USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Три найбезглуздіші міфи про Чорнобиль

26 Квітня 2016 16:29
Ліквідатор аварії на ЧАЕС та автор книги "Чорнобильська комедія" Сергій Мирний розвінчав три найбезглуздіші міфи про Чорнобильську катастрофу, на яких досі активно спекулюють.

Про це він сказав в інтерв'ю "24.tv", - передає depo.ua.

Перший. Чорнобильська зона мертва, там життя нема зараз і не буде ще тисячу років, бо період піврозпаду радіонукліду Х, Y чи Z складає тисячу років. Це неправда. Чорнобильська зона вже зараз жива, і там живності ведеться краще, ніж поза зоною. А чим більший період піврозпаду радіонукліду, тим він безпечніший.

Другий. Радіація у будь-якій кількості є небезпечною, навіть від малих доз радіації можуть бути негативні ефекти. Це все теж дурниці з цілого ряду причин. Малі дози радіації нейтралізуються організмом. Більше того, негативні ефекти, навіть якщо вони є, не виявиш із чисто науково-методологічних міркувань.

"Людина – складний об’єкт, на який впливають тисячі чинників. Для того, щоб довести, що саме радіація спричинила ті чи інші негативні зміни, треба забезпечити такі експериментальні умови, коли всі інші фактори будуть стабільними. Із людьми це не можливо. Ми не можемо контролювати кількість випитих чашок кави, недоспаних годин, стресів через любовні переживання і так далі. Окрім того, існує поняття гормезису, позитивних ефектів малих доз радіації. Гормезис вже давно доведений у рослин, і відносно недавно – у мишей", - зазначив Мирний.

Третій. Всі ліквідатори – фізично і психічно хворі люди, які уражені імпотенцією, раком, або вже взагалі померли. Це перебільшення, м’яко кажучи.

Нагадаємо, в ніч на 26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою в історії людства.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРОГУЛЯНКА ЧОРНОБИЛЕМ: ПОГЛЯД АМЕРИКАНСЬКОГО ВІДЕОБЛОГЕРА. ВІДЕО

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи в обласному центрі Волині відбулася громадська панахида та покладання квітів до Пам’ятного знака «Жертвам Чорнобиля» на Меморіальному комплексі «Вічна Слава».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus