USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ціни на овочі обвалилися, але вищі за торішні: спрогнозували, чи буде подорожчання

18 Серпня 2023 07:45
Обвал цін на овочі у липні хоч і був, проте ціни досі вище рівня грудня минулого року.

Про це повідомили в Інституті аграрної економіки, пише УНН.

У липні споживчі ціни на білокачанну капусту знизилися на 48,9% порівняно з червнем, цибуля ріпчаста подешевшала на 34,2%, а морква – на 30,4%. Це є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат. Утім, вартість цих продуктів значно перевищувала рівні грудня 2022 року, зокрема по цибулі – на 17,9%, капусті – в 1,8 разу, цибулі – у 2,1 разу, поінформував директор Інституту, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, через традиційний тренд падіння цін на овочі в другій половині літа – на початку осені «можна очікувати подальше зменшення споживчих цін на овочі». Наприклад, минулого року ціни на капусту падали від липня 2022 року до січня 2023 року, а на моркву – від серпня до грудня.

Читати ще: Що буде з цінами в Україні: прогноз на найближчий рік

Проте зараз, як зазначено, є ознаки зупинення цього низхідного тренду цін. Наприклад, після тривалого зниження цін на буряки з серпня 2022 року до травня 2023 року, у червні 2023 року їх зростання лише відновилося (+7,7 %), а в липні вони зросли у рекордні 3,1 раза.

Також після тривалого зниження, яке тривало з серпня 2022 року до травня 2023 року, зафіксовано рекордне – в 1,7 раза – зростання цін на картоплю, зазначили в Інституті.

Читати ще: В Україні підвищать ціни на алкоголь: що здорожчає найбільше

Усі ці чинники змушують припустити можливість зростання цін і на інші види овочів, зазначив науковець.

За прогнозними оцінками науковців Інституту агарної економіки, з огляду на те, що під впливом зростання цін на енергоносії падіння споживчих цін на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва загальмувалося, у серпні значного зменшення цін на продукти харчування, скоріше за все, не відбудеться, підсумував Лупенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus