USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Це ще не кінець боротьби, - 91-річний повстанець з Волині. ІНТЕРВ’Ю

4 Лютого 2014 11:46
Дев’яностооднорічний повстанець з Володимира-Волинського Петро Мартинюк, член ОУН з 1942 року, єдиний живий учасник бою в урочищі Вовчак, ветеран УПА на псевдо «Дуб» і його дружина Ольга, зв’язкова УПА на псевдо «Ліщина» через події на Майдані втратили сон, - повідомляє IA ZIK.

Попри вельми поважний вік, рани тіла і душі, обоє ще чуються в силі. Бо крізь нелюдські тортури у застінках НКВС, десять років концтаборів у вічній мерзлоті Норильська пронесли у серці непохитну віру в Україну. Вірять у Неї і сьогодні.

– Петре Пилиповичу, ви пройшли вишкіл і збройну боротьбу в УПА, допити в НКВС, десятирічне заслання і кілька десятиріч важкої соцпраці – усе з мрією про вільну Україну, яка сьогодні знову у вогні боротьби, знову відстоює незалежність, але вже не у лісах, а на центральній площі держави – на Майдані. Як оцінюєте останні події?

– Важко дати оцінку нинішнім подіям на Майдані, бо ще не кінець боротьби. Але я щасливий, що Україна бореться, хоч мало що змінилось з часів Вовчака, з часів боротьби УПА. Нас катували у тюрмах вороги зовнішні, а регіонали – то вороги внутрішні, наші, місцеві. Думаю, серед«беркутівців є й найманці, бо усі ці звірства ні в які уявлення про українські спецпідрозділи не вписуються. Майдан мусить перемогти, народ не відступить. Жертв, на жаль, може бути й більше, бо влада рятуватиме себе, українці їм байдужі. Янукович оточив себе такими ж, як сам. Тому громадяни мають право створювати загони самооборони, щоб не було анархії і хаосу. Треба створити альтернативу владі на місцях, там, де переміг Майдан.

– Чи радісно вам бачити малиново-чорні прапори на вулицях Києва, навіть Харкова і Запоріжжя?

– Ще мало малиново-чорних кольорів, але чудово, що вони взагалі є на Майдані. В УПА їх теж було не так багато, бо це бойовий прапор, а головний – синьо-жовтий, національний. Радісно чути гасла: «Слава Україні! Героям слава!» – ми ж під ними боролись.

– Чи досить барикад і бойових дій у Києві, чи Майдан має «експортуватись» і в регіони? «Не треба бити себе у груди і клястись у вірності ідеям Коновальця і Бандери, щоб бути націоналістом. Треба брати владу, а не будівлі», – сказав у нещодавньому інтерв’ю Юрій Шухевич, син головнокомандувача УПА. А Сурков, помічник Путіна, виголосив таке: «Мати мільйон людей і йти на переговори у Верховну Раду – треба бути дебілом». Що скажете ви?

– У нас в УПА був клич: воля або смерть. Він актуальний і нині. В УПА я спав з гранатою і пістолетом у руках, сьогодні шкодую, що через вік не можу боронити Майдан.

Чому він, Майдан, знову постав? У цьому винна влада, яка поводиться як внутрішній окупант. Проте тепер вже людей не залякати, усі мають доступ до інформації через Інтернет. Політики, у тому числі Кличко, Яценюк, Тягнибок, хочуть Майдан присвоїти, а він насправді – заслуга людей. Політики повинні лише допомагати людям самоорганізовуватись. Чув, як один відомий журналіст казав по телевізору: Янукович продав незалежність Москві… На жаль, сьогодні ми знову не можемо контролювати владу, але можемо і повинні її змінити.



– Ольго Тимофіївно, чи місце сьогодні жінкам на барикадах Майдану?

– Через Майдан я не можу спати, аж прихворіла. Стільки свого пережила, а тут знову боротьба, арешти, тортури. Будучи зв’язковою УПА, я ходила скрізь… Кілька років тому, в урочищі Вовчак, голова Волинського братства ОУН-УПА Мелетій Семенюк, нині покійний, каже мені: «Сідай, Олю, ти нас усіх годувала тоді, тепер ми будемо тебе пригощати». Я й їсти носила хлопцям у ліс, і одяг шила, і рани перев’язувала, допомала чим могла. Не боялась, хоч знала, що можуть забити. Мала псевдо «Ліщина». Мене видали близькі сусіди. Енкаведист Агєєв так бив по голові, що кров залляла усю, хотів, щоб виказала криївку. На очній ставці та сусідка-донощиця подивилась на мене і каже: «То ти ще жива? Я думала, ти давно вже вмерла». «Ні, ти здохнеш раніше за мене», – відповідаю. Так і сталось. А мене Бог врятував у тому пеклі, дав жити в незалежній Україні.

Я ціную тих людей, які сьогодні на Майдані продовжують нашу справу. У нашому жіночому таборі у Норильську теж було повстання – добивались, щоб давали більше хліба, не закривали на ніч бараки, бо у разі пожежі усі могли згоріти. Найстрашніше – це брансбойти на морозі. Як ми кричали, як то було страшно! Не приведи Господи таке пережити нікому! В казахстанському концтаборі у Кенгірі півтисячі жінок-в’язнів подавили танками, бо вони влаштували сидячу забастовку, відмовились працювати, поки не будуть виконані їхні вимоги. Сьогоднішня влада теж хоче перетворити Україну на Норильск і Кенгір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Володя Показати IP 4 Лютого 2014 12:24
Як можна відсидіти в кагебістських застінках, а потім брати нагороди з рук Саганюка? Пане Мартинюк, схаменіться! Патріоти не продаються.
Віталій Козловський Показати IP 4 Лютого 2014 12:26
??? Бо такі патроти-запроданці
Оля Показати IP 4 Лютого 2014 14:50
Игорь Беркут: режим Януковича решили сносить http://obozrevatel.com/politics/83652-berkut-rezhim-yanukovicha-reshili-snosit.htm
Повстанцеві Показати IP 4 Лютого 2014 15:04
Вже однією ногою там, а ще кудись лізеш... Разом з бабою своєю...
попередньому Показати IP 4 Лютого 2014 15:39
Будеш там двома зразу, падло кагебістське
попередньому Показати IP 4 Лютого 2014 16:23
Запитай у дідка, скільки на його руках крові невинної, дурнику. Але не знаю, чи він тобі правду скаже.
Я Показати IP 4 Лютого 2014 20:25
Он сапоги чистил немцам , а она в горизонтальной плоскости работала тоже с арийцами. Наверняка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus