USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ЦРУ оприлюднило 13 мільйонів сторінок архівних документів

19 Січня 2017 07:00
Центральне розвідувальне управління США виклало в онлайн 775 тисяч документів на 13 мільйонів сторінок, - повідомляє ВВС.

В архіві є інформація про діяльність ЦРУ під час Холодної війни, в'єтнамський і корейський конфлікти. Також в базі можна знайти дані про проекти агентства з дослідження НЛО і телепатичні можливості людини.

Архів містить кілька сотень тисяч сторінок розвідувальної інформації, наукових досліджень і розробок.

Серед найбільш незвичайних записів - документи з так званої програми Stargate, яка стосується екстрасенсорних здібностей.

Документи були розсекречені ще президентським указом Білла Клінтона від 1995 року, але доступ до них був ускладнений.

З 2000 року отримати доступ до цього архіву (CREST - CIA Records Search Tool) можна було тільки з чотирьох комп'ютерів в Національному архіві в штаті Меріленд у певні години, що створювало незручності для дослідників.

Організація MuckRock, яка допомагає всім бажаючим отримувати інформацію в уряду США за "Законом про свободу інформації", подала до суду на ЦРУ в червні 2014 року.

MuckRock в своєму позові писала, що база даних фактично недоступна. Саме ЦРУ визнало, що отримати доступ до цієї інформації складно, ця процедура є перешкодою для багатьох дослідників.

Спочатку в ЦРУ повідомили, що їм знадобиться 28 років, щоб викласти в онлайн всі документи. У 2015 році термін скоротили до шести років.

Творець проекту з розкриття інформації Glomar Disclosure Майкл Бест в 2016 році вирішив зібрати гроші на проект з оцифрування бази CREST за схемою краудфандінгу. Після цього в ЦРУ погодилися прискорити процес.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus