USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У Британії знайшли новий штам COVID-19, який «ухиляється» від антитіл

16 Лютого 2021 17:06
У Великобританії знайшли ще один варіант коронавірусу з набором мутацій, що «потенційно викликає занепокоєння».

Штам, відомий як B1.525, досліджували вчені з Единбурзького університету. Вони виявили його шляхом секвенування геному в 10 країнах, серед яких – Данія, США і Австралія. Про це пише «Обозреватель» з посиланням на The Guardian.

Також 32 випадки нового різновиду патогену виявили у Великобританії. Найперші випадки його передачі, датовані груднем, були зафіксовані й в Нігерії.

Команда дослідників дійшла висновку, що різновид, який вони виявили, має схожість у своєму геномі зі штамом В117, що поширювався в графстві Кент. Однак остання видозміна коронавірусу стурбувала біологів низкою мутацій. Наприклад, мутація E484K в шиповому білку, який допомагає вірусу проникати в клітини.

Показово, що мутація E484K наявна також у штамах, які з’явилися в Південній Африці та Бразилії. Вважається, що вона робить вірус більш здатним ухилятися від антитіл-нейтралізаторів, котрі виробляються людським організмом.

Лікар Саймон Кларк, доцент клітинної мікробіології в Університеті Редінга, сказав, що поки незрозуміло, який вплив багато мутації можуть мати на здатність коронавірусу викликати хворобу або на тяжкість захворювання. Однак відомо, що наявність мутації E484K у варіанті з Південної Африки дає певний ступінь стійкості збудника до деяких вакцин.

«Ми ще не знаємо, наскільки добре поширюватиметься цей варіант, але в разі успіху можна припустити, що імунітет від будь-якої вакцини або попередньої інфекції буде ослаблений», – побоюється вчений.

А професор клінічної мікробіології в Кембриджському університеті Раві Гупта додав, що крім мутації E484K у новому британському штамі є ще одна зміна, яка, ймовірно, допомагає йому позбутись антитіл.

Раніше експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили про можливе повторне зараження новими штамами COVID-19. Зокрема, йдеться про південноафриканський різновид коронавірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Andrij Показати IP 16 Лютого 2021 17:40
Хорошо что у нас начнут прививать только в 2023 году, когда и про вирус все забудут....
стара Пєрдола Показати IP 16 Лютого 2021 20:05
А у нашому селі виліз новий штам і з'їв коня! Ой людоньки ! Шош то коїться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus