USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У бельгійського інвестора відібрали волинську землю

23 Квітня 2016 09:00
Самовільно захоплена земля, подвійні договори та маніпуляції – з такими проблемами довелося зіткнутися власнику підприємства «Кріс-Віт Україна» Крістофу Конінгсу з Бельгії, який на Волині з 2010 року займається сільським господарством.

Про це повідомляє прес-служба «Народного контролю».

Частину земельних паїв, які він обробляв у селі Сьомаки та Одеради Луцького району, у кінці 2015 року засіяв інший підприємець - селяни підписали нові договори, не розірвавши попередні з бельгійцем.

Такий колапс змусив Крістофа і його дружину Вікторію Конінгс звернутися за допомогою до «Народного контролю».

Так, у четвер, 21 квітня, активісти громадського руху виїхали у Одерадівську сільську раду, щоб вивчити проблему. Підприємець з Бельгії показав активістам свою сільгосподарську техніку, поля, які він обробляє та розповів, чому про корупційні оборудки, фактично провели у нього під носом, самовільно забравши орендовану землю.

Початок проблем інвестори пов’язують із приходом нового сільського голови Анатолія Ковальчука, який почав лобіювати інтереси іншого підприємця.

«Коли ми сюди приїхали, головою була Алла Шандрук, яка займала неупереджену позицію. Вона підтримувала інвестиції та сподівалася, що вони оживлять село: створять робочі місця та люди матимуть додатковий дохід з цих земель. У наступному році обрали сільським головою Анатолія Ковальчука, і з того часу ми постійно маємо проблеми з підприємством. Він активно заявив позицію проти іноземного капіталу та відкрито почав підтримувати директора ТОВ «Україна-Баїв» Ігоря Павловича», - розповіла дружина Крістофа Вікторія Конінгс.
Конінгси нарікають, що важко було працювати, не маючи розуміння та підтримки зі сторони місцевої влади, тож вирішили продати підприємство, однак це виявилося серйозною проблемою.

«Ми з’ясували, що на третину наших земель укладені подвійні договори, зареєстровані на ТОВ «Україна-Баїв», - каже підприємець з Бельгії.

Тоді в «Кріс-Віт Україна» одночасно звернулися 27 місцевих мешканців із однотипними заявами на розірвання договору, написаних «під копірку». Як переконані Конінгси, сільський голова на чолі з Павловичем ввели людей в оману, маніпулюючи про нібито продаж їхніх земель. Відтак, подвійні договори були укладені на 150 гектарів землі, на яку теж має право підприємство бельгійця.

«Наші договори зареєстровані у Держземкадастрі відповідно до законодавства 2010-2012 років. У 2013 році змінився реєструючий орган, який не перевірив чи перебуває земля в оренді і незаконно зареєстрував їх на «Україна-Баїв», - зазначає Вікторія Конінгс. Тому «Кріс-Віт Україна» нині оскаржує подвійні договори оренди у суді.

Одерадівський сільський голова Анатолій Ковальчук вважає, що власники паїв, які почали співпрацювати з іншим підприємством, роблять це за власним бажанням.

«Зараз на території сільської ради є конкуренція між інвесторами. Люди самі обирають, кому вигідніше здавати в оренду землю», - переконаний Ковальчук.

На думку сільського голови, Крістоф Конінгс не обробляв належним чином землю, тому 200 гектарів віддали ТОВ «Україна-Баїв». Хоча за словами бельгійця, коли у 2010 році отримали паї, деякі ділянки не оброблялися від 6 до 20 років.

Водночас місцеві мешканці щодо орендарів різної думки – є ті, кого влаштовує співпраця з бельгійцем, є і добряче «накручені» місцеві, мовляв іноземець їх обдурить та забере землю.

Ситуацію навколо паїв прокоментував директор «Україна-Баїв» Ігор Павлович, який попідписував повторні договори на землю, яку обслуговував Крістоф Конінгс. «Люди попідписували договори, а законні чи ні - вирішить суд», - заявив він.

У Луцькій Райдержадміністрації знають про конфлікт, однак не втручаються. Про це заявив начальник управління агропромислового розвитку луцької РДА Василь Шимчук. «Наша позиція чітка – ми не маємо права втручатися у господарську діяльність. Цей конфлікт перейшов у правову площину», - вважає чиновник.

Лідер «Народного контролю» Волині Павло Данильчук переконаний, що відбулося нахабне рейдерство земель аграрного призначення.

«Через певний тиск і незаконну роботу були підписані паралельні договори з селянами. Проблема бельгійського інвестора повинна перейти у публічну площину, оскільки це не перший випадок подібних махінацій. Зокрема, такі дії шкодять іміджу нашого регіону по залученню іноземних інвестицій, тому апелюватимемо до керівництва району та області», - відзначив Павло Данильчук.

За його словами, наразі контролюватимуть хід судових баталій, щоб не було впливу певних одіозних осіб та заангажованих рішень. За словами «Народного контролю», є інформація, що у цій справі є вплив одіозного екс-регіонала Ігоря Волошенюка – партнера Павловича.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
лучани Показати IP 23 Квітня 2016 09:29
Знову совкове жлобство. Коли землі стояли пусткою, то нікому вони не були потрібно. А коли бельгієць розкрутив справу та почав заробляти, то відразу хтось вліз на чуже майно.
Лучеськ Показати IP 23 Квітня 2016 09:31
Павлович з Волошенюком шахраї і аферисти,але видно, що час їх закінчився. Обібрали людей в с.Баїв і Городище, зараз намагалися обдурити Жителів Одерад і іноземця. Подивитись на морду Павловича і зразу ж видно що мошеннік і гнилий тип.
Баїв Показати IP 23 Квітня 2016 09:33
Волошенюк купить і *народний контроль*.
1213 Показати IP 23 Квітня 2016 10:00
Знову піарять Данильчука. він же обраний депутотом від Луцька, нехай займається Луцьком. чи Данильчук там де бабло.
волинянам Показати IP 23 Квітня 2016 10:10
був данильчук в садові - там ставки незаконно взяв волошенюк, в білостоці було телебачення також волошенюк без дозволу нарив громадські пасовища - нічого не буде - гн*д* волошенюк лізе в усі дирки але всьому приходить кінець
поліції Показати IP 23 Квітня 2016 10:11
пора ставити на місце волошенюка
волинянам Показати IP 23 Квітня 2016 10:14
проти ковальчука відкрите кримінальне провадження за спиляні та вкрадені дерева разом з волошенюком на 6 млн гривень...НАБУ за роботу
123 Показати IP 23 Квітня 2016 10:21
Яка асоціація з ЄС? "Ігор Павлович, який попідписував повторні договори на землю". Це що таке? Правовий бал сатани. Бідна Європа! Сюди інвесторів танковою дивізією не примусиш прийти. Слів немає. Реальний дурдом.
123 Показати IP 23 Квітня 2016 13:47
не павлович керує, все це робота регіонала волошенюка
бандеровець Показати IP 23 Квітня 2016 17:03
Павлович що вообще безсмертний? Йому мало Панчука?
Азов Показати IP 23 Квітня 2016 18:01
Я думаю що люди скоро таких Павловичів на вилах внесуть прямо в камеру Маневицькоі тюрми. Це підступне створіння вже себе показало на багатьох прикладах, кража міліонів в "Панхімі", Баів, Городище, Сьомаки, Одеради та ін. Дивує одне - на що дивляться правоохоронні органи? Вже ж залишились атестовані і чесні поліцейські.
Павло Показати IP 23 Квітня 2016 18:44
Чому інвестор має притензії до Павловича а не до людей , що захотіли віддати паї павловичу!бельгієць захотів продати право оренди курці чеботурці власником якого є добкін! А тут бац непролізло!!! Безплатно заберуть! Поля в бельгійця реально запущені!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus