USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У День шахтаря волинські гірники - зі «сльозами на очах»

30 Серпня 2015 12:31
Гірники нововолинського вугільного підприємства №1 зустрічатимуть професійне свято з порожніми кишенями. На відміну від “Бужанської” та шахт №9 і №10, до Дня шахтаря працівники копальні не отримали ні копійки з Державного бюджету, - інформує БУГ.

“Сказали, що ми відвантажимо – те нам і проплатять. Уже вчора почали відвантажувати наше вугілля на центрально-збагачувальну фабрику, починаємо заробляти свою зарплату. Авансувати нас не змогли, і от таке свято в нас вийшло, зі сльозами на очах,” – коментує ситуацію, що склалася, директор шахти №1 “Нововолинська” Олександр Шостак.

Дирекція підприємства привітала працівників, підтримала втішними словами, однак, як каже Олександр Іванович, якби до вітань додати грошові виплати, було б набагато краще. Керівник шахти надіється, що завтра фінанси поступлять. Попередньо він вів переговори з губернатором області, генеральним директором “Вугілля України”, радниками міністра.

Натомість голова незалежної профспілки шахти №1

Анатолій Мухомеджанов стверджує, що невиплата зарплати гірникам шахти №1 – це просто ігнорування з боку держави. “Такий нюанс: якщо не йде відвантаження, то не тільки на першу шахту, не йде й на дев’яту і “Бужанку”, адже вони не користуються якимись додатковими пільгами на відвантаження й на збагачувальній фабриці. Однак їм заплатили гроші. Гірники шахти №1 надіялись, що хоча б 20% за червень отримають, хоч якусь копійку. Тому, на мою думку, проблеми відвантаження, звичайно, існують, але вони не є головні. Бо ДП “Волиньвугілля” дало іншим нововолинським шахтам гроші не з відвантаження – це була держпідтримка,”- аргументує Анатолій Мухомеджанов.

Він вважає, якщо гірники про себе не нагадуватимуть перекриттям доріг або іншими акціями, то про них ніхто не згадає. Адже в такій ситуації мусить бути хтось винний – той, хто вчасно не підготував документи, не уклав договори тощо. Шахтарі видобули вугілля, переробили, а далі вони не мають впливу на те, щоб його реалізувати.

“То вагонів не дали, то світло виключили, і так далі. Така система діє десятиліттями. Чому вона й досі не змінилася? Складається враження, що керівники Міністерства не вміють і не хочуть працювати. Якщо вугілля видобуте і перероблене, то чому держава не може дати авансову проплату за це вугілля?” – аналізує голова незалежної профспілки шахти №1. Відповідей на ці питання чекають і працівники нововолинської копальні №1.

Нагадаємо, що сьогодні, 30-го серпня, о 14:00 в парку культури та відпочинку Нововолинська (літнія естрада) відбудуться урочисті заходи до Дня шахтаря та нагородження міською владою працівників вугільної галузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Штефан,Луцьк Показати IP 30 Серпня 2015 12:39
Зарплату треба заробляти у поті чола. Шахтарі звикли багато років вже отримувати зарплатню за рахунок державної дотації. Тепер та халява вже скінчилася і шахтарям стало обідно.
Анонім до Штефан,Луцьк Показати IP 30 Серпня 2015 18:54
Дотація - це завжди розподіл реальної вартості продукції на всіх громадян країни, а не на споживачів цієї продукції.
Анонім Показати IP 30 Серпня 2015 18:05
Не страшно. Залишаться гроші в кишені на потім, а так би пропили на День шахтаря..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus