USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Це не боляче. Це потрібно, аби не захворіти на рак»: у Луцьку безплатно вакцинують дівчаток проти вірусу папіломи людини

26 Вересня 2023 16:59
У Луцьку стартувала безоплатна вакцинація дівчаток проти вірусу папіломи людини. Першу партію чотирьохвалентної вакцини для дівчат віком 9-14 років закупили та доставили в Луцьку міську дитячу поліклініку.

Процес вакцинації стартував 26 вересня в межах затвердженої міськрадою «Програми профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини на 2023-2027 роки».

Ініціаторками програми виступили депутатка Луцької міської ради Ірина Колковська та керівниця БО «Фонд боротьби з раком» Марія Адамчук-Коротицька. Їхню ідею підтримала, зокрема, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Програму депутати затвердили на сесії міськради у травні.

Луцька громада – перша в області, яка виділила кошти на закупівлю вакцини проти вірусу папіломи людини з місцевого бюджету, закупила препарати та розпочала безоплатно вакцинувати дівчаток. Також Луцьк – одне з небагатьох міст України, де діє така програма профілактики раку шийки матки.

ЩОДВІ ХВИЛИНИ ВІД РАКУ ШИЙКИ МАТКИ В СВІТІ ПОМИРАЄ ОДНА ЖІНКА

«Мабуть, переоцінити важливість турботи про здоров’я наших дітей не можливо. Діти – наше майбутнє, – наголосила Ірина Чебелюк. – Початок кампанії вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини – це насправді знакова подія для нашої громади».
Як інформувала Ірина Колковська, рак шийки матки, викликаний вірусом папіломи людини, – у трійці найпоширеніших типів онкологічних захворювань у світі. Щодві хвилини від раку шийки матки в світі помирає одна жінка. У 2020 році на Волині рак шийки матки діагностували 51 жінці і, на жаль, 36 жінок померли.

Єдиний ефективний спосіб запобігти зараженню вірусом папіломи людини, який викликає рак шийки матки, рак вульви, рак піхви, рак ануса, рак носоглотки, – вакцинація. Вакцинація проти вірусу папіломи людини може запобігти більш ніж 90% випадків раку.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочинати вакцинацію дівчаток і хлопчиків проти вірусу папіломи людини у віці 9-14 років, допоки вони не розпочали жити статевим життям, адже вірус папіломи людини передається саме статевим шляхом.
СПЕРШУ ВДАСТЬСЯ ВАКЦИНУВАТИ 119 ДІВЧАТОК

«У межах програми з бюджету Луцької громади було виділено п’ять мільйонів гривень. За перший мільйон уже закуплено вакцини проти вірусу папіломи людини. Решту коштів спрямовуватимуть на закупівлю вакцини хвилями протягом наступних чотирьох років», – сказала Ірина Колковська.
Марія Адамчук-Коротицька додала, що завдяки програмі, крім, звісно, вакцинації, у громаді проводитимуть просвітницьку інформаційну кампанію, аби якнайбільше людей дізналися про важливість щеплення проти вірусу папіломи людини. Уже, наприклад, підготували роздаткові матеріали.
Читати ще: Онкогінекологиня з Волині – про вірус папіломи людини, рак шийки матки та вакцинацію

Керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін зауважив: «Окрім дитячої поліклініки, в програмі братиме участь ще Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади. Там сімейні лікарі та педіатри також мають контингент дівчаток від дев’яти до 14 років. Попередньо було складено лист очікування. Далі відбулася тендерна процедура закупівлі вакцини».

У результаті електронних торгів перемогла фірма з Дніпра з ціновою пропозицією 930,5 тисячі гривень, розповіла директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська. Вакцини доставили в холодильниках, відповідно до правил транспортування та зберігання препаратів. Усі вакцини ретельно перевірили працівники медичного закладу.

Загалом було закуплено 238 доз чотирьохвалентної вакцини «Гардасил». Нею вдасться щепити 119 дівчаток, оскільки потрібна двократна вакцинація (з перервою у шість місяців).
«МОЯ БАБУСЯ ПОМЕРЛА ВІД РАКУ, КОЛИ МОЇЙ МАМІ БУЛО ШІСТЬ РОКІВ»

«Вакцинація – це перший крок, завдяки якому ми можемо захистити наших дівчаток, майбутніх жінок, мам, від такої біди, як рак. На жаль, моя сім’я не виключення. Моя бабуся по маминій лінії померла від цієї патології, коли моїй покійній мамі було шість років. Доля моєї мами була дуже-дуже непростою… Як педіатр я можу сказати, що кожен день життя матері для дитини – це щось неймовірне. Ніхто дитині не замінить маму», – поділилася Оксана Лєщинська.
Читати ще: «Собаки і коти щеплені, а дитині воно шкодить». Інтерв’ю з директоркою луцької дитячої поліклініки

Задовго до програми, протягом близько п’яти років, деякі батьки висловлюють активну позицію щодо щеплення своїх доньок проти вірусу папіломи людини. Переважно це родини, у яких жінкам діагностували рак шийки майки. Орієнтовно 200 дівчаток уже щеплено проти вірусу папіломи людини коштом батьків, повідомила директорка дитячої поліклініки.

Відзначимо, що вакцину проти вірусу папіломи людини можна придбати в аптеках. Попередньо, однак, варто узгодити час вакцинації з сімейним лікарем чи педіатром.

«Тобто досвід роботи з цією вакциною в нас є. До сьогодні проведено інформаційну кампанію з батьками, сформовано лист очікування, виявлено групу ризику. І ми починаємо запрошувати батьків із їхніми доньками на щеплення», – прокоментувала Оксана Лєщинська.
«ЦЕ ПОТРІБНО, АБИ НЕ ЗАХВОРІТИ НА РАК»

Завідувачка педіатричним відділенням Луцької міської дитячої поліклініки Жанна Пахарчук додала, що інформаційну та роз’яснювальну роботу з батьками педіатри проводили, поки відбувалися процедури закупівлі та доставки вакцини.

«Батьки зацікавлені й навіть самі телефонують до свого сімейного лікаря», – звернула увагу Жанна Пахарчук.

Христині – 12 років. Вона перша дівчинка, безоплатно вакцинована проти вірусу папіломи людини в Луцькій дитячій поліклініці в межах програми. Нині вона отримала першу дозу препарату. Друге щеплення – через пів року.

«Це не боляче. Це легко. Це потрібно, аби не захворіти на рак», – сказала Христина.
«Я давно цікавилася темою профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації проти вірусу папіломи людини. Якби в роки мого дитинства була можливість зробити таке щеплення, то я обов’язково його зробила би. Коли Христині виповнилося дев’ять років, я почала дізнаватися, де і як можна її вакцинувати. Запитала нашого сімейного лікаря. Він повідомив, що скоро буде така можливість і записав нас у список. Ось зателефонували, сказали, що є вакцина, і можна приходити… Хочемо попередити, щоб було все добренько», – зауважила мама дівчинки Надія.

Наступну партію вакцини проти вірусу папіломи людини в рамах міської програми закуплять на початку 2024 року. Охочі вакцинувати своїх доньок віком 9-14 років можуть повідомити про це свого сімейного лікаря.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Джек Показати IP 26 Вересня 2023 17:51
Як же ж про нас дбає наша держава
123 Показати IP 26 Вересня 2023 21:25
Депутаткині, помічничині і інші - ині своїм дітям вже вкололи?
Катерина до 123 Показати IP 27 Вересня 2023 15:17
Думаю впершу чергу. Бо це дороговартісні вакцини! Я б була щаслива якби мені хтось безкоштовно запропонував. І не платила б 20 тисяч за три давки ...
Леся Показати IP 31 Січня 2024 15:25
Це вже пройдений шлях - розказати як в племенах стерелізували дівчат???Так як це робите ви зараз!!!Будете нести відповідальність за скорочення народжуваності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus