USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це небезпечні пацієнти. Далі звільняти персонал не можна». У Волинській психлікарні грядуть зміни

14 Січня 2021 20:10
Критична нестача фінансування та невиплачені заробітні плати: внаслідок медичного реформування Волинська обласна психіатрична лікарня опинилась у скрутному становищі.

Днями у Волинській обласній раді обговорили проблеми медзакладу, намагаючись віднайти шляхи для їх залагодження, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Від квітня 2020 року, згідно із новим законодавством, усі медичні заклади фінансуються Національною службою здоров’я України. Та ось виплати за комунальні послуги і енергоносії й далі лежать на обласних бюджетах.

«З 1 квітня підписали контракт із НСЗУ. Тепер послуги, які вони надають, оплачуватимуться ними, – зауважує депутат Волинської обласної ради Орест Маховський. – Але значною проблемою для обласного бюджету є те, що комунальні послуги, енергоносії не включені в цей тариф. Тому це все лягає на плечі обласного бюджету. І ми разом із депутатами шукаємо варіанти для того, щоб зняти це навантаження з обласного бюджету».
Лише для оплати послуг Волинської обласної психіатричної лікарні необхідно майже 10 мільйонів гривень. Проте і цих коштів не вистачить, переконана керівниця медзакладу Людмила Юрко. Бо ж якщо деяким лікарням вдалося успішно укласти контракти на пакети послуг із Національною службою здоров’я та продовжити функціонувати без проблем, то Волинській психіатричній лікарні такі зміни створили лише проблеми.

Нагадаємо, тоді шляхом реорганізації до психіатричної лікарні у Луцьку приєднали медзаклад, розташований у смт Олика Ківерцівського району.

І якщо раніше обидва заклади в сумі отримували 91 млн грн, то після об’єднання кошторис зменшився у 18 мільйонів. Тобто у лікарні немає коштів навіть, аби виплатити працівникам заробітну плату.

Читати ще: На зарплату працівникам психлікарні на Волині виділили 3 мільйони

«Ми вийшли на 1 січня із заборгованістю по заробітній платі в розмірі 4 мільйони 200 тисяч за грудень і 2 мільйони 700 тисяч за листопад. Тобто ми проплатили аванс за листопад і повністю не виплатили заробітну плату за грудень», – констатувала Людмила Юрко.

Намагалися залагодити цю проблему і шляхом скорочення працівників. Так, упродовж 2020 року з психіатричної лікарні звільнили 158 робітників. Нині у медзакладі працює всього 679 людей.

Людмила Юрко наголошує: скорочувати персонал надалі не будуть. Бо ж для нагляду та лікування за потенційно небезпечними хворими необхідно достатньо персоналу, інакше медзаклад не зможе повноцінно функціонувати.

«Він може собі щось зробити, це в кращому випадку, але він може і накинутись на когось іншого, він може задушити сусіда, він може накинутись на персонал – це небезпечні пацієнти. І ми не можемо їх випустити на вулицю», – зауважує керівниця психлікарні.

Тож у квітні 2021 року планують підписати нові пакети послуг із Національною службою здоров’я України. Зокрема, хочуть створити так звані мобільні мультидисциплінарні бригади для надання психіатричної допомоги амбулаторним пацієнтам. А також укласти пакет послуг для надання паліативної стаціонарної допомоги. Мовляв, що більше послуг, тим більшим буде фінансування. Принаймні у медзакладі на такий розвиток подій сподіваються.

Ще одне незалагоджене питання – приміщення, що знаходиться в Олиці.

«85 пацієнтів на весь цей величезний замок – на 7 тисяч 340 квадратних метрів площі, де знаходиться два стаціонарні відділення, фізкабінет, приймальне відділення, архів і харчоблок. І через ці два відділення ми вимушені опалювати й освітлювати замок, виплачувати заробітну плату працівникам. Я вважаю, це нераціонально», – наголошує директорка.

Заразом Людмила Юрко стверджує: пральню, фізіологічний кабінет та два стаціонарні відділення із пацієнтами можна без проблем перенести у луцьку психлікарню. Принаймні місце тут є. Таким чином вдасться зменшити навантаження.

Та є ще одна нагальна потреба. Річ у тім, що Волинська психіатрична лікарня зовсім не має пожежної сигналізації.

«Єдине, що ми просимо кожен рік: наша лікарня існує без пожежної сигналізації. На всі корпуси нам потрібно три мільйони. Але ми просимо хоча б по одному корпусу на рік. Почати хоча б із п’ятого корпусу, де знаходиться дитяче відділення і відділення учасників АТО», – зазначиила Людмила Юрко.

Усі пропозиції стосовно психлікарні депутати Волинської обласної ради розглянуть уже на наступних засіданнях. А остаточне рішення ухвалюватимуть на сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дідо Показати IP 15 Січня 2021 01:42
Покращення
Хохо Показати IP 15 Січня 2021 07:43
Бананова республіка
Maха Показати IP 15 Січня 2021 09:25
дуже правильне рішення що до об'єднання .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus