USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Берестечку – унікальна стовп-могила очільника аріанів

13 Червня 2016 13:16
Однією з історичних цінностей Волинського краю є стовп-могила Олександра Пронського, очільника аріан. Таких могил у всій Європі тільки дві, і одна з них - в Берестечку.

WeLoveUA поспілкувався з екс-главою місцевої міської ради Ларисою Сікорською.

- Розкажіть, будь ласка, про цю пам'ятку. Відомо, що ця могила - пам'ятник архітектури XVII століття, має релігійне підґрунтя і вважається історичною спадщиною нашої країни.

- Саме так, історики розповідають, що такі пам'ятники встановлювали прихильники поширеного в XVI століття одного з напрямків кальвінізму - социніанства. Проте католицька церква вела з ними жорстоку боротьбу. Католики знищували їх по всій Європі.

У той час власником Берестечка був князь Олександр Пронський і саме тоді наше місто належало до числа найбільших центрів социніанства в Європі. Тому власник міста активно будував навчальні заклади социніан, де навчалися діти як шляхти, так і міщан. У социніанській школі на високому рівні викладали богослов'я, риторику, філософію, грецьку, латинську мову та інші предмети. Також князь зібрав багату бібліотеку.

Однак в 1596, а як стверджують деякі історики, в 1601-1631 роках Олександр Пронський помер. Його дружина Федора Романівна вийшла заміж за воєводу Брест-Куявського Андрія Лещинського. Він активно продовжував справу покійного, поширюючи кальвінізм.
У цей час социніани звели 16-метрову могилу-стовп, у якій знаходилася труна з тілом князя. Збудували її з цегли і зробили напис: «Олександр Фридрихович Пронський, каштелян, помер року 1601, в останніх днях березня».
У 1787 році Станіслав Август, польський король, зупинився в цих місцях відпочити після подорожі з Канева і вирішив ознайомитися з могилою Пронського. Навіть наказав розкопати її. Виявилося, що внизу могили був склеп, в якому на ланцюгах висіла труна, зроблена з чистого срібла. На ній лежав меч князя. Відкривши срібну кришку труни, присутні побачили останки Пронського. Оскільки католицька церква продовжувала вести запеклу боротьбу з социніанством, прийнявши 10 червня 1658 року на сеймі Речі Посполитої постанову про вигнання з України социніан, то Станіслав Август наказав засипати могилу.
- А що сталося з коштовностями? Якщо труну була з чистого срібла, то і цінних речей мало би бути в склепі достатньо?

Є легенда, що Станіслав Август наказав прибрати з труни все коштовності, яких там дійсно було дуже багато. А дух покійного князя і по сей день ходить по світу збираючи своє багатство.

Кажуть, що в роки Другої світової війни німці знайшли там якийсь скарб, і в ХХ столітті кам'яний стовп не раз страждав від шукачів коштовностей. Однак вистояв. І зараз стоїть гордо дивлячись у століття ...

Олена ЄГОРОВА

Довідка.

Аріа́ни, арія́ни — прихильники аріанства (аріянства) — течії в християнстві, що існувала в IV — VI століттях в Александрії. Виникла на основі вчення священика Арія (близько 256 — 336). Учення відкидало догмат Першого Вселенського Собору християнської церкви в Нікеї про те, що Бог-син (Ісус Христос) — єдиносутній Богові-отцеві, та стверджувало, що Христос — істота не вічна, а є тільки посередником між Богом і людиною. Як єресь, аріанство засуджено остаточно на соборі 381 року, одначе дістало поширення серед германців. Офіційна релігія германських держав аж до VI століття.

Социніанство - раціоналістична течія у протестантизмі, яка дістала назву від свого засновника італійця Фаусто Паоло Соцціні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
шановні ВН Показати IP 13 Червня 2016 14:06
невже самим слабо написати матеріал, що крадете чужі??? Читачі не дурні і не хочуть читати те, що ви тирите з інших сайтів....
тим більше, що.... Показати IP 13 Червня 2016 14:12
...Про той стовп вже писали переписали. Давайте живі матеріали, пишіть про проблеми, а не про могилу забутого князя, який помер кілька століть тому. Пишіть щось цікаве і актуальне НИНІ І ВЖЕ,,,,
Анонім до тим більше, що.... Показати IP 13 Червня 2016 15:19
100% так от наприклад про вкрадену дорогу на антонівку біля берестечка про вкрадені військові частини Катериною....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus