USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Тисячі волинянок не є матерями-героїнями через тяганину, недбалість і байдужість?

24 Квітня 2009 15:55
Тисячі жінок Волині з незалежних власне від них причин не можуть отримати почесне звання «Мати-героїня». Причини довгого чекання – тяганина, недбале оформлення документів органами місцевої влади, а також байдужість столичних чиновників. Про це 24 квітня інформують «Волинські Новини».
На Волині жінок, що заслуговують звання «Мати-героїня» – понад десять тисяч. За кількістю багатодітних сімей наша область поступається хіба що сусідній Рівненщині. Але, на жаль, пише видання «Голос України», влада переважно лише на словах декларує увагу до них. Одним із прикладів чиновницької байдужості до долі багатодітних матерів стало зволікання з поданням документів на присвоєння їм почесного звання «Мати-героїня».
Мешканка села Залісся Шацького району Зинаїда Савчук у листі до редакції видання від імені 22 багатодітних матерів цього населеного пункту запитала, чому документи, які вони здали в Пульмівську сільську раду, лежать у шухлядах столів посадовців по року і більше.
Заступник начальника управління молоді і спорту ОДА Ігор Дмитришин у відповідь на це розповів, що процедура присвоєння цих звань досить складна. «Рішення приймають виконкоми сільських або міських рад і передають документи в райдержадміністрації. А вже звідтіля вони надходять в наше управління. Так ось, з 2004 року, коли цей указ було видано, до 2007 року включно, звання «Мати-героїня» було присвоєно 153 жінкам», – уточнив він.
За словами чиновника, з січня 2008 року набрав чинності указ Президента, відповідно до якого матерям-героїням надається одноразова допомога в розмірі десяти прожиткових мінімумів для працюючих громадян. Минулого року він становив 630 гривень, відповідно, такі матері почали отримувати по 6300 гривень.
Для села це досить серйозна сума. І, починаючи з минулого року, до управління молоді і спорту ВОДА стало надходити дуже багато таких звернень. «Якщо за три попередні роки в області це звання було присвоєно 153 особам, то лише в 2008 році — 157, за січень-лютий цього року — 212. У нас в минулому році було оброблено і надіслано в Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту й далі в Ссекретаріат Президента для вручення цих почесних відзнак дві тисячі таких матеріалів, а отримали, повторю, лише 157», – розповів Ігор Дмитришин.
Що стосується надання одноразової допомоги, то, за інформацією заступника нагальника управління молоді і спорту ВОДА, минулого року її отримували жінки, яким було присвоєне це почесне звання в 2004-2007 роках. У 2009 році гроші отримають уже ті матері, які стали матерями-героїнями в минулому році й на початку цього. Її виплатою займається Міністерство праці і соціальної політики та його управління в областях.
А з приводу нарікань, що справи на присвоєння звань по року і більше лежать в різних установах, пан Дмиртришин наголосив, що проблема в тому, що таких матерів в області дуже багато. «Ми ж не маємо таких кадрових ресурсів, щоб швидко опрацювати надіслані з районів документи. Цією роботою у нас зайнято лише дві працівниці. Окрім оформлення документів на присвоєння почесних звань, вони ведуть ще кілька напрямів роботи... Навантаження дуже велике, а ось зарплата в наших працівниць мізерна», – стверджує він.
Що стосується Шацького району, то Ігор Дмитришин каже, що в управлінні за тиждень планують завершити опрацювання всіх документів, що надійшли звідти до нас, і передати їх до нагородного відділу облдержадміністрації. «Звідти вони будуть направлені в наше міністерство і Секретаріат Президента. Однак це не означає, що вже в квітні вони отримають почесні звання. В центральних структурах теж є певна черговість на їхню обробку», – зазначив він.
Начальник нагородного відділу ОДА Алла Руцька вважає, що однією з причин затримки з оформленням документів на присвоєння звання «Мати-героїня» є неякісна підготовка на рівні сільських і міських рад, недостатній контроль за цим з боку відділів райдержадміністрацій. Як наслідок багато які документи доводиться повертати для виправлень і доповнень. Що стосується самого відділу, який очолює пані Руцька, то нагородні документи тут довго не затримуються.
Довідково:Звання «Мати-героїня» встановлено указом Президента України ще 2004 року. Його присвоюють жінкам, які народили і належно виховали до восьмирічного віку п’ятеро і більше дітей
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus