи не найсокровенніше.

Проте, незважаючи на свій досвід та ступінь кандидата юридичних наук, Ариванюк завжди радиться зі своїми колегами і вважає, що для успіху треба постійно вдосконалюватися.

Наближені до особи Ариванюк зазначають, що вона окрім юридичних знань нотаріуса має неабияку бізнесову хватку: вміє вчасно зробити знижки та в потрібний момент зірвати великий куш.

В її колі кажуть, що завдяки особистим та професійним якостям, Тетяна Ариванюк могла би претендувати на посаду у міністерстві юстиції, проте їй це навряд чи потрібно.

«Вічний економіст»
Любов Івевакова, начальник головного управління економіки Волинської облдержадміністрації

Останній рік для управління економіки області був не найкращим: криза, вибори, банкрутство та спад виробництва головних промислових об’єктів та банківських структур області не підсолодили цифр, з якими Івевакова звітується за трибуною сесійної зали Волиньради.

Начальник головного управління економіки Волинської ОДА Любов Івевакова на цьому посту «переживає» уже третього губернатора. А всього у головній держструктурі області працює 11 років. Вчергове очоливши головне управління економіки у 2006 році – за губернаторства Володимира Бондаря – схоже, лишиться на посту й за Бориса Клімчука.

Вона не висловлює публічно власні симпатії чи антипатії щодо колег чи керівництва. Івевакова не реформатор в управлінні, вона «абсолютний чиновник», який виконує щоденну монотонну, проте потрібну роботу.

Про Івевакову кажуть, що вона - комунікабельна, легко їде на контакт, має почуття гумору, вміє постояти за себе і, якщо треба, жорстко відповісти. Позитивно відгукуються про чиновницю і бізнес: кажуть, та вміє систематизувати їх проблеми і в межах компетенції намагається вирішити, Івевакова, безперечно, не випадкова і не остання людина в облдержадміністрації.

«Депутат-санітар»
Наталія Янко, головний лікар Волинської обласної санепідемстанції, депутат Волинської обласної ради.
Наталія Янко як депутат Волинської облради, людина скоріше сіренька, аніж яскрава. Ніхто не чув її гучних звинувачувальних виступів на сесіях, викривальних коментарів та участі у перепалках. Будучи «людиною Володимира Бондаря», Янко є просто рядовим депутатом фракції «Наша Україна», а віднедавна - і провладної депутатської групи «Волинські ініціативи».

Основну вагу Наталії Янко дає пост голови однієї з головних контролюючих структур області – обласної СЕС. Її багатолітнє керування ознаменувалося гучним протистоянням з головним санлікарем міста Іваном Ульчаком під час реорганізації СЕС, обурливими листами її працівників, і навіть звинуваченнями в переслідуванні.

Підконтрольна Янко структура є зазвичай цербером для більшості підприємств і організацій, бо визначає, кому давати відповідні дозволи, а хто на них не заслуговує.

«Міцне плече»
Тетяна Єрємєєва, головний лікар Центру хірургії ока професора Загурського у Луцьку.

Дружина бізнесмена Ігоря Єрємєєва - Тетяна Єрємєєва, маючи такого чоловіка, могла би просто насолоджуватися життям та вести розмірене життя в одному з маєтків волинської «Рубльовки».

Попри це, дружина мільйонера та колишнього нардепа опікується дітьми, має частки у компаніях групи «Континіум» та відкрила минулоріч власну офтальмологічну клініку, де і працює за фахом лікарем.

А нещодавно до Єремєєвої в клініку публічно завітав і волинський губернатор Борис Клімчук. Очевидно, що акція «Рідної Волині» з проведення операцій ветеранам – не лише вдалий спосіб піару для «царя Бориса» (як інколи жартома називають нового-старого волинського губернатора), але й вияв того, що Тетяна Єремєєва – не остання волинянка, з ким воліють мати справу впливові чоловіки.

Експерти рейтингу «ТОП-10 впливових жінок Волині»:

Ігор Алексєєв, голова ВОГО «КРОК»
Петро Верзун, директор департаменту соціальної політики Луцької міськради
Анатолій Вітів, голова Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Василь Гриб, депутат Луцької міської ради, заслужений артист України
Сергій Григоренко, депутат Луцької міської ради
Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради, начальник відділу у справах сім’ї та молоді департаменту молодіжної політики і спорту Луцької міськради
Андрій Журавльов, ректор Луцького гуманітарного університету
Андрій Зубенко, директор радіостанції СІД ФМ
Андрій Котищук, шоу-мен
Тарас Літковець, політолог, журналіст
Олександр Мартинюк, депутат Луцької міської ради
Михайло Наход,голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу
Володимир Пащенко, директор департаменту молодіжної політики і спорту Луцької міської ради
Олександр Пиза, голова Волинської обласної організації партії «Фронт Змін»
Григорій Пустовіт, голова Луцької міської партійної організації ВО «Батьківщина»
Антон Сосновський, голова громадської організації «Волинський Блок», підприємець
Олег Чернецький, підприємець, благодійник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Журналіст Показати IP 17 Травня 2010 09:44
Я б ще Богдану Стельмах включив. ВОна у прес-клубі більше рішає як куліш
Я Показати IP 17 Травня 2010 09:45
Не поняв? А де Зоряна Вікторівна Герасимчук, наслідниця імперії тата?
вдячний Показати IP 17 Травня 2010 09:59
Низький уклін Ларисі Духневич за її добре серце та золоті руки.
шукач правди Показати IP 17 Травня 2010 10:01
Як так, а де ж Мамосюк - втілення ідеалу борця за права та свободи?
Експерт Показати IP 17 Травня 2010 10:12
Я б у параметри впливовості обов"язково в ключив би "моральний авторитет". Відтак ту мають бути письменники, культурні діячі, вчителі, викладачі...
Не согласен до Експерт Показати IP 17 Травня 2010 10:21
Толку никакого из вашего "морального авторитету". Это знаете как - с голой жопой но гордый. Реально - у кого власть и деньги (пусть даже деньги мужа) - тот и влияет.
Журналюга Показати IP 17 Травня 2010 10:51
Богдана Стельмах поза конкуренцію, але у непрофесійності. Що "рішає" її грантовий прес-клуб, нічого. І підтримую Експерта.
Капець Показати IP 17 Травня 2010 12:02
ТОП-10 - ще півбіди. Але експерти... Ну, хто такий Антон Сосновський, аби визначати кращих жінок? Або шоу-мен якийсь. Бідні жіночки. Певно, обливаються слізьми, прочитавши, хто її висунув.
Юрій Ричук до Капець Показати IP 17 Травня 2010 12:39
Ну взагалі-то висунула їх редакція Волинських новин. Експерти виставляли бали і мали можливість дописати свої пропозиції... Загальний список включав 50 претенденток
так Показати IP 17 Травня 2010 14:22
впливовість різна буває - по деяким т.з "впливовим" тюрма плаче
правдолюб Показати IP 17 Травня 2010 20:33
у нашому чоловічому світі досягти топ десятки не просто"ета какова папіка нужно іметь,,," прийміть моЄ вітання і співчуття
Михайло Наход Показати IP 17 Травня 2010 22:13
Гарний матеріал вийшов, особливо характеристики учасниць рейтингу.
))) Показати IP 18 Травня 2010 09:28
включили бы в число экспертов самих женщин - были бы и результаты интереснее, и характеристики поцветистее ))) эх, мужукы
той Показати IP 18 Травня 2010 15:57
одні старі баби аж нудно
Царь Борис до той Показати IP 18 Травня 2010 16:55
Женщины в самом соку понимать надо
ses Показати IP 19 Травня 2010 18:21
щодо янко згодний на 100%!одно сдово - БАБА ИЗ СЕЛА. ТОЕСТЬ СЕЛЮЧКА. взяла себе имидж дамы - решай все в твоей власти! а нет, у нее еще эмоции есть.от нее уже нервов нет!как она еще в глаза ульчака смотрит, я уже не говорю об остальных!!!! прикольно, что в отсутствие начальницы, про нее столько нелестных слов услышиш от самих-то подчененных. и не боятся в присутствие чужаков галдеть, мол, дура, в киев пора, придумает что-то а ты отвечай!стыд и только
Анонім до ses Показати IP 16 Серпня 2015 19:38
коментар було видалено
Анонім до ses Показати IP 21 Травня 2016 18:13
баба противна 100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus