USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцькі перевізники занижують кількість пасажирів

6 Березня 2017 11:21
Як показало дослідження пасажиропотоку на низці маршрутів у Луцьку, перевізники подавали у міськраду нижчі показники пасажиропотоку, ніж є насправді. Оскільки реальні витрати перевізників досі ніхто не перевірив, у профільній комісії міськради не рекомендують підвищувати вартість проїзду до 4 гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 6 березня.

Як зауважив голова комісії Андрій Козюра, одним з найактуальніших питань, які зараз обговорює громада Луцька, є обґрунтованість підвищення плати за проїзд у маршрутних автобусах, тож під час засідання комісії посадовці міськради наводили складові тарифу та пояснювали його обґрунтованість.

Так, з 25 січня до 20 лютого відбулося обстеження пасажиропотоку на маршрутах № 2, 12, 19, 22, 22а та 17а. Пасажиропотік досліджували учні луцьких професійно-технічних навчальних закладів, ЛНТУ та представники департаменту муніципальної поліції міськради. Обліковці, маючи на руках маршрутні бланки, розсаджувалися поблизу передніх та задніх дверей, обліковуючи, як заходять пасажири до салону. Пасажири були поділені на три категорії – платних, школярів та пільговиків.

Директор департаменту економічної політики Олександр Озінович повідомив, що, відповідно до обстеження, встановили, що показники пасажиропотоку, які подали перевізники, відрізняються від кількості пасажирів, які користуються маршрутами. Так, на маршруті №17а перевізник повідомляв про 180 тисяч пасажирів, а під час обстеження пасажиропотоку виявили 215 тисяч. На маршруті № 19 ці показники становили відповідно 209 та 272 тисячі пасажирів, №12 – 196 та 238 тисяч, №2 – 165 та 326 тисяч, на цьому маршруті собівартість становить 2,28 гривні, №22 – 165 та 217 тисяч. Розрахунок тарифу відбувався з врахуванням вартості дизельного пального на рівні 20 гривень (а не 18, як було враховано у рамках тарифу в 3 гривні), також врахували підвищення зарплати водіям.

До того ж, не всі перевізники подали розрахунок рентабельності. Не подали таких розрахунків на маршрутах № 8, 33, 4, 6, 27, 27а тощо. Загалом розрахунки отримали за 80% маршрутів.

Член комісії Костянтин Петрочук зауважив, що вартість проїзду можна піднімати максимум до 3,5 гривні. Він наголосив, що водії не довозять виручку і перевізники це визнають. Тож перекривати це за рахунок лучан, мовляв, буде неправильно.

Своєю чергою, Андрій Козюра зазначив, що не проводили дослідження того, як підвищення вартості проїзду може зіграти злий жарт, оскільки рівень життя лучан знизився, а плата за комунальні послуги підвищилася, після подорожчання вартості проїзду може знизитися пасажиропотік, адже лучани думатимуть, чи варто їхати, чи краще йти пішки. З його слів, підвищення вартості проїзду до 5 чи навіть 4 гривень – «це закруто».

У своєму висновку Антимонопольний комітет вказав, що у порядку формування тарифу порушень законодавства немає та рекомендував зберегти вартість проїзду для дітей віком від 6 до 14 років на рівні 1 гривні.

Депутат відзначив, що справді ніхто досі не перевірив фактичну собівартість перевезень і не зробив досконалого аналізу витрат перевізників, наприклад, витрат на дизпаливо.

Водночас депутат Микола Романюк стверджував, що у разі непідвищення вартості проїзду у перевізників не буде коштів, щоб ремонтувати автобуси, які вони зараз, з його слів, «просто латають».

У підсумку, члени комісії визнали, що ціна у 4 гривні, що пропонується у проекті рішення, завищена. Враховуючи, що фактичні витрати підприємців не перевірялися жодним чином, члени комісії не погодили вартість проїзду в 4 гривні в маршрутках Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Анонім Показати IP 6 Березня 2017 11:30
профільна комісія прийняла обгрунтоване та зважене рішення. до тих пір, поки не буде повної прозорості та обєктивності у даних, які враховуються для визначення вартості тарифу, говорити про підвищення вартості проїзду щонайменше недоречно
Луцьк і гості міста Показати IP 6 Березня 2017 11:43
Дякую комісії яка все правильно визначила. По 3 грн і ще більше людей будуть користуватись і всі буде вигідно. ДЯКУЄМО!
зебест Показати IP 6 Березня 2017 11:52
в кого ще є питання стосовно порядності бариг-перевізників?
LT Показати IP 6 Березня 2017 12:08
Цікаво побачити прізвища депутатів, які в попередні рази підвищення ціни проїзду ставили свої підписи на погоджувальних документах.
1 Показати IP 6 Березня 2017 12:20
Молодці, супер!
Житель Показати IP 6 Березня 2017 12:34
Хтось може пояснити. Чому купка бариг бере в заручники ціле місто і ставить свої вимоги. Де в цьому документі хоч одна вимога міста до перевізників. Що транспорт повинен бути чистим, теплим і тим паче безпечним. Де хоч одна перевірка тих корит які виходять на маршрут. Що це за логіка, спочатку треба підняти тариф щоб потім колись був нормал ний автобус, ми що спотатку носимо гроші в магазин щоб колись в майбутньому куштувати нормальний хліб. Хочеш займатись цим бізнесом це твої проблеми де ти візмеш ці автобузи, ні прийдуть інші, спочатку автобузи а потім плата за проїзд а не навпаки.
я до Житель Показати IP 6 Березня 2017 13:20
Стань іншим купи ,,автобуза" І катай всіх за 3грн Ви хоча б поцікавтесь ціною ,,автобуза" та ціною запчастин, кількістю посвідчень та іншого а тоді розводьте балаган...
Ми до я Показати IP 6 Березня 2017 14:30
Вас силою заставляють купувати той автобус? :) Купили, хочете розвивати цей бізнес - то не скигліть, а ознайомтесь з вимогами лучан і не пиз...ть тут!!!
я до Ми Показати IP 7 Березня 2017 09:52
я не перевізник але:люди працюючи на ,,мерседесах" майже всі були перевізниками.Коли влада захотіла зробити Луцьк Європою то ЗОБОВЯЗАЛА перевізників купити великі автобуси Люди вклали гроші.Але ж ці автобуси перероблені.На вантажну платформу впихнули самопальний салон,,типу пасажир" і ви хочете щоб такий салон був зручний та теплий ???І люди які купили це чудо техніки тепер в шоці. не паливо головне-а ремонт того шмаття яке створив укравтопром...можу багато на цю тему розказати але кому? Вам головне ВИМОГИ!!! Чому не вимагаєте зниження комуналки,ліків ,продуктів,підняття зарплат та достойного рівня життя? всі хочуть пільги всі хочуть бути особливими...
Таке "благородство" Показати IP 6 Березня 2017 12:35
з боку депутатів говорить лише про одне - вибори на носі. За інших обставин ціна за проїзд була б 5 грн. точно і без обговорень.
я до Таке "благородство" Показати IP 6 Березня 2017 13:51
Згідний вибори впливають на результат.
WWW Показати IP 6 Березня 2017 12:48
Власники "жовтих хлівів" не зацікавлені ні в яких ремонтах, прибираннях, обігріві та ін., бо це все їхні витрати, які вони не хочуть нести. На зекономлені на громаді міста гроші вже давно побудовані хатинки за містом.
Лучанин Показати IP 6 Березня 2017 12:52
Там, где "нал" - всегда есть и будут злоупотребления. Это и "левак" денег для водителей, это и не учтенные пассажиры для перевозчиков, это и не учтенные налоги с выручки. Во всем мире уже вошло в практику применение карточек с количеством поездок (талоны). При входе в общественных транспорт , пассажир прикладывает свою карточку до терминала, который списывает количество поездок . Это очень практично и удобно_ Во-первых- водитель не отвлекается, считая деньги и сдачу, во время езды, Во-вторых - терминал учитывает на данном ТС количество пассажиров, В-третьих - учитывается доходность маршрута и реальный зароботок перевозчика.
хвілолог Показати IP 6 Березня 2017 12:52
До місцевої влади. Налагодьте облік пасажирів, введіть електронні квитки, слідкуйте за технічним і санітарним станом цих ср\чів на колесах, встановіть (нарешті) контроль за дотриманням графіка руху етс. Або йдіть НХ!
Садок Показати IP 6 Березня 2017 13:21
Микола Романюк сам перевізник, боїться, що не хватить грошей. Там цілий автобус суть їздить для виховательки гроші заробляє.
теремно до Садок Показати IP 6 Березня 2017 14:32
Ти що зморозив???
новий Показати IP 6 Березня 2017 13:58
Проаналізувавши коментарі складається враження що народ святий ,і тільки перевізники -бариги!!! В мене є запитання:як часто ви бачите скалку у оці ближнього ,а колоди в своєму не бачите ???
Пасажир Показати IP 6 Березня 2017 14:27
А ще треба встановити іспити для водіїв. Кожне д..мо вважає себе Шумахером по перевезенню сміття. Наприклад, маршрутка №17 АС 1060 ВН. Водій неадекватний.
луцький Показати IP 6 Березня 2017 14:27
Нехай тепер тільки заїкнуться про підвищення або страйк - буде їм!!!
Знаючий Показати IP 6 Березня 2017 14:59
Миколі Романюку пора вже тягла дати. Лисе ч*о
Тттт Показати IP 6 Березня 2017 16:45
Нарешті комісія почала думати.
юрій Показати IP 6 Березня 2017 22:22
цікаво ,чому не наведено лад з Gps? Їде 40 хвилин на місці, а потім зникає!?!? чому маршрут9а разом з маршрутом 4 їде з різницею 2—3 хвилини??? По вулиці мамсурова — ХТО Перший до ГПЗ!!!
просто Показати IP 6 Березня 2017 22:44
а депутату Романюкузвичайно дуже болить за перевізників,має ж свої маршрути,к*зел!
Кот Показати IP 7 Березня 2017 00:58
Питання до міської влади в час пік особливо з ранку купа студентів за якими неможливо влісти в маршрутку ,чому не пустити додаткові тролейбуси на цей час? І студенти з економлять і ті хто їде до кінцевої залишать свої ноги не об топтаними )))
новий Показати IP 7 Березня 2017 13:17
Скажіть ,панове! Якщо ви так хаєте хліви то чому ви в той хлів заходите??? За 3грн зайду а за 4 ні .Не обманюйтесь .Якщо я не хочу вступити за 4 то я і за три не вступлю бо г.....о є г....о і в Африці .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus